Ingin menjadi Vlogger? Betapa mudahnya, mari kita lihat penjelasan di bawah

vloggerImej dari Riveronline.co.uk

Aktiviti Vlogger (blogger video) pada masa ini sangat disukai oleh banyak orang. Dengan kelebihan yang ditawarkannya, vlogger dipercayai dapat menarik banyak pengunjung atau netizen. Ya, vlog mempunyai nilai tambah, iaitu kandungan yang menunjukkan #video dan audio berbanding blog yang hanya menampilkan catatan.

Populariti vlogger itu sendiri semakin jelas ketika pada 7 Mac 2016 Kaesang Pangarep, putra bungsu Presiden Jokowi, memperkenalkan vlognya yang berjudul "Kaesang". Dalam vlog ini Kaesang menunjukkan bagaimana dia menjalani kehidupan yang sama dengan anak muda pada umumnya walaupun dia adalah anak presiden.

Dalam beberapa blog video yang ditayangkan, Kaesang melakukan banyak pekerjaan harian, seperti membersihkan bilik asrama sendiri dan juga ketika dia kecewa kerana masih bujang. Lalu dari kesempatan Kaesang dengan vlog ini dapatkah vlog dilakukan oleh semua orang dengan mudah? Berikutan kajian semula.

Vlog mudah dibuat

Menjadi vlogger (blogger video) pastinya tidak terlalu sukar, artikelnya hanya dengan beberapa media atau alat komunikasi seperti telefon pintar sehingga anda sudah boleh membuat vlog (blog video). Tetapi ada kemampuan tambahan yang mesti dimiliki oleh vlogger sehingga vlog disukai oleh banyak orang.

Artikel lain:  Vlogger ~ Cara Berbeza Blog Yang Lebih Popular

Keupayaan tambahan yang perlu dimiliki oleh vlogger adalah keupayaan menangkap gambar dan penyuntingan video. Jangan lupa rangkaian #internet juga mesti disediakan dengan baik. Sekarang setelah semua persiapan siap, sudah tiba masanya untuk membuat vlog, dengan langkah-langkah berikut.

  • Konsep

Langkah pertama, anda mesti menentukan konsep blog video mengikut keinginan anda. Tetapi untuk menentukan konsep ini, anda harus mempertimbangkan perkara yang disukai oleh netizen. Kandungan Vlog itu sendiri tidak perlu membincangkan masalah berat, tetapi perkara biasa dengan kemasan yang baik akan menarik banyak orang.

  • Peralatan

Seterusnya sediakan beberapa peralatan untuk rakaman. Sebut saja telefon pintar, pastikan #smartphone mempunyai kamera rakaman yang baik dan juga dalam keadaan bateri penuh. Jangan lupa juga menyiapkan tripod yang berfungsi menyokong telefon supaya gambar tidak bergerak banyak yang boleh menjadikan kualitinya lebih buruk.

  • Proses Rakaman

Selepas itu, lakukan proses rakaman sesuai dengan konsep dan idea yang sudah ada. Pastikan proses rakaman gambar tidak terganggu dengan apa-apa. Dan dari diri anda, anda juga mesti memastikan proses rakaman yang sedang berjalan.

  • Penyuntingan

Selanjutnya, setelah proses rakaman gambar selesai, pindahkan video ke komputer riba atau PC dan lakukan penyuntingan pada beberapa perkara yang dianggap perlu. Lakukan proses penyuntingan video ini dengan kemampuan terbaik yang anda ada.

  • Muat Naik Video

Langkah terakhir untuk membuat vlog secara membabi buta adalah memuat naik atau menyiarkan video yang telah dirakam dan diedit ke media vlog seperti #YouTube, di YouTube, Instagram dan Facebook yang kini juga dapat menambahkan saluran video.

Peluang Besar dan Menjanjikan Menjadi Vlogger

Vlogger mula menjadi trend baru di dunia maya. Populariti itu sendiri bukan tanpa alasan, artikel hari ini banyak orang lebih menghormati dan prihatin ketika menonton video daripada menulis. Hasil daripada perkembangan teknologi yang pesat, proses rakaman gambar sememangnya semakin menunjukkan kualiti yang lebih baik. Dari sini barulah blogger video menjadi semakin menarik perhatian netizen.

Menurut rekod GlobalWebIndex sendiri pada tahun 2015 menunjukkan penonton vlog di internet telah mencapai 42 peratus daripada jumlah netizen yang ada. Dari kajian yang ada, 88 peratus responden mengaku menonton vlog sebagai hiburan dan nasihat kehidupan. Sementara selebihnya 12 peratus mengatakan bahawa media vlog digunakan untuk mencari cadangan produk.

Baca juga:  Petua Menjadi Vlogger Dari Cynthian Sunartio, Vlogger Kecantikan yang Berpengalaman

Dari sini kemudian jadikan vlog menjadi peluang dan peluang yang menjanjikan di masa hadapan. Tetapi mesti diingat bagi anda yang ingin memfokus pada vlog (blogger video) maka anda seharusnya dapat mencampurkan kandungan. Dengan kesungguhan yang anda miliki, maka mungkin anda akan dapat keuntungan dan pendapatan yang lumayan. Jadi vlogger adalah perkara yang sangat menjanjikan dan pastinya senang dibuat. Hanya memerlukan kesungguhan dan ketabahan untuk seseorang menjadi vlogger yang berjaya.

Artikel Berkaitan