Berikut adalah Beberapa Pelan Pengubahsuaian Perkhidmatan Apple

Kemas kini AppleImej dari Technewstoday.com

Sebagai salah satu syarikat teknologi terbesar di dunia, Apple pasti akan selalu memiliki rancangan baru untuk terus bertahan di puncak persaingan dalam industri teknologi. Usaha yang dilakukan oleh #Apple dapat ditunjukkan dalam pelbagai bentuk. Salah satunya adalah dengan melakukan baik pulih perkhidmatan.

Dan dari sejumlah masalah yang beredar, disampaikan bahawa syarikat Apple sedang mengusahakan rancangan rombakan yang signifikan dalam masa yang akan datang. Ini tentunya tidak dapat dipisahkan dari persaingan yang semakin sengit antara syarikat teknologi dan juga munculnya pelbagai inovasi terbaru dari syarikat pesaing.

Lebih lanjut mengenai rancangan rombakan perkhidmatan Apple, anda boleh melihat artikel di bawah.

Berikutan keputusan 2016 Worldwide Developers Conference (WWDC)

Acara besar Persidangan Pembangun Seluruh Dunia Apple 2016 (WWDC) selesai beberapa waktu lalu. Sekiranya berlaku pembaruan barometer dan juga pengembangan teknologi Apple, syarikat buatan Steve Jobs sebenarnya tidak mengeluarkan banyak hal baru yang berkaitan dengan perkhidmatannya. Ini tentunya menjadi persoalan besar, ketika desas-desus beredar bahawa Apple akan melakukan beberapa tinjauan besar.

Beberapa waktu sebelum acara WWDC 2016 diadakan, dilaporkan pembangun Apple akan menjalankan beberapa perubahan perkhidmatan seperti satu di laman aplikasi App Store. Rombakan yang dilaporkan juga akan mempengaruhi aspek kewangan bukan sahaja syarikat, tetapi juga pembangun aplikasi dan tentu saja pengguna peranti Apple di seluruh dunia.

Artikel lain:  Ikuti Persiapan WWDC 2016, Apa yang Akan Dibentangkan oleh Apple?

Perubahan dalam Sistem App Store

Dihantar oleh Wakil Presiden pemasaran Apple, Phill Schiller, bahawa kemas kini sistem yang dilaksanakan di laman App Store sememangnya akan dilaksanakan dalam waktu terdekat. Perubahannya adalah penerapan sistem langganan untuk semua jenis aplikasi.

Seperti diketahui, sebelumnya sistem langganan hanya ditujukan untuk beberapa jenis aplikasi seperti aplikasi berita, perkhidmatan awan, perkhidmatan temu janji dan streaming dalam talian. Walau bagaimanapun, dalam kemas kini ini, semua jenis aplikasi termasuk #game harus menerapkan sistem langganan. Walaupun masih akan diterapkan secara rasmi, sudah tentu sistem langganan ini akan menyebabkan keburukan, terutama bagi pengguna peranti Apple.

Kerana adanya sistem langganan bermaksud pengguna peranti Apple tidak lagi dapat menikmati aplikasi secara percuma. Kesemua mereka mesti menggunakan bayaran tertentu mengikut apa yang telah ditetapkan oleh pembangun aplikasi. Kursus ini juga akan mendapat sambutan yang berbeza dari pembangun aplikasi popular seperti permainan. Tidak mustahil pembangun permainan #iOS memang akan melaksanakan sistem langganan, tetapi dengan harga yang sangat berpatutan. Ini tentu saja hanya untuk memenuhi syarat yang dikenakan oleh pemaju Apple.

Masih berkaitan dengan sistem App Store, perubahan juga ditangani dari segi pembahagian keuntungan antara pembangun Apple dan pembangun aplikasi. Selepas ini, peratusan pembahagian hasil akan menjadi 85% keuntungan bagi pembangun aplikasi, dengan syarat mereka dapat mengekalkan pengguna untuk terus menggunakan aplikasi tersebut untuk jangka waktu 1 tahun.

Baca juga:  Pembantu Proaktif ~ Pembantu Maya Terkini Apple

Menamakan semula Perisian Apple

Seperti diketahui bahawa pada masa ini sistem operasi yang dijalankan untuk semua komputer yang dibuat oleh Apple adalah OS X. Namun, nampaknya namanya juga akan berubah dalam waktu yang akan datang. Dan nama yang dilaporkan akan mengubah OS X adalah MacOS.

Berita ini mula tersebar sejak kemunculan penulisan MacOS di laman Apple Developer. Tetapi ada sedikit perbezaan dengan penulisan perisian Apple yang lain, MacOS ditulis dengan huruf besar pada awal kata. Ini berbeza dengan menulis beberapa produk perisian seperti tvOS, watchOS, iOS, yang semuanya menggunakan huruf kecil pada awal kata.

Semua kemas kini ini tentunya sangat dinanti-nantikan, terutama bagi anda yang terbiasa menggunakan peranti Apple. Selebihnya, semoga pembaharuan yang dikeluarkan oleh pemaju, tadbir urus dapat memberikan manfaat untuk kita sebagai pengguna.

Artikel Berkaitan