Ciri-ciri Facebook Terkini Dapat Memaparkan Tahap Foto

foto facebook 360Imej dari Maksuco.com

Persaingan dalam perniagaan media sosial dunia nampaknya semakin sengit. Facebook, yang merupakan gergasi sosial media yang dibuat oleh Mark Zuckerberg, juga tidak berdiam diri dalam menghadapi persaingan seperti itu. Mereka selalu membuat inovasi baru untuk melengkapkan ciri untuk meningkatkan perkhidmatan kepada pengguna.

Salah satu perkara yang #Facebook lakukan untuk meningkatkan ciri-cirinya ialah memberi tumpuan kepada kandungan. Ini bukan sahaja meningkatkan jumlah kandungan yang ada, tetapi juga meningkatkan jenis kandungan yang dapat dilihat melalui ciri mereka.

Yang terbaru, Facebook melancarkan ciri yang menyediakan perkhidmatan kepada pengguna untuk memuat naik foto dengan format 360 darjah pada garis masa. Oleh itu, pengguna Facebook yang mengambil gambar dari kamera 360 atau foto dari mod panorama dari telefon bimbit kini boleh dimuat naik ke akaun Facebook mereka. Ini bermaksud bahawa kandungan foto di Facebook boleh menjadi lebih pelbagai, bukan hanya gambar atau gambar.

Foto 360 Darjah Membuat Momen Rasa Lebih Nyata

Kelebihan foto 360 darjah itu sendiri yang menjadikan banyak orang menggunakannya adalah pada saat-saat nyata yang tidak ada pada model foto jenis lain. Dengan foto 360, kita akan dapat melihat sudut pandangan lain dalam gambar. Jadi apabila misalnya seseorang mengambil gambar 360 darjah di suatu tempat, di taman misalnya, maka apabila anda memuat naik foto tersebut di garis masa Facebook maka rakan anda akan dapat merasakan momen dalam foto itu sendiri lebih nyata. Foto 360 darjah kelihatan seperti rakan anda yang melihat foto anda benar-benar bersama anda.

Sekarang, pada ciri terbaru Facebook yang memungkinkan untuk memuat naik foto 360 darjah, pengguna cukup mudah untuk melihat gambar dari perspektif yang berbeza. Pengguna hanya mengetuk foto sekali kemudian menyeret gambar ke kiri atau kanan juga ke atas dan ke bawah mengikut kehendak mereka.

Artikel lain:  Bersiap sedia, Ciri Muat Naik Foto di Aplikasi Facebook Akan Dihapus!

Setakat ini, ciri foto 360 darjah pada garis masa Facebook dapat dinikmati oleh pengguna Facebook baik dari laman web dan juga aplikasi mudah alih yang tersedia untuk #iOS dan Android. Bukan hanya foto 360 darjah, Facebook bahkan merancang untuk menyajikan satu ciri yang membolehkan pengguna dapat memuat naik video 360 darjah pada bulan September.

Rekrut Paul McCartney Untuk Memamerkan Foto Pertama 360 Melalui Akaun Facebooknya

Tidak bersemangat, untuk memperkenalkan perkhidmatan baru ini, Facebook merekrut pemuzik legenda Paul McCartney. Gergasi media sosial Mark Zuckerberg memberi peluang kepada frontman Beatles untuk memamerkan foto 360 darjah di akaun Facebooknya untuk pertama kalinya. Foto Paul diambil di Stadium Alberto Kempes, Córdoba, Argentina, semasa One on One Tour, pada 15 Mei 2016.

Rencananya, gitaris kiri akan segera memuat naik foto 360 darjah seterusnya yang merupakan aksi di Stadium Olimpik, Munich, Jerman, pada hari Jumaat (10/6). Walaupun dia seorang pemuzik yang sudah tua, Paul selalu membuka pikirannya seluas-luasnya dengan perkara baru. Seperti Facebook, lelaki berusia 73 tahun ini juga mempunyai akaun Facebook yang bermaksud dia tidak mahu ketinggalan teknologi dari orang lain.

Baca juga:  Photo Magic ~ Ciri Terkini Facebook Untuk Mengenal Wajah Rakan

Bukan Hanya Ciri Lengkap, Perkhidmatan Aplikasi Facebook Juga Pasar Bergerak Rajai

Satu kajian menunjukkan bahawa rata-rata orang menghabiskan 80 peratus masa mereka mengendalikan tiga aplikasi yang paling kerap digunakan. Nah, dari ketiga aplikasi itu ternyata semuanya milik Facebook. Penyelidikan yang dilakukan oleh Nomura berdasarkan data Sensor Tower secara langsung dari Apple App Store dan Google PlayStore menunjukkan bahawa aplikasi Facebook itu sendiri, WhatsApp, Messenger, dan Instagram adalah yang paling banyak digunakan jika dibandingkan dengan aplikasi lain.

Jumlah pengguna yang memuat turun aplikasi Facebook, Messenger, #WhatsApp dan Instagram mencapai 62 peratus muat turun, yang bermaksud mereka sudah memperoleh separuh daripada jumlah muat turun aplikasi lain. Kehadiran semua aplikasi yang dimiliki oleh Facebook luar biasa memandangkan terdapat ribuan bahkan berjuta-juta aplikasi lain yang tersedia dan dimuat turun di platform iOS dan Android. Ini menunjukkan bahawa Facebook tidak hanya kaya dengan ciri-ciri yang selalu diperbaharui, tetapi mereka juga mendominasi perkhidmatan aplikasi dalam bidang mudah alih.

Artikel Berkaitan