10+ Punca Kegagalan dalam Perniagaan Dalam Talian yang Sering Berlaku

Punca Kegagalan dalam Perniagaan Dalam Talian

Sebenarnya apa penyebab kegagalan dalam Perniagaan Dalam Talian yang sering berlaku kepada pemula? Walaupun banyak yang mengatakan bahawa perniagaan dalam talian adalah perniagaan yang cenderung lebih mudah dilakukan dan lebih murah daripada perniagaan luar talian.

Di samping itu, terdapat banyak kursus dan bengkel yang membincangkan perniagaan dalam talian, baik untuk pemula dan mereka yang telah lama menceburkan diri dalam perniagaan internet. Namun, lebih ramai orang gagal daripada mereka yang berjaya menjalankan perniagaan dalam talian.

Apa kenapa?

Berikut adalah beberapa penyebab kegagalan dalam perniagaan dalam talian yang sering berlaku, baik di kalangan pemula dan yang telah lama menjalankan perniagaan dalam talian.

1. Mindset yang Salah: Punca Kegagalan dalam Perniagaan Dalam Talian

Pemikiran yang betul diperlukan ketika kita mula belajar dan menjalankan perniagaan dalam talian. Mereka yang mempunyai mindset yang betul mempunyai peluang lebih besar untuk berjaya dalam perniagaan dalam talian daripada mereka yang mempunyai set yang salah.

Oleh itu, apa contoh corak pemikiran yang salah?

 • Fikirkan perniagaan internet sebagai perniagaan cepat kaya
 • Berfikir bahawa perniagaan dalam talian boleh berjaya tanpa modal sama sekali
 • Meremehkan dan menganggap perniagaan dalam talian itu mudah
 • Dan lain lain

Pemikiran ini sangat menghalangi seseorang untuk berkembang, malah akan menjatuhkan orang itu. Semasa memulakan perniagaan dalam talian, kita harus memusatkan pemikiran kita pada perkara-perkara yang dapat menyokong proses pembelajaran dan amalan menjalankan perniagaan dalam talian.

2. Kekurangan Pengetahuan Tentang Perniagaan Dalam Talian

Memulakan sesuatu tanpa pengetahuan yang mencukupi adalah baik. Dalam erti kata lain, kita akan sering melakukan percubaan dan kesilapan atau mencubanya sendiri. Oleh itu, kita belajar dari pelbagai kesalahan yang kita lakukan semasa proses percubaan dan kesilapan.

Walau bagaimanapun, melakukan percubaan dan kesilapan dalam perniagaan dalam talian juga mesti mempunyai pengetahuan yang anda tahu. Terdapat pengetahuan asas yang mesti kita fahami untuk belajar mengenai perniagaan internet, misalnya, memahami cara membuat e-mel, bagaimana membuat blog / laman web, bagaimana membuat akaun di media sosial dan pasar, dan lain-lain.

Dan yang paling penting, pengetahuan asas mengenai perniagaan dalam talian yang mesti dimiliki oleh pemula. Sebagai contoh:

 • Ketahui apakah jenis perniagaan dalam talian
 • Fahami cara bekerja dalam perniagaan dalam talian
 • Boleh menjalankan satu jenis perniagaan internet
 • Dan lain-lain

Pengetahuan mengenai perniagaan dalam talian mesti dikaji secara berterusan. Tidak cukup sekadar mengetahui, kita juga harus berlatih dan melakukan pelbagai percubaan untuk mencari jalan terbaik untuk menjalankan perniagaan dalam talian.

Artikel lain: Cara Memulakan Perniagaan Dalam Talian dari Zero

3. Tidak Berfokus Menjalankan Perniagaan Internet

Ini adalah penyebab kegagalan yang paling biasa dalam perniagaan dalam talian. Jenis perniagaan internet sememangnya sangat pelbagai, dan setiap jenis perniagaan internet mempunyai potensi yang menjanjikan.

Bukan perkara biasa bagi pemula untuk mencuba semua jenis perniagaan dalam talian, dan berfikir bahawa dengan menjalankan semua jenis perniagaan, dia akan dapat berjaya. Sebenarnya, semakin banyak jenis perniagaan yang dijalankan, semakin besar peluang untuk GAGAL.

