Tidak Semua Ramalan Orang Teknologi Benar, Kerana Terdapat 4 Ramalan Yang Mematikan Jumlah

ramalan tokoh teknologiImej dari Constellation.com

Masa depan memang misteri. Tidak kira anda seorang pakar atau profesional, anda pasti tidak akan dapat meneka apa yang akan berlaku pada masa akan datang. Mungkin yang boleh anda lakukan hanyalah membuat ramalan atau ramalan yang tidak seratus peratus tepat. Memang ada beberapa ramalan yang kemudian menjadi kenyataan di masa depan, seperti apa yang telah terjadi pada Steve Job dalam beberapa ramalannya, tetapi tidak sedikit ramalan yang tidak tepat.

Oleh itu dari banyak ramalan yang telah dibuat oleh beberapa orang atau tokoh teknologi ini juga akan dijumpai banyak perkara yang salah dan tidak sesuai dengan realiti sekarang. Dan berikut adalah beberapa ramalan dari tokoh #teknologi yang ketinggalan.

1. "Saya rasa ada pasaran di dunia untuk, mungkin, lima unit komputer," kata Ketua Pegawai Eksekutif IBM Thomas J Watson, 1943

Ramalan yang tidak dijawab pertama adalah ramalan Thomas J Watson yang merupakan Ketua Pegawai Eksekutif IBM pada masa itu yang menyatakan bahawa hanya akan ada lima unit komputer di dunia nanti. Tetapi sebenarnya apa yang kita lihat sekarang? Berapa bilion komputer # ada di dunia ini sekarang. Dari sini, tentu saja, ramalan Thomas J Watson sangat tidak masuk akal.

Ramalan Thomas sendiri pada masa itu adalah wajar memandangkan komputer masih sangat jarang dimiliki oleh sesiapa sahaja kerana saiznya yang sangat besar hampir sama dengan sebuah rumah. Tetapi seiring dengan teknologi yang ada maka ukuran komputer dapat diubah menjadi ukuran yang lebih kecil.

Artikel lain:  8 Ramalan Bill Gates Mengenai Industri Teknologi Kini Menjadi Benar

Dari sini komputer mula diminati ramai dan banyak dimiliki oleh seseorang. Institut penyelidikan pasaran, Gartner sendiri menyatakan bahawa sebanyak 64.7 juta unit komputer telah terjual pada suku pertama 2016. Sejumlah yang kemudiannya mematahkan dan merosakkan ramalan Watson.

2. "Tidak ada peluang untuk iPhone memperoleh pangsa pasar yang signifikan," kata CEO Microsoft Steve Ballmer, April 2007.

Seterusnya, ramalan yang hilang datang dari CEO Microsoft Steve Ballmer pada tahun 2007. Pada masa itu Steve mengatakan bahawa iPhone yang muncul pada tahun 2007 tidak akan mempunyai pangsa pasar (tidak dijual) kerana harganya terlalu mahal. Walaupun sebilangan orang terkesan dengan bentuk fizikal iPhone tanpa butang yang licin, tetapi bagi Steve ini adalah sesuatu yang tidak perlu dikagumi.

Sikap skeptis Steve mengenai iPhone itu sendiri tidak dapat dipisahkan dari apa yang dilakukan Steve iaitu mempromosikan OS Windows Mobile berasaskan telefon bimbit yang lebih murah. Ketika itu juga kelihatan bahawa penjualan iPhone tidak seluas Windows Mobile. Tetapi lama-kelamaan ternyata ramalan Steve akhirnya lenyap ketika iPhone menjadi #smartphone yang paling digemari dan dicari oleh pengguna.

3. "Saya meramalkan internet akan meletup, kemudian runtuh pada tahun 1996," kata penemu Ethernet dan pengasas 3 Com, Robert Metcalfe, 1995

Pencipta Ethernet dan pengasas 3Com, Robert Metcalfe juga membuat ramalan yang salah. Ketika diramalkan pada tahun 1995 bahawa #internet akan runtuh atau runtuh pada tahun 1996. Keruntuhan internet itu sendiri dinyatakan oleh Robert disebabkan oleh infrastruktur dan kapasiti web yang tidak dapat mengimbangi banyak penggunaannya.

Tetapi nampaknya ramalan Robert sangat bertentangan dengan fakta yang berlaku sekarang. Kerana, internet telah menjadi salah satu fenomena yang berkembang pesat dan sangat diperlukan oleh banyak orang di seluruh dunia. Kerana kesalahan ramalan ini, Robert pada persidangan tahun 1997 menggabungkan artikel yang ditulisnya di atas sehelai kertas dan meminumnya.

Baca juga:  6 Fakta yang tidak dapat dibayangkan di Internet

4. "Telefon bimbit tidak mungkin diganti dengan telefon rumah," kata Martin Cooper  Inventor dan Pengarah Penyelidikan Motorola, 1981

Akhirnya, ramalan yang salah diungkap oleh penemu dan Pengarah Penyelidikan Motorola, Martin Cooper pada tahun 1981. Pada tahun 1981, Martin telah mengungkapkan ramalannya mengenai pengembangan telefon bimbit yang menurutnya tidak mungkin untuk menggantikan peranan talian darat.

Ketika Martin mengungkapkan ramalannya, pada masa itu telefon bimbit masih dalam bentuk besar dan berharga ribuan dolar. Tetapi seiring berjalannya waktu di mana bentuk telefon bimbit menyusut dan harganya terus turun, banyak orang meninggalkan telefon rumah yang mahal dan beralih ke peranti mudah alih.

Artikel Berkaitan