Elakkan Mengubah Templat Blog Terlalu Sering, Kerana Terdapat 4 Kesan Buruk Di Sini

templat blogImej dari Hindimehelp.com

Dalam aktiviti blogging kita sering menghadapi kebosanan atau kebosanan. Kebosanan atau kebosanan itu mungkin kerana setiap hari diperlukan untuk selalu mencari idea dan menulis atau juga kerana sering menatap skrin blog yang sama. Menatap skrin dengan rupa blog yang sama memang boleh membuat kita penat.

Sekarang dari sini barulah muncul tindakan atau tindakan untuk mengubah penampilan atau templat blog. Sesungguhnya, bagi sebilangan blogger yang mudah bosan atau bosan tindakan mengubah penampilan atau templat adalah kaedah yang paling berkesan untuk menyegarkan semula pandangan dan menghalau ketepuan blog.

Tetapi tahukah anda bahawa terdapat akibat atau kesan buruk daripada sering menukar templat ini? Dari sini saya mencadangkan agar anda blogger jangan kerap menukar templat. Dan berikut adalah beberapa senarai akibat buruk daripada kerap menukar templat ini. Berikutan kajian semula.

1. Mengurangkan Trafik Blog

Akibat pertama atau kesan buruk dari templat blog yang sering berubah adalah penurunan lalu lintas. Penurunan lalu lintas atau jumlah pengunjung blog pasti berlaku di blog yang sering menukar templatnya. Ini disebabkan oleh perasaan malas dari pengunjung yang melihat blog yang tidak kemas. Kerana pada saat menukar templat biasanya blogger diharuskan melakukan banyak pengaturan dalam blog.

Sekarang dari sini barulah membuatkan pengunjung yang sudah mengetahui alamat laman blog anda merasa malas setelah melihat blog anda tidak kemas. Bagaimana jika blogger menutup akses sementara perubahan templat? Sudah tentu akan sama, sebaliknya dengan menutup tingkap tidak akan ada pengunjung. Dan ini akan menjadikan trafik blog akan mati.

Artikel lain:  Berikut adalah 7 Karakteristik Templat yang Baik untuk Blog Anda

2. Blog Dianggap Tidak Profesional dan Tidak Berkarakter

Tambahan pula, kesan buruk yang boleh timbul daripada blog yang sering mengubah templat adalah timbulnya tanggapan bahawa blog tersebut tidak profesional dan tidak mempunyai watak. Ya, seperti penampilan manusia, maka penampilan blog yang selalu berubah juga akan memberikan respon. Secara amnya orang yang selalu berubah penampilan akan dianggap sebagai orang tanpa watak kerana mereka tidak mempunyai ciri-ciri.

Begitu juga halnya dengan blog, jika anda sering mengubah penampilan atau templat blog, maka anda akan dianggap sebagai seseorang yang tidak mempunyai perwatakan (ciri). Selain itu, anda juga harus bersedia menghadapi tanggapan bahawa anda tidak dianggap profesional oleh beberapa #blogger yang ada.

3. Membazir Masa Produktif

Apabila anda memutuskan untuk mengubah penampilan templat blog, maka anda sebenarnya tidak dapat membantu tetapi harus menghabiskan masa anda bermain-main dengan blog. Masa yang dihabiskan untuk bermain dengan templat blog baru itu sendiri tidaklah singkat. Sekarang dari sini akan ada masa yang produktif terbuang sia-sia.

Sebenarnya masa yang terbuang dari penyediaan templat blog baru ini dapat dimanfaatkan untuk menulis dan memperbanyak kandungan di blog. Tetapi jika keputusan anda tetap untuk menukar templat, anda mesti bersedia mengorbankan masa produktif anda.

4. Merosakkan Kualiti Blog SEO dan SERP

Kesan atau akibat buruk lain yang boleh berlaku pada blog yang sering menukar templat adalah kerosakan pada kualiti blog #SEO dan SERP. Sekiranya anda telah mengikat kod HTML tertentu untuk tujuan memaksimumkan blog anda, maka apabila anda menggantinya dengan templat baru, kod HTML mungkin akan hilang.

Walaupun anda kemudian mengingat kod HTML, mungkin juga templat baru tidak sesuai dengan kod HTML yang ada. Dan satu perkara lagi yang perlu anda ingat bahawa Google mengambil masa sekitar 1 minggu untuk dapat merangkak semula kandungan yang ada di blog dengan templat terkini. Di sinilah blog anda akan mengalami penurunan kualiti pada SEO dan SERP.

Baca juga:  5 Petua Memaparkan Sihir Blog Anda Dengan Alat Menawan dan Kesan Animasi

5. Blog Jadi Tidak kemas, Kekacauan dan Sukar Diatur

Akhirnya, blog yang sering menukar templat akan mengalami penampilan yang tidak kemas, kacau-bilau dan sukar dikendalikan. Ya, ini memang boleh berlaku. Kerana tidak semua templat blog dapat disusun dengan mudah. Kerana pengekodan berbeza dari templat lain.

Dalam tetapan widget juga dapat terjadi hal yang sama yang membuat blogger kesulitan meletakkan widget seperti yang diinginkan. Oleh itu untuk mengelakkan blog yang tidak kemas dan sukar dikendalikan, elakkan menukar templat terlalu kerap.

Artikel Berkaitan