Anda Pengguna Android? Ini adalah 5 Perkara Terlarang yang Harus Anda Elakkan di Peranti

bahaya AndroidImej dari Under-linux.org

Sekiranya anda pengguna peranti Android, anda perlu memperhatikan perkara berikut. Android sebagai platform yang banyak digunakan oleh banyak orang masih banyak menyimpan rahsia dan perkara yang belum didedahkan dan tidak diketahui pengguna.

Satu perkara yang masih sering tidak difahami oleh pengguna #Android adalah aktiviti dilarang yang tidak boleh dilakukan pada peranti ini. Saya sendiri ternyata menjadi salah satu orang yang juga sering tidak mengetahui perkara terlarang yang harus dielakkan pada peranti Android. Lalu apakah perkara terlarang yang harus dielakkan oleh pengguna Android ini? Berikutan kajian semula.

1. Menggunakan Task Killer atau Aplikasi Penutupan Secara Manual

Perkara terlarang pertama yang mesti dielakkan oleh pengguna Android adalah menggunakan task killer atau menutup aplikasi secara manual. Mengapa ini dilarang sehingga mesti dielakkan? Ternyata dengan melakukan ini sebenarnya boleh membahayakan prestasi Android.

Semasa anda membuka #aplikasi, data dari aplikasi ini sebahagiannya disimpan dalam RAM. Dari sini apabila anda membuka aplikasi untuk kedua kalinya, akan ada cache data sebelumnya dalam RAM yang menjadikan proses pemuatan lebih cepat.

Artikel lain:  Penggodam 5 Cara Ini Menghancurkan Telefon Pintar Android Anda, HATI-HATI

Sekarang jika anda kemudian menyimpannya dengan menutupnya secara manual atau menggunakan task killer maka data yang tersimpan dalam RAM juga akan hilang. Dari sini sistem Android anda boleh terganggu. Oleh itu, menutup aplikasi secara manual atau menggunakan task killer sebenarnya hanya boleh dilakukan sekiranya benar-benar ditekan seperti ketika bateri mula lemah.

2. Menggunakan Lebih Dari Satu Antivirus

Perisian atau aplikasi antivirus bagus untuk menangkis virus yang datang. Tetapi harus diingat dan difahami bahawa aplikasi ini akan menggunakan sejumlah besar RAM dan bateri telefon pintar. Jika telefon pintar anda mempunyai kapasiti RAM yang tidak terlalu banyak, anda harus menggunakan hanya satu antivirus atau tidak sama sekali. Dan apa yang harus membuat anda berfikir lagi tentang penggunaan lebih dari satu antivirus adalah aplikasi antivirus ini, yang merupakan aplikasi intensif yang berjalan sepanjang masa di latar belakang.

3. Kemas kini Aplikasi / Perisian Malas

Dalam beberapa hari atau minggu penggunaan telefon pintar, Anda biasanya akan diminta oleh sistem untuk mengemas kini perisian atau aplikasi. Kemas kini atau kemas kini perisian atau aplikasi itu sendiri sememangnya sangat penting untuk meningkatkan keselamatan perisian. Dan apabila anda telah memenuhi keselamatan perisian ini, maka peranti Android anda juga dapat dijaga.

Oleh itu, apabila anda mendapat pemberitahuan atau pemberitahuan untuk kemas kini perisian atau aplikasi, jangan menunggu terlalu lama untuk menunda. Kemas kini segera supaya peranti Android anda mempunyai prestasi yang lebih baik dan cekap.

4. Muat turun Aplikasi dari Sumber Tidak jelas

Perkara atau tindakan seterusnya yang harus anda hindari menggunakan peranti Android adalah memuat turun aplikasi dari sumber yang tidak jelas. Ya, selain sumber Google Play rasmi, aplikasi juga dapat diperoleh dari sumber lain yang tidak jelas.

Kini aplikasi yang diperoleh dari sumber yang tidak jelas akan dapat menyebabkan kerosakan pada sistem Android. Kerana fail .APK Android dapat dimanipulasi dan menyajikan perisian berniat jahat yang menjangkiti Android. Oleh itu, pastikan aplikasi yang akan anda gunakan selalu berasal dari sumber rasmi dan jelas, #Google Play Store.

Baca juga:  Pasang Antivirus Sekiranya Anda Ingin Menjaga Prestasi Gadget Android

5. Mulakan semula Android terlalu kerap

Akhirnya, perkara terlarang yang harus anda hindari menggunakan peranti Android adalah menghidupkan semula peranti terlalu kerap. Sekiranya anda terdesak untuk melakukan ini, sistem Android anda boleh menjadi huru-hara dan salah.

Memulakan semula berkali-kali pada peranti Android anda sendiri juga dapat menjadikan memori yang tersimpan dan data cache sementara dapat dihapus kerana tidak diperlukan lagi. Oleh itu, lakukan semula peranti Android pada masa-masa tertentu yang penting untuk dilakukan. Ini akan menjadikan peranti anda sihat.

Artikel Berkaitan