Oleh itu, lebih baik kita fokus memilih hanya satu atau dua jenis perniagaan yang sesuai dengan minat dan kemampuan mereka. Contohnya, anda mempunyai kemahiran menulis artikel, maka perniagaan yang paling sesuai adalah menjual perkhidmatan menulis artikel atau membina blog / laman web untuk menjana wang.

4. Tidak Menjalankan Perniagaan Dalam Talian dengan serius

Perniagaan dalam talian sebenarnya sama dengan perniagaan luar talian, hanya berbeza dalam medium. Maksudnya, untuk berjaya memiliki perniagaan yang menguntungkan, kita harus serius menjalankannya.

Mereka yang tidak serius biasanya menjalankan perniagaan dalam talian yang sederhana. Apabila penjualan baik, mereka akan cepat merasa puas dan berfikir bahawa penjualan akan terus bagus. Dan ketika penjualan turun, mereka hanya mengeluh dan tidak melakukan sesuatu yang bermakna untuk meningkatkan penjualan.

Sekiranya anda hanya menjalankan perniagaan dalam talian tanpa kesungguhan, sudah tentu ia akan terhakis secara beransur-ansur oleh era dan pemain baru yang serius. Hari ini kita dapat melihat banyak pemain baru yang berjaya, ini adalah bukti bahawa hanya orang yang serius dapat berjaya menjalankan perniagaan.

Baca juga: Apa itu Pemasaran Internet

5. Tidak Mahu Meningkatkan Kemahiran Perniagaan Dalam Talian

Dalam menjalankan semua perniagaan, kita mesti sentiasa berusaha untuk meningkatkan kemahiran dan pengetahuan. Lebih-lebih lagi, perniagaan internet sangat dinamik, perubahan dan penambahbaikan berlaku dalam waktu yang agak singkat.

Boleh dikatakan meningkatkan kemahiran perniagaan dalam talian adalah salah satu pelaburan penting yang mesti dilakukan oleh semua pengusaha dalam talian. Apa yang perlu anda lakukan untuk meningkatkan kemahiran?

Bergantung pada jenis perniagaan internet yang anda jalankan. Contohnya anda menjual dalam talian, maka kemahiran yang mesti terus ditingkatkan adalah;

 • Cara mengemas kini pemasaran dalam talian
 • Pengetahuan mengenai saluran untuk menjual dalam talian
 • Cara berkomunikasi dengan pengguna
 • Dan lain lain

Dengan pengetahuan dan kemahiran yang terkini, maka kita dapat bertahan dan maju dalam persaingan dalam perniagaan dalam talian.

6. Kekurangan Inovasi

Seperti yang disebutkan di atas, perniagaan internet ini sangat dinamik dan selalu ada perkembangan dari semua pihak. Pemain baru selalu mencari cara untuk bersaing dengan pemain lama, jadi mereka melakukan pelbagai cara baru.

Sekiranya pemain lama tidak berinovasi, sudah tentu mereka akan ditinggalkan oleh pemain baru. Salah satu cara untuk menangani persaingan dari pemain baru adalah dengan melakukan inovasi.

Inovasi ini boleh mengambil pelbagai bentuk, dari segi teknologi laman web, juga dari cara pemasaran, atau mungkin berinovasi bagaimana berkomunikasi dengan pengguna. Apa pun inovasi, jika tujuannya baik dan bermanfaat bagi pengguna, ia pasti akan memberi kesan yang baik kepada perniagaan kita.

Salah satu contoh inovasi:

 • Teknologi laman web AMP (mempercepat halaman mudah alih)
 • Cara berkomunikasi dengan pengguna melalui WhatsApp dan Facebook Messenger
 • Dan sebagainya

7. Tidak sabar dan mudah berputus asa

Tidak sabar dan mudah berputus asa adalah salah satu penyebab kegagalan perniagaan dalam talian yang paling biasa. Oleh kerana corak pemikiran salah sejak awal, anggaplah bahawa perniagaan internet adalah perniagaan yang kaya dengan cepat, sehingga banyak pemula yang tidak sabar dan akhirnya menyerah.

