Untuk Menjadi Blogger yang Berjaya, Jangan Hanya Mengumpulkan Teori, Berlatih Segera!

blogger berjayaImej dari Google.com

Sehingga kini impian untuk menjadi #blogger yang berjaya tetap menjadi tarikan luar biasa bagi banyak anak muda. Pelbagai kisah kejayaan dari seseorang yang hanya orang biasa yang tidak mempunyai apa-apa kecuali dengan menulis blog kemudian menjadi kaya dengan kekayaan menjadi motivasi yang sangat menggoda.

Untuk menjadi blogger yang berjaya memerlukan proses dan perjuangan yang sangat panjang. Anda mesti sedar bahawa pertama, kejayaan itu tidak mungkin dilakukan dengan segera. Untuk menjadi blogger yang berjaya, anda perlu belajar banyak orang yang benar-benar berkelayakan sehingga anda mendapat pengetahuan yang benar-benar berguna.

Nah, dalam kedudukan ini kadang-kadang banyak blogger terperangkap. Mereka suka belajar atau mengambil pengetahuan daripada banyak orang, keinginan untuk memperoleh sebanyak mungkin pengetahuan menjadi bumerang bagi mereka kerana sebenarnya membuat mereka lupa untuk mempraktikkannya. Terdapat ebook baru dari mastah A yang diambil dari mastah B yang sedang dikaji, dan seterusnya tanpa perlu mengikuti latihan sama sekali.

1. Terlalu Banyak Teori Akan Membuat Anda Bingung Dengan Diri Sendiri

Yang penting bukan berapa banyak anda mempunyai ebook atau teori baru, tetapi yang paling penting anda mempraktikkannya. Sama seperti tidak berguna anda mempunyai sejuta pengetahuan tetapi tidak pernah mempraktikkannya. Dan biasanya, semakin banyak anda mempunyai teori atau pengetahuan baru, semakin banyak kekeliruan akan meningkat.

Oleh itu, mulai sekarang, tidak kira seberapa kecil pengetahuan blog yang anda boleh atau anda miliki, segera praktikkan. Jangan tunggu untuk menumpuk terlebih dahulu dan kemudian mempraktikkannya, percaya kebanyakan teori hanya akan membuat anda semakin bingung.

Artikel lain:  Berhati-hatilah, Ini adalah Kesan Negatif dari Aktiviti Blogging Berlebihan

2. Satu Teori Kemudian Berlatih Dan Lihat Hasilnya

Apabila anda membaca pelbagai teori dari banyak e-buku, lebih baik mempraktikkannya dengan segera. Lebih baik mempraktikkan satu teori daripada mengumpulkan banyak teori tetapi praktik sifar. Yang penting adalah melihat hasilnya, jangan hanya berlatih. Kerana teori berjaya dilaksanakan oleh orang lain tetapi tidak semestinya kejayaan anda.

Oleh itu, anda harus perhatikan dari penyelidikan yang anda lakukan melalui teori yang anda praktikkan, jika teori yang anda jalankan ternyata gagal dan tidak memberi kesan, maka sudah tiba masanya anda beralih ke teori seterusnya.

3. Satu teori mungkin bertentangan dengan teori yang lain

Yang perlu anda perhatikan seterusnya adalah, kadang-kadang terdapat beberapa teori yang dapat bertentangan antara satu teori dengan teori yang lain. Ini kerana biasanya mereka yang berkongsi pengetahuan sesuai dengan apa yang diamalkan dan dialami. Dari pengalaman ini, tentu saja, setiap orang mempunyai pengalaman yang berbeza yang membawa kepada pelbagai teori yang berbeza dan kadang-kadang juga boleh bertentangan.

Sekiranya anda menggunakan terlalu banyak teori dari banyak orang ini tanpa mempraktikkan diri anda selain daripada membingungkan, pastinya akan menjadi huru-hara jika digunakan di blog anda. Oleh itu, inilah pentingnya mengkaji setiap teori yang anda ada, jangan menelannya secara mentah.

4. Anda Akan Kehabisan Masa Hanya Untuk Mengumpulkan Teori Baru

Mengumpulkan banyak pengetahuan dari pelbagai sumber sangat bagus. Tetapi aktiviti yang anda lakukan sebenarnya tidak membuat anda kehabisan masa sehingga anda akan sukar untuk mengembangkan blog anda sendiri. Kerana setelah itu, belajar banyak teori #blogging memerlukan banyak masa dan tenaga anda.

Ubah mindset anda dengan segera, pelajari satu teori dengan betul dari seorang guru, kemudian praktikkan dan lihat bagaimana perkembangannya di blog anda. Selepas itu, teruskan langkah seterusnya untuk menambah pengetahuan.

Baca juga:  4 Sebab Mengapa Blogging Sesuai Untuk Introvert

5. Blog yang Anda Bangun Hanya Akan Terbengkalai

Membangunkan blog memerlukan banyak masa dan tenaga. Sekiranya anda menghabiskan semua tenaga dan masa anda untuk mengumpulkan ebook, maka blog anda pasti akan ditinggalkan dan diabaikan. Anda perlu mengingatkan diri anda bahawa anda juga sedang mengembangkan blog, untuk tidak membuang masa anda dengan sia-sia.

Tidak bermakna hanya menggunakan masa untuk membaca pelbagai ebook yang tidak anda praktikkan selepas ini. Jadi, mulai sekarang jadilah orang yang cerdas dengan memanfaatkan masa dengan berkesan dan secekap mungkin dalam menulis blog.

Artikel Berkaitan