PeaceBeUponYou ~ Aplikasi Pendidikan Muslim Dengan Berbagai Isi Maklumat

AssalamualaikumImej dari Google.com

Penggunaan # aplikasi mudah alih pada masa ini telah banyak membantu aktiviti masyarakat moden dengan pelbagai aktiviti. Tidak hanya untuk masalah komunikasi, malah aplikasi mudah alih juga menyediakan perkhidmatan untuk mengakses berbagai informasi mulai dari umum hingga khusus.

Seperti salah satu daripadanya, untuk dunia aplikasi media agama, kali ini kita akan membincangkan aplikasi mudah alih berasaskan Android yang disebut PeaceBeUponYou. Dibangunkan oleh pemaju dari Malaysia, Madcat World, aplikasi PeaceBeUponYou adalah wadah pelbagai kandungan Islam, mulai dari gaya hidup, kisah inspirasi, doa, lagu, dialog, pertanyaan dan jawapan serta media pernafasan edutaiment yang lain.

Gambaran keseluruhan Pembangun Aplikasi PeaceBeUponYou

Sebelum membincangkan lebih lanjut mengenai perkhidmatan dan ciri yang ditawarkan oleh aplikasi PeaceBeUponYou, kami akan terlebih dahulu membincangkan syarikat pemaju di sebalik aplikasi tersebut, iaitu Madcat World. Madcat World adalah pembangun kandungan dan aplikasi mudah alih yang beribu pejabat di Kuala Lumpur, Malaysia. Dihantar oleh Pengarah Urusan Madcat World, Nuraizah Shamsul Baharin, dengan pengeluaran aplikasi PeaceBeUponYou pada 7 Jun 2016, adalah langkah yang sangat penting bagi syarikat.

Nuraizah menambah, Madcat World sebagai salah satu syarikat digital yang mementingkan kandungan Islam, berharap dapat memberikan nilai lebih kepada penggunanya. Melalui pelbagai ciri menarik dan bermaklumat, aplikasi PeaceBeUponYou dapat menjadi pilihan tepat bukan hanya untuk media pendidikan tetapi juga untuk pengembangan kerohanian.

Artikel lain:  10 Aplikasi Android untuk Menjalankan Bulan Ramadhan Lebih Maksimum

Ciri Perkhidmatan aplikasi Peacebeuponyou

Dalam aplikasi PeaceBeUponYou terdapat sekurang-kurangnya 4 ciri utama yang dapat diakses pada versi pertama aplikasi berasaskan #Android ini. Empat ciri tersebut ialah, Quote of the Day, LifeQ, LifeBytes dan LifeFavor.

Petikan pertama hari ini, adalah ciri yang mengandungi pelbagai petikan harian yang memberi inspirasi yang pastinya dapat menjadi dorongan dan motivasi bagi pengguna. Nanti petikan ini dapat dikongsi secara meluas oleh pengguna melalui media sosial atau e-mel. Yang uniknya, fitur ini menyediakan fungsi untuk mengubah gambar latar, font menjadi terang sesuai dengan paparan petikan yang diinginkan.

Seterusnya, ciri LifeQ mengandungi soalan dan jawapan mengenai gaya hidup Islam dan pelbagai perkara secara umum. Topik yang boleh dipilih merangkumi adab, keluarga, fiqh perbincangan yang berkaitan dengan gejala sosial. Dan untuk ciri LifeBytes, ia mengandungi maklumat lengkap yang berkaitan dengan topik tertentu. Sebagai contoh, seperti saat ini di musim Ramadan, ada maklumat tentang puasa dan pelbagai maklumat lain yang berkaitan. Untuk lebih memahami, PeaceBeUponYou juga menyediakan rangkaian video sokongan.

Dan ciri terakhir iaitu LifeFlavor, mengandungi pelbagai kandungan pernafasan Islam seperti doa, zikir, ayat, dan trivia yang diringkaskan dalam berbagai format kandungan iaitu teks, audio dan visual. Kepelbagaian kandungan yang disediakan oleh aplikasi PeaceBeUponYou adalah kelebihan yang tidak hanya berbeza dengan aplikasi lain, tetapi menjadikan aplikasi ini jauh lebih berat.

Pelan Pembangunan Aplikasi

Masih disampaikan oleh Nuraizah, pihaknya tentunya mempunyai rangkaian rancangan untuk mengembangkan aplikasi PeaceBeUponYou. Salah satunya ialah menjalin lebih banyak kerjasama dengan pemaju di Dunia. Ini tidak terlepas dari kenyataan bahawa Dunia adalah sebuah negara dengan populasi Muslim terbesar di dunia.

Selain itu, rencana yang telah dikembangkan oleh Madcat World, saat ini adalah dengan membuat siri animasi televisyen "Mujeeb and Steve". Siri kolaborasi dengan syarikat animasi yang berpangkalan di Kanada, Milo Productions Inc., dapat dinikmati melalui aplikasi mudah alih.

Baca juga:  Bulan Ramadhan Tiba, Twitter Melancarkan 3 Ramadan Baru Bertema Hashflag

Kini aplikasi PeaceBeUponYou boleh dimuat turun secara percuma melalui laman Google Play Store. Walaupun masih dirilis dalam versi sistem operasi Android, pengembang mengatakan ia akan dikembangkan untuk versi OS lain dalam waktu dekat. Dengan memanfaatkan kemajuan teknologi melalui aplikasi mudah alih seperti PeaceBeUponYou, kita pasti akan mendapat dua faedah sekaligus. Di samping mendapatkan kemudahan, serta alat peningkatan diri ke arah yang lebih baik.

Artikel Berkaitan