Google Melancarkan Teknologi Tango Projek Terkini, Apa Rasanya?

Projek Tango GoogleImej dari Gorillawire.com

Peranti telefon pintar atau #smartphone semakin canggih. Perkembangan teknologi telefon pintar oleh beberapa vendor adalah permintaan yang mesti dipenuhi untuk menarik pengguna. Dan salah satu teknologi canggih terkini yang dikembangkan oleh vendor untuk peranti telefon pintar adalah Project Tango, yang dikembangkan oleh Google. Seperti apa teknologi Project Tango dari Google? Berikutan kajian semula.

Apa itu Project Tango?

Project Tango sendiri adalah teknologi telefon pintar yang menggunakan penglihatan komputer untuk dapat mengesan kedudukannya tanpa memerlukan GPS atau isyarat luaran lain. Pada hakikatnya dengan teknologi ini, telefon pintar akan dapat mengenali persekitaran di sekitarnya dan juga dapat mengesan pergerakannya sendiri dalam melintasi ruang tiga dimensi seperti manusia.

Kemampuan ini memang bukan kejuruteraan, kerana dengan menanam pelbagai sensor di dalamnya, telefon pintar akan dapat mengesan orientasi ketika berada di tangan pengguna. Ini adalah gambaran umum projek ini.

Dari Navigasi ke Kereta Maya

Dalam teknologi yang ada, kemampuan sistem navigasi yang baik yang akan dimiliki oleh telefon pintar. Bagaimana tidak dengan antara muka navigasi yang disajikan dengan perspektif 3D, telefon bimbit dapat melihat dunia sekitar dalam tiga dimensi seperti manusia. Oleh itu, dengan teknologi Project Tango ini, telefon pintar juga dapat mengetahui kapan pengguna melakukan sesuatu yang mengubah ketinggian seperti menaiki tangga.

Bukan sekadar soal navigasi, projek teknologi dari Google juga dipercayai dapat mengembangkan kereta maya. Maksudnya di sini ialah dengan penambahan aplikasi Car Visualizer pengguna akan dapat menjelajah kereta seperti di bilik pameran. Kereta ini sendiri berbentuk maya, yang membolehkan pengguna berinteraksi secara sebenar seperti membuka tudung atau masuk ke kabin.

Melihat kemampuan ini maka ramai orang berpendapat bahawa projek ini serupa dengan Virtual Reality (VR) dan Augmented Reality (AR). Tetapi Project Tango tidak menggunakan reka bentuk seperti VR atau AR, tetapi teknologi ini direka untuk berjalan secara  mandiri  pada telefon pintar atau tablet.

Tiga Asas Utama Projek Tango

Dalam pengembangannya, teknologi Project Tango disajikan dengan tiga asas utama, iaitu pengesanan gerakan, persepsi kedalaman dan bidang pembelajaran. Dengan gerakan mengesan peranti atau telefon pintar akan dapat mengenali ruangan dan juga dapat mengesan pergerakannya sendiri ketika melintasi ruang tiga dimensi.

Selain itu teknologi ini juga memiliki kemampuan untuk mendeteksi objek di lingkungan sekitarnya, termasuk jarak yang disebut kemampuan persepsi kedalaman. Dan satu lagi kemampuan teknologi Google ini adalah pengenalan dan pengingat semula ciri-ciri fizikal persekitaran sekitar yang telah dikunjungi, yang disebut kemampuan kawasan pembelajaran.

Projek Tango Pertama

Selepas kita bercakap lebih lanjut mengenai teknologi, sudah tiba masanya kita bercakap mengenai peranti tersebut. Ya, teknologi terbaru ini memerlukan perkakasan telefon pintar. Telefon pintar yang #Google minta untuk teknologi ini sendiri mesti mempunyai spesifikasi seperti tablet Project Tango yang diperkenalkan pada tahun 2015.

Spesifikasi yang mesti dimiliki oleh telefon pintar untuk teknologi ini sendiri adalah empat kamera yang terdiri daripada kamera 4 megapiksel di sisi belakang, kamera depan dengan bidang pandang, 120 darjah, kamera mata ikan dengan bidang pandangan, 180 darjah, dan kamera penginderaan mendalam dengan resolusi 180 x 320 piksel.

Sejak pertengahan tahun 2014 Google mula mengedarkan kit pengembangan Project Tango dalam bentuk telefon pintar dan tablet. Dan pada tahun 2016 pada masa ini Google akhirnya mengumumkan program kerjasama atau perkongsiannya dengan Lenovo untuk melancarkan telefon pintar Project Tango pertama di pasaran.

Projek Tango pada Telefon Pintar Lenovo Phab2 Pro 

Perwujudan kerjasama Google dan Lenovo dalam mempersembahkan Project Tango akhirnya membangkitkan Lenovo Phab2 Pro. Lenovo Phab2 Pro sendiri diperkenalkan pada 9 Jun 2016 semalam di acara Tech World 2016 di San Francisco.

Lalu bagaimana dengan harganya? Seperti yang dijanjikan oleh Google dan Lenovo, produk ini akan dijual dengan harga 499 dolar AS. Dan dari pelancaran ini kemudian dikembangkan wacana penerapan teknologi ini kepada pengguna alat. Walaupun masih memerlukan waktu dari kesediaan vendor gadget, tetapi dengan bukti dan bentuk penerapan teknologi Project Tango pada Lenovo Phab2 Pro ini akan membuat gadget mempunyai pilihan untuk gadget tersebut.

Artikel Berkaitan