Ini adalah 5 Karya Ikonik Telefon Bimbit Nokia yang Akan Selalu Diingati oleh Dunia

telefon bimbit nokiaImej dari Liputan6.com

Siapa yang tidak mengenali jenama atau jenama telefon bimbit yang satu ini. Ya, Nokia memang salah satu jenama telefon bimbit legenda yang tidak pernah dapat dilupakan oleh sesiapa pun di dunia ini, bahkan oleh dunia itu sendiri. Walaupun pada masa ini jenama ini mula dikecualikan dengan adanya produk telefon pintar (telefon pintar) dengan pelbagai jenama, namun keberadaan telefon bimbit Nokia akan selalu dikenang.

Telefon bimbit Finland ini selalu menjadi pilihan pengguna pada tahun 1990-an hingga 2000-an sebelum era telefon pintar menggantikannya. Kini Nokia, yang telah diambil alih oleh #Microsoft, masih mencari jalan keluar secara strategik untuk mendapatkan kembali pasaran. Sekarang ketika Nokia hampir menjadi kekosongan, maka masih ada yang perlu diperhatikan dari "sumbangan" Nokia kepada industri telefon bimbit. Dan berikut adalah beberapa karya ikonik Nokia yang harus diingat.

1. Nokia 1011

Karya ikonik pertama Nokia yang perlu diingat adalah Nokia 1011. Telefon bimbit, yang dilancarkan pada 10 November 1992, memang sangat ikonik kerana mempunyai bentuk yang sangat mirip dengan telefon rumah yang mudah alih atau boleh dibawa kemana sahaja.

Dan perkara yang paling penting untuk rekod dunia adalah bahawa telefon bimbit Nokia 1011 ini menjadi telefon bimbit pertama yang dihasilkan secara besar-besaran (Sistem Global untuk komunikasi Mudah Alih). Dari sini Nokia 1011 sangat membatu dengan penyebaran teknologi selular yang sangat diperlukan dan digunakan di dunia pada masa itu.

Artikel lain:  Berikut adalah 7 perkara yang sering membuat kita terlepas telefon bimbit lama

2. Telefon Mudah Alih Murah

Kelebihan Nokia yang juga sering disebut orang ramai adalah kerana harga yang berpatutan (murah). Oleh kerana itu, banyak orang mempunyai satu peranti mudah alih ini. Dari sekian banyak orang yang menggunakan Nokia, maka muncullah nama panggilan "Mobile Million People".

Beberapa produk seperti Nokia 3210, 3310 dan 5110 sangat diminati kerana harganya tidak terlalu mahal. Dengan berbagai pilihan warna, pemasaran Nokia pada waktu itu semakin meluas dan kesadaran akan jenama menjadikan Nokia sebagai jenama yang identik dengan telefon bimbit.

3. Reka Bentuk yang Unik dan Menarik

Satu lagi perkara ikonik yang juga tidak dapat dilupakan oleh dunia dari Nokia adalah reka bentuknya yang unik dan menarik. Sekiranya kita ingin melayari beberapa produk dari Nokia, kita pasti akan menemui beberapa bentuk atau bentuk. Dari model telefon rumah, flip, kalkulator hingga gincu dan model daun, kita semua dapat menjumpai produk Nokia ini.

Telah diketahui bahawa syarikat Finland ini tidak diragukan lagi menjalankan mindset "di luar kotak" untuk menghasilkan telefon bimbit yang mempunyai produk yang mempunyai reka bentuk yang unik dan menarik. Sebilangan bentuk dan reka bentuk menarik dari Nokia itu sendiri tidak seperti sekarang malah oleh peranti telefon pintar yang mempunyai bentuk seperti itu-itu saja.

4. Teknologi Perintis

Anda mungkin hanya produk telefon pintar yang menawarkan banyak kecanggihan teknologi di dalamnya. Tetapi sebelum anda menyanjungnya, ada baiknya anda melihat kembali dari apa yang telah dibentangkan oleh Nokia.

Ya, walaupun Nokia dianggap sebagai telefon bimbit konvensional, dalam beberapa produknya, pengeluar telefon bimbit telah membawa sejumlah ciri perintis teknologi hari ini seperti penyemak imbas mudah alih pada produk Nokia 7110. Selain itu terdapat juga fitur pemain muzik pada Nokia 5510, dan ciri teknologi Bluetooth pada Nokia 6310.

Baca juga:  Mari Kita Ingat, Inilah 4 Ciri Telefon Bimbit Yang Hari Ini Akan Sangat Sukar Kita Berjumpa Lagi

5. Perintis Telefon Pintar

Akhirnya, karya ikonik Nokia untuk dunia yang harus selalu diingat adalah kemampuannya untuk menjadi pelopor telefon pintar (telefon pintar). Ya, walaupun masyarakat masih berpendapat bahawa Nokia adalah telefon bimbit konvensional, tetapi sebenarnya ada beberapa produk yang sudah dikategorikan sebagai telefon pintar. Beberapa produk Nokia yang sebenarnya merupakan telefon pintar adalah siri E dan seri N, yang berpuncak pada jenis N95.

Nokia juga melancarkan model Windows Phone sebentar seperti Lumia 925 dan 1020 sebelum ia diambil alih oleh Microsoft. Model-model ini memang boleh dinyatakan sebagai produk telefon pintar kerana mereka menggunakan #OS pihak ketiga dan dapat menjalankan aplikasi. Malangnya, model telefon pintar Nokia ini tidak banyak menjadi pilihan umum.

Artikel Berkaitan