Semua perniagaan memerlukan proses untuk dapat mencapai tahap kejayaan, dan walaupun perlu bekerja keras. Oleh itu, jika anda mempunyai kebiasaan tidak sabar dan mudah putus asa, anda tidak boleh mencuba perniagaan dalam talian kerana akan membuang masa.

8. Batasan Masa dalam Pembelajaran dan Amalan

Tidak dapat dinafikan bahawa mempelajari perniagaan internet sehingga akhirnya mempunyai perniagaan dalam talian yang menguntungkan dan stabil memerlukan masa. Mereka yang bekerja sebagai pekerja pejabat dan cuba belajar dan mempraktikkan perniagaan internet sering merasa terharu.

Membahagi masa ke dalam profesion utama semasa belajar dan menjalankan perniagaan dalam talian adalah pekerjaan yang sangat melelahkan. Tidak jarang pemula berhenti di tengah jalan kerana mereka merasa tidak dapat menjalankan dua profesion.

Sebilangan orang memutuskan untuk mengundurkan diri dan fokus untuk berniaga secara dalam talian. Namun, sebilangan orang masih berkecil hati kerana bimbang perniagaan tidak berjalan lancar walaupun kos keperluan keluarga tidak dapat berhenti begitu saja.

Ini tentunya mesti ditangani dengan teliti. Jangan mudah terpujuk kata-kata motivator yang menyuruh anda meninggalkan pekerjaan untuk perniagaan dalam talian, juga mempertimbangkan keadaan dan keadaan keluarga. Sekiranya anda masih boleh, semasa anda masih menggunakan dua kapal, bekerja di pejabat sambil menjalankan perniagaan dalam talian anda.

9. Mentaliti bebas

Mentaliti bebas adalah salah satu penyebab kegagalan dalam perniagaan dalam talian yang sering dialami oleh pemula. Masih berkaitan dengan pola pikir, banyak yang menganggap bahawa menjalankan perniagaan dalam talian boleh berjaya dengan cara percuma. Tidak ada perniagaan yang benar-benar percuma, mungkin lebih tepat jika perniagaan dalam talian disebutkan dapat dijalankan dengan modal kecil.

Di samping itu, jika anda selalu berfikir bahawa pengetahuan dan peralatan untuk menjalankan perniagaan internet mestilah percuma, maka kemungkinan perniagaan anda akan sukar dikembangkan. Memang ada perkhidmatan untuk menjalankan perniagaan secara dalam talian yang boleh kita perolehi secara percuma, tetapi sudah tentu perkhidmatan ini mempunyai had dan syarat yang membatasi kreativiti anda.

Dan tentu saja kita akan menghargai sesuatu yang kita bayar lebih dari apa yang kita dapat secara percuma. Ini akhirnya akan membentuk pemikiran kita bahawa perniagaan kita sangat berharga dan mesti diuruskan dengan sebaik mungkin.

Oleh itu, jangan keberatan!

Baca juga: Fakta Tentang Perniagaan Dalam Talian yang Ramai Orang Tidak Tahu

10. Buat Sasaran megah

Ada pepatah yang mengatakan "Kejarlah impianmu setinggi langit". Maksudnya, kita mungkin mempunyai cita-cita setinggi mungkin. Namun, nasihat saya harus menjadi impian atau sasaran anda dalam menjalankan perniagaan dalam talian, jangan terlalu mulia.

Tidak jarang anda menargetkan terlalu tinggi penyebab kegagalan perniagaan dalam talian. Sebagai contoh, seorang pengusaha dalam talian mempunyai sasaran keuntungan Rp1 miliar sebulan walaupun margin satu penjualan sangat kecil.

Jadikan sasaran perniagaan dalam talian dapat diukur, masih berpatutan, dan dapat dicapai. Setiap sasaran yang berjaya, anda boleh meningkatkan sasaran menjadi lebih tinggi, dan seterusnya. Maksudnya, lebih baik membuat sasaran yang masuk akal dan berjaya mencapainya daripada membuat sasaran yang mulia tetapi gagal dan membuat putus asa.

Artikel Berkaitan