Ingin Sihat Semasa Berpuasa di Bulan Ramadhan? Cuba Gunakan 5 Aplikasi Tempatan Ini

aplikasi mudah alih kesihatanImej dari Ergentus.com

Puasa adalah ibadah khusus di bulan Ramadhan yang mesti dijalani setiap umat Islam di dunia, termasuk di Dunia. Ketika menjalankan puasa seorang diri, sudah tentu kita akan mengalami banyak perubahan dalam badan. Pengambilan makanan dan tenaga memang dikurangkan, tetapi ini tidak semestinya membuat kita malas. Jangan biarkan topeng yang berpuasa menjadikan tubuh kita sihat kerana kekurangan tenaga.

Tetapi sebenarnya dengan berpuasa anda akan menjadikan badan anda sihat. Tetapi jika metabolisme badan berubah, ia memang boleh berlaku. Tetapi jangan risau, ini biasanya hanya berlaku pada awal bulan puasa. Oleh itu, jika tubuh anda mengalami perubahan metabolisme pada bulan puasa di bulan Ramadhan, maka anda boleh mencuba 5 # aplikasi di bawah ini untuk menjaga kesihatan tubuh. Berikutan kajian semula.

1. Permohonan Medic Saya

Aplikasi pertama yang dapat membuat anda sihat ketika berpuasa di bulan Ramadhan adalah Mediku. Dengan memuat turun dan memasang aplikasi ini, anda akan dapat menggunakannya untuk mengenali penyakit yang anda alami pada bulan Ramadhan ini. Oleh kerana anda merasa mual dan pening, maka dengan mengisi data peribadi anda dan juga menuliskan apa yang anda rasa, aplikasi akan memaparkan beberapa hasil diagnosis penyakit dan juga kemungkinan anda menghidap penyakit tersebut.

Selain dapat menunjukkan hasil diagnosis penyakit, dengan aplikasi ini Anda juga dapat menggunakannya sebagai peringatan ketika Anda harus minum ubat. Dengan ciri peringatan aplikasi Mediku, anda akan dapat menjaga kesihatan.

Artikel lain:  Obrolan Doktor ~ Aplikasi Mudah Alih Memudahkan Keluhan Kesihatan menjadi lebih mudah dan praktikal

2. Konsula

Aplikasi seterusnya yang dapat membantu anda tetap sihat ketika berpuasa di bulan Ramadhan adalah Konsula. Dengan aplikasi ini dari #Android anda boleh berunding terus dengan doktor melalui sembang. Beberapa perkara yang anda rungut mengenai keadaan kesihatan anda boleh berjumpa dengan doktor melalui aplikasi Konsula tanpa perlu datang ke hospital atau klinik.

Dan jika anda merasa tidak berpuas hati, maka dengan aplikasi ini anda juga boleh membuat janji temu dengan doktor. Dari sini anda akan dapat menjaga kesihatan dengan lebih baik pada bulan Ramadhan.

3. AloDokter

Rundingan mengenai aduan kesihatan kepada doktor juga boleh dilakukan dengan aplikasi AloDokter. Tetapi aplikasi ini juga tidak hanya menawarkan perkhidmatan perundingan tetapi juga pelbagai maklumat tentang pelbagai jenis penyakit, gejala dan ubatnya.

Dan satu lagi perkara yang anda dapat dengan aplikasi ini adalah maklumat mengenai kesihatan, kesejahteraan, keluarga dan pelbagai petua berguna lain. Aplikasi berasaskan Android ini sendiri sangat sesuai untuk anda yang selalu memerlukan maklumat terkini kerana AloDokter sentiasa mengemas kini kandungannya setiap hari.

4. KlikDokter.com

Tambahan lagi, aplikasi yang dapat menjaga kesihatan kita ketika berpuasa di bulan Ramadhan adalah KlikDokter.com. Aplikasi yang boleh anda muat turun di Playstore dan App Store itu sendiri mempunyai beberapa jenis ciri seperti fitur sembang langsung yang boleh digunakan untuk berunding secara langsung dengan doktor.

Ciri kedua adalah alat kesihatan yang merupakan ciri untuk memaparkan beberapa maklumat dan petua mengenai kesihatan, kalendar kehamilan, pertolongan cemas, indeks jisim badan dan pemeriksaan kalori. Akhirnya ada soalan dan jawapan yang boleh anda gunakan untuk mengajukan soalan yang berkaitan dengan keluhan kesihatan anda. Di samping itu, semua ciri ini juga dapat memberi anda cadangan ubat untuk penyakit tertentu.

Baca juga:  Tetap Selesa Walaupun Harus Menatap Skrin Telefon Pintar Pada Waktu Malam? Gunakan 5 aplikasi berikut

5. Penjagaan perubatan

Akhirnya, aplikasi telefon pintar yang dapat membuat anda sihat sepanjang puasa Ramadan adalah Medcare. Aplikasi ini sendiri tidak sama dengan aplikasi sebelumnya, kerana tidak memberikan ciri konsultasi dengan doktor. Tetapi aplikasi ini akan membantu anda menjalani gaya hidup sihat. Beberapa ciri aplikasi Medcare itu sendiri adalah ciri aktiviti harian di mana anda akan dibimbing untuk dapat merancang makanan yang sihat dan juga menyesuaikan kekerapan makan dan menentukan menu makan yang sihat.

Selain itu terdapat aktiviti harian yang dapat mengatur kekerapan meminum air anda dalam sehari. Kemudian ada juga ciri ubat yang akan membantu anda mengingatkan anda untuk minum ubat. Dan akhirnya ada ciri kawalan perubatan yang dapat mengingatkan anda masa untuk melakukan pemeriksaan kesihatan secara berkala.

Artikel Berkaitan