Anehnya, Kerajaan secara rasmi membatalkan 5 Skim TKDN Bergerak 4G dan Mengganti Dengan Peraturan Baru

Skim TGDN Mudah Alih 4GImej dari Money.id

Mengejutkan berita dari perkembangan pengeluaran telefon bimbit 4G di Dunia, artikel pemerintah secara rasmi telah membatalkan skema telefon bimbit peraturan 4G 4. Walaupun lima skema ini sebenarnya masih dalam rancangan dan belum dilaksanakan, pemerintah telah bersetuju untuk membatalkan rancangan untuk melaksanakan lima skema tersebut sebagai syarat untuk Tahap Kandungan Domestik (TKDN) telefon 4G LTE.

Tahap Kandungan Domestik (TKDN) itu sendiri adalah syarat yang mesti dipenuhi oleh vendor telefon bimbit 4G LTE untuk dapat menjual di Dunia. Lima skema 4G MobileDN TKDN terdiri daripada pilihan pelaburan perkakasan 100 peratus, perkakasan 75 peratus dan perisian 25 peratus, perkakasan dan perisian 50 peratus, perkakasan 25 persen dan perisian 75 peratus, dan perisian 100 peratus.

Lalu mengapa pemerintah memutuskan untuk membatalkan skim pematuhan lima peraturan TKDN? Dan bagaimana peraturan ini berterusan? berikutan kajian semula.

Bantahan Industri Bergerak

Ternyata penyebab terbitnya keputusan pemerintah untuk membatalkan 5 skema TKDN adalah keberatan dari industri telefon bimbit. Menurut I Gusti Putu Suryawirawan selaku Direktur Jenderal Industri Logam, Mesin, Pengangkutan, dan Elektronik, Kementerian Perindustrian (Kemenperin), menyatakan bahawa kebanyakan industri bergerak memang keberatan dengan 5 skema yang ada.

Oleh itu, walaupun peraturan ini belum dilaksanakan, pemerintah telah memutuskan untuk membatalkannya dan mengubahnya. Sebelum pemerintah memutuskan untuk membatalkan 5 skema TKDN itu sendiri, diketahui bahawa persatuan industri bergerak telah mengemukakan bantahan mereka secara langsung kepada pemerintah.

Artikel lain:  Secara rasmi, Kerajaan telah mengeluarkan peraturan baru yang mesti dipatuhi dengan pengangkutan dalam talian

Mengancam Tuntutan Tuntutan kepada PTUN

Ketika bantahan tersebut dikemukakan oleh Wakil Ketua Persatuan Industri Perangkat Telematik Dunia (AIPTI), Lee Kang Hyun yang menyatakan bahawa keberadaan perisian pilihan pelaburan 100 peratus sangat membebankan. Menurut Lee Kang Hyun melabur dalam bidang #software sangat murah jika dibandingkan dengan pelaburan perkakasan.

Lee Kang Hyun seterusnya menyatakan bahawa harga untuk mendirikan kilang di Dunia sahaja lebih mahal daripada import yang utuh. Walaupun banyak komponen telefon bimbit tidak dapat dihasilkan di sini. Keberatan industri telefon bimbit itu sendiri malah mengancam akan mengajukan tuntutan terhadap PTUN sekiranya pemerintah masih mengeluarkan 100 pilihan perisian untuk memenuhi TKDN.

Dari ancaman industri telefon bimbit, pemerintah sendiri tidak takut untuk menghadapinya. Menurut Menteri Komunikasi dan Penerangan Rudiantara pada waktu itu menyatakan bahwa pemerintah tidak boleh menghapus peraturan pilihan untuk pelaburan perisian 100 persen. Tambahan pula, pemerintah menganggap Dunia sebagai negara kolar biru jika hanya menggunakan perkakasan.

Alasan lain pemerintah tidak membuang peraturan tersebut adalah kerana pertimbangan perbandingan antara pendapatan vendor dan jumlah pelaburan yang dikeluarkan untuk negara yang tidak seimbang.

Peraturan Skema TKDN Mudah Alih 4G Baru

Setelah membatalkan peraturan lima skema TKDN mudah alih 4G, kerajaan segera membuat peraturan baru. Peraturan baru, yang masih dalam proses dan tidak terstandardisasi, menyatakan bahawa hanya akan ada dua skim pelaburan yang ditawarkan, yang keduanya adalah pelaburan perisian 100 persen dan pelaburan perkakasan 100 persen.

Peraturan-peraturan baru ini masing-masing mempunyai syarat terbitan yang berbeza dan masih dalam proses perbincangan yang lebih lengkap. Skema mengenai peraturan TKDN baru itu sendiri diatur oleh tiga kementerian, yaitu Kementerian Perindustrian, Kementerian Perdagangan (Kementerian Perdagangan), dan Kementerian Komunikasi dan Teknologi Maklumat (Kemenkominfo).

Baca juga:  Dianggap Berbahaya, ICMI Meminta Google dan YouTube Dicekal, Apa Tanggapan Kerajaan?

Menurut I Gusti Putu Suryawirawan, peraturan ini akan lebih tegas, kerana pilihan pelaburan telah diubah menjadi hanya di sektor perkakasan atau perisian. Jadi sekarang, menurut Putu, vendor secara bebas dapat memilih untuk melabur 100 peratus dalam perisian atau perkakasan. Pelaburan ini sendiri akan dipertimbangkan dalam memenuhi nilai TKDN.

Bukan hanya itu, peraturan baru juga menciptakan model pelaburan yang akan menentukan telefon bimbit dalam kisaran harga yang dibenarkan untuk dijual di Dunia. Oleh itu, jika hanya pelaburan perisian, maka vendor akan dibenarkan mengimport telefon 4G LTE dalam bentuk unit binaan lengkap (CBU) yang berharga Rp8 juta atau lebih. Tetapi yang pasti telefon bimbit yang dibenarkan untuk mengimport hanyalah telefon bimbit yang mempunyai label harga tinggi.

Artikel Berkaitan