Jangan Teragak-agak untuk Mengemaskini Artikel Blog Setiap Hari, Kerana Inilah Manfaat Yang Dapat Diperolehi

Kemas kini Artikel BlogImej dari Pexels.com

Menjalankan aktiviti sebagai blogger sememangnya memerlukan seseorang untuk terus konsisten melakukan aktiviti blogging setiap masa. Dan salah satu aktiviti blogging yang mendesak atau penting untuk dilakukan oleh blogger adalah kemas kini artikel. Ya, artikel memang merupakan komponen utama blog yang akan menunjukkan kewujudannya. Oleh itu, semakin rajin anda mengemas kini artikel, semakin banyak blog yang ada.

Tetapi sebaliknya jika blogger jarang mengemas kini blog, semakin banyak blog itu tidak ada. Sekarang dari sini kemas kini artikel menjadi perkara yang sangat penting untuk dilakukan oleh blogger. Selain mempertahankan keberadaannya, mengemas kini artikel setiap hari di blog juga mempunyai kelebihan dan kebaikan tersendiri.

1. Blog Kaya dengan Kandungan

Kelebihan atau kelebihan pertama melakukan kemas kini artikel blog setiap hati adalah membuat blog yang kaya dengan kandungan. Ya, ini adalah perkara automatik yang harus dilakukan sekiranya anda melakukannya. Bayangkan saja jika anda mahu dan konsisten mengisi blog anda dengan 1 artikel dalam 1 hari maka dalam setahun anda akan mendapat 365 artikel.

Angka ini tentu saja cukup tinggi jika anda dapat melakukan kemas kini ini secara konsisten. Dengan mematuhi 1 artikel 1 hari ini sahaja, sudah pasti blog anda akan kaya dengan isi kandungan.

Artikel lain:  Model Peranan Blogger, Perlu atau Tidak? Inilah Kelebihan Memiliki Model Peranan Blogger

2. Blog Jadi Ramai

Apabila anda sentiasa mengemas kini artikel setiap hari ke blog, maka selain menjadikan konten menjadi kaya, keadaan ini juga akan menjadikan blog anda begitu sesak. Kenapa? Sudah tentu, sesak kerana dikunjungi oleh ramai pengunjung.

Apabila pengunjung semakin ramai maka anda pasti blog anda akan mendapat trafik yang tinggi. Dengan trafik yang tinggi maka anda mempunyai peluang besar untuk mendapatkan banyak peluang seperti Google Adsense atau juga kerjasama afiliasi dengan syarikat atau pihak lain.

3. Reputasi Blog Menjadi Berkelayakan

Siapa yang tidak mahu blognya menjadi rujukan banyak orang dalam mencari maklumat. Sudah tentu ini adalah impian banyak blogger. Dengan begitu banyak orang yang mempercayai blog anda sebagai sumber maklumat, reputasi blog anda akan lebih berkualiti.

Sudah tentu ini adalah perkara yang sangat baik bagi anda yang mempunyai impian untuk membina blog yang baik dan bermanfaat. Apabila reputasi ini semakin besar, anda akan mendapat matlamat untuk melakukan # blog pengewangan (mengewangkan blog) yang dapat anda capai dengan mudah.

4. Meningkatkan Perbendaharaan Kata dan Pengetahuan Blogger

Tambahan pula, kelebihan atau kelebihan mengemas kini catatan blog setiap hari adalah bahawa ia akan meningkatkan perbendaharaan kata dan pengetahuan anda mengenai banyak perkara. Ya, apabila anda secara konsisten menulis artikel di blog dengan tulisan asli, sudah tentu anda akan terpaksa mengeluarkan kata-kata (perbendaharaan kata) untuk dapat membuat penulisan yang baik. Ini adalah perkara automatik seperti anda dapat menguasai pelbagai teknik menggoda bola ketika anda sering berlatih bola sepak.

Selain meningkatkan perbendaharaan kata, dengan mengemas kini blog anda dengan kerap, anda juga akan mempunyai banyak pengetahuan. Ya, bagaimana tidak, ketika membuat artikel asli pasti anda tidak akan dipaksa untuk membaca sejumlah buku atau kandungan. Di sinilah maklumat atau pengetahuan anda mengenai banyak perkara akan semakin banyak diperoleh.

5. Otak terbiasa berfikir pantas

Menulis artikel memerlukan pemikiran yang cepat untuk dapat merangkai kata-kata bersama. Ini jelas tidak dapat dilakukan oleh orang biasa sekiranya anda melihat tugas blogger yang mesti rajin menulis artikel. Oleh itu jika anda lebih rajin dan sering menulis artikel asli, kekuatan dan kepantasan berfikir otak akan lebih diasah. Untuk mendapatkan kemampuan ini, memerlukan banyak latihan seperti anda ingin menjadi pemain bola sepak profesional.

Baca juga:  Sukar untuk Blog, Masih Berminat Menjadi Blogger?

6. Meningkatkan Kebolehan Menaip

Akhirnya, kelebihan mengemas kini artikel di blog setiap hari adalah meningkatkan kemahiran menaip. Ya, seperti kebiasaan menjentikkan bola pada pemain bola sepak yang sudah mahir, maka anda yang sering menulis artikel untuk blog secara automatik akan meningkatkan kemampuan atau kemampuan menaip anda pada komputer riba atau papan kekunci PC.

Artikel Berkaitan