Teuku Faisal Fathani ~ Pensyarah UGM, Penemu Teknologi Mesin Pengesan Tebingan Sedunia

Teuku Faisal FathaniGambar Klikkabar.com

Satu lagi pencapaian dicatatkan oleh anak tempatan dalam bidang penemuan teknologi. Teuku Faisal Fathani, seorang dosen di Universiti Gadjah Mada (UGM) di Yogyakarta yang berjaya menemui dan mematenkan teknologi mesin pengesan tanah runtuh. Yang menjadikannya luar biasa, teknologi penemuan tidak hanya diakui di tingkat nasional bahkan telah mendapat penghargaan dari komuniti penyelidikan bencana tanah runtuh kelas dunia.

Dari permulaan usaha sederhana untuk menyelesaikan masalah yang berkaitan dengan bencana alam, kerja keras Teuku Faisal Fathani akhirnya membuahkan hasil. Kini mesin pengesan tanah runtuh yang dibuat oleh Teuku Faisal Fathani dapat membantu semakin banyak orang untuk mengelakkan kesan tanah runtuh. Kisah penuh inspirasi mengenai pencapaian Teuku Faisal Fathani dalam bidang teknologi, dapat dilihat dalam artikel berikut.

Bermula dari Masalah Ringkas

Ketika pertama kali mengembangkan teknologi mesin pengesanan tanah runtuh, Teuku Faisal Fathani tidak menyangka dapat mencapai prestasi terbaik seperti sekarang ini. Pada waktu itu dia menyatakan, pada tahun 1999, World telah menerima sumbangan alat pengesan gempa dari pemerintah Jepang yang difasilitasi oleh Japan International Corporation Agency (JICA). Alat itu diberikan oleh JICA sebagai bentuk pengurusan bencana untuk mencegah tanah runtuh di Dunia.

Dan pada masa itu, sebuah alat yang terdiri daripada beberapa unit seperti alat pengukur hujan, ekstensi, tiltmeter, dan alat untuk memantau turun naik permukaan air tanah telah rosak dan tidak dapat diperbaiki tanpa dibawa ke syarikat pengembangannya di Jepun. Dari masalah ini, Faisal mula berusaha melakukan penyelidikan untuk membuat mesin serupa tetapi bertujuan untuk mengantisipasi pengesanan tanah runtuh.

Artikel lain:  Dr. Warsito P. Taruno ~ Penemu Peranti Terapi Kanser yang dihargai oleh Pakar Perubatan Dunia

Fasa Terbina mengikut Fasa

Setelah memutuskan untuk membangunkan mesin pengesan tanah runtuh sendiri, akhirnya pada tahun 2007, Faisal dan pasukan dari Kejuruteraan Elektrik UGM berjaya membuat generasi pertama mesin tersebut yang diberi nama GAMA-EWS. GAMA-EWS itu sendiri adalah teknologi yang dapat memberikan manfaat dari segi rakaman pengesanan tanah runtuh, walaupun belum sempurna.

Kelemahan GAMA-EWS generasi pertama adalah bahawa ia masih menggunakan rakaman manual untuk membaca pergerakan tanah. Oleh kerana dia mempunyai semangat yang tinggi untuk terus mengembangkan teknologi penemuan, Faisal kemudian berusaha menambahkan beberapa teknologi baru untuk mencari GAMA-EWS generasi kedua yang telah dilengkapi dengan kertas rakaman, sehingga tidak perlu direkam secara manual.

Tetapi nampaknya masalah yang dihadapi dalam pembangunan mesin ini tidak berhenti begitu sahaja. Dihantar dari Ketua Badan Nasional Pengurusan Bencana Nasional (BNPB) Syamsul Maarif, proses rakaman pengesanan gempa yang dilakukan sebenarnya tidak selalu dapat dipantau secara manual oleh pegawai tempat mesin tersebut berada. Ini kerana, untuk mencapai lokasi mesin penanaman kadang-kadang cukup berisiko.

Inilah yang kemudian memaksa Faisal memusingkan kembali otaknya untuk mencari teknologi yang lebih sempurna. Sehingga akhirnya generasi ketiga GAMA-EWS berjaya dikembangkan dengan menanamkan teknologi telemetri atau tanpa wayar. Dengan teknologi ini, hasil rakaman yang diperoleh oleh Mesin GAMA-EWS akan dihantar secara digital melalui beberapa pilihan seperti pesanan ringkas, modem internet ke frekuensi radio. Dengan begitu, pemantauan dapat dilakukan bahkan sejauh jarak 100 km.

Kelebihan lain dari Generasi 3 ini ialah adanya teknologi amaran awal melalui penggera isyarat siren yang dapat memberitahu penduduk di sekitar lokasi yang rentan tanah runtuh untuk segera dipindahkan. Generasi ketiga ini dianggap mempunyai kelayakan yang sangat tinggi untuk digunakan secara besar-besaran. Ini kerana enjin GAMA-EWS generasi ke-3 sudah sangat berkuasa dan dapat menyesuaikan diri dengan cuaca yang melampau.

Inilah yang kemudian dibuat generasi 3, mula diterapkan di lebih dari 20 wilayah di Dunia. Tidak hanya digunakan di negara ini, teknologi yang telah diterapkan untuk syarikat Pertamina Geothermal Energy dan Medco juga digunakan di negara lain seperti Myanmar, Laos, Timor Leste dan New Zealand.

Baca juga:  Aplikasi Pengesanan Pencipta Pelajar Adi Sutrisno ~ Lampung untuk Sel Darah Merah

Dapatkan Pengiktirafan Dunia

Pasukan Teuku Faisal Fathani bersama pasukan dari Universiti Gajah Mada akhirnya meraih anugerah tersebut, yang akhirnya mendapat anugerah dari UNESCO, sekali gus menjadikan UGM sebagai Pusat Kecemerlangan Dunia dalam Pengurangan Risiko Bencana Tanah runtuh 2011-2014 dan 2014-2017.

Dari nilai komersial itu sendiri, tentu saja, mesin asli buatan World ini boleh menjadi kebanggaan kerana ia dikenali sehingga dunia ini hidup. Teuku Faisal mengaku telah melakukan upaya paten untuk beberapa mesin yang diciptakannya, yaitu ekstensi meter generasi satu, ekstensi meter generasi dengan pembacaan kertas, dan ekstensi meter digital dengan kad memori. Ini tentunya bertujuan untuk melindungi hak harta intelek yang dimiliki oleh putera asal Dunia.

Artikel Berkaitan