10+ Menjanjikan Peluang Perniagaan Dalam Talian Berskala Kecil di Masa Depan

Perniagaan dalam talianIlustrasi peluang perniagaan dalam talian

Seiring dengan peningkatan pesat pengguna internet dan juga pertumbuhan ekonomi di Dunia hari ini, perkembangan perniagaan di Dunia juga nampaknya mengalami peningkatan pesat. Pertumbuhan perniagaan ini kelihatan sangat mencolok dalam bidang perniagaan dalam talian dan juga perniagaan luar talian .

Selain e-commerce (jual beli melalui internet), perniagaan dalam talian juga mengalami pertumbuhan pesat dalam teknologi maklumat (IT). Media maklumat yang pernah melalui surat khabar konvensional kini menjadi surat khabar dalam talian seperti; Tempo.co, Detik.com, TribunNews.com, Republika.co.id, Kompas.com, dan banyak lagi yang lain.

Perniagaan internet juga kebanyakannya dijalankan oleh mereka yang mempunyai kemahiran dalam bidang tertentu dan ingin menjana wang dari kemahiran tersebut. Ringkasnya, pelbagai peluang perniagaan dalam talian pada tahun-tahun mendatang akan semakin terbuka dan dapat dilakukan oleh orang yang ingin menjalankan perniagaan.

Siapa yang Boleh Menjalankan Perniagaan Dalam Talian?

Memahami perniagaan dalam talian adalah perniagaan yang dijalankan secara dalam talian, hanya dapat dijalankan jika ada sambungan internet dan komputer / peranti mudah alih . Jadi, setiap orang yang ingin menjalankan perniagaan dalam talian mesti mempunyai sambungan internet dan komputer / peranti mudah alih .

Perniagaan internet boleh dilakukan oleh sesiapa sahaja, tidak kira apa profesion anda sekarang. Bahkan mereka yang masih buta huruf teknologi (gagap teknologi) dapat belajar perniagaan dalam talian dan berjaya jika mereka serius menjalankannya.

Mungkin ada di antara anda yang tertanya-tanya, adakah perniagaan dalam talian boleh menguntungkan dalam jangka masa panjang? Berdasarkan pengalaman saya dan juga maklumat yang saya dapati mengenai perniagaan internet, berikut adalah beberapa peluang perniagaan dalam talian yang menjanjikan dengan modal kecil, dan berita baiknya ialah kita dapat melakukan ini dari rumah.

Artikel lain: Peluang Perniagaan Modal Kecil

1. Perniagaan Internet Menjual Produk Orang Lain

Perniagaan Internet Menjual Produk Orang

Pada pendapat saya, perniagaan yang satu ini merupakan salah satu jenis perniagaan dalam talian yang paling menguntungkan buat masa ini. Sebabnya, banyak pengguna di Dunia telah mula beralih ke dalam talian, dan menjalankan perniagaan internet tidak memerlukan modal yang besar, anda tahu, walaupun hampir tanpa modal.

Kelebihan menjual produk orang lain (reseller / dropshiper / affiliate) adalah kita tidak perlu bimbang tentang pembelian barang yang akan dijual dan juga proses penghantaran. Terdapat banyak kedai dalam talian yang menawarkan program ini, sudah tentu kita juga harus mengkaji sejarah transaksi kedai dalam talian. Pastikan anda bekerjasama dengan orang yang bertanggungjawab dan boleh dipercayai.

Kedai dalam talian yang menawarkan program reseller dan  dropship biasanya bersedia mengirim barang kepada pembeli di mana dalam pakej itu nama atau kedai dalam talian kami adalah pengirimnya. Supaya kita tidak akan kehilangan pembeli sekiranya anda ingin membuat pembelian di kemudian hari. Produk yang dijual oleh penjual semula / dropship biasanya berbentuk barang.

Selain menjual produk fizikal, kami dapat menjual produk orang lain dalam bentuk digital seperti ebook, video, dan keahlian. Biasanya program ini dipanggil afiliasi di mana kita mendapat komisen peratusan dari jumlah harga produk digital yang berjaya kita jual melalui pautan afiliasi kita.

Anda boleh mendapatkan pelbagai produk yang dapat dijual di laman pasar berikut:

 • Dropshipaja.com (produk fizikal / kapal terbang)
 • Pembekal.id (produk fizikal / kapal terbang)
 • Cakning.com (produk fizikal / kapal terbang)
 • Ratakan.com (produk / gabungan digital)
 • Idaff.com (produk / gabungan digital)
 • Tokopedia.com (produk fizikal / kapal terbang)
 • Bukalapak.com (produk fizikal / kapal terbang)

2. Perniagaan Dalam Talian Menjual Perkhidmatan Penulisan Artikel / Membuat Kandungan Laman Web

Perniagaan Dalam Talian Menjual Perkhidmatan Penulisan Artikel

Menjual perkhidmatan menulis adalah salah satu perniagaan dalam talian terlaris di dunia sekarang. Sebabnya, kerana sekarang banyak blog / laman web media muncul dan memerlukan penulis untuk mengisi kandungan laman web.

Kandungan laman web dapat dalam bentuk teks, gambar dan video. Tetapi kebanyakan kandungan laman web yang saya lihat rata-rata menggunakan teks atau artikel. Sekiranya anda atau orang di sekitar anda memiliki kemampuan untuk menulis artikel, membuat video, dan gambar, maka ini adalah peluang perniagaan dalam talian yang harus anda jalankan.

Selain kandungan dalam bentuk teks, kandungan video dan gambar logo juga sangat diperlukan. Salah satu kandungan dan gambar video yang sering dicari adalah membuat pemasaran video dan juga gambar logo yang berkaitan dengan perniagaan yang akan dipasarkan.

Terdapat banyak pemilik laman web atau pemilik perniagaan yang tidak mempunyai waktu atau tidak memiliki kemahiran yang baik dalam membuat kandungan, logo, dan video untuk laman web dan perniagaan mereka. Sekiranya anda serius membina perniagaan dalam talian dalam perniagaan perkhidmatan penulisan artikel laman web, mereka adalah pasaran sasaran ideal anda.

Bagaimana anda mencari calon pelanggan? Anda boleh mendapatkannya di beberapa laman web ini:

 • Sribulancer.com
 • Projek.co.id
 • Sribu.com

3. Perniagaan Dalam Talian Menjual Laman Web / Perkhidmatan Pembuatan Blog

Perkhidmatan Pembangunan Laman Web Jual Beli Perniagaan Dalam Talian

Perniagaan dalam talian ini sangat sesuai untuk seseorang yang mempunyai kemampuan untuk membina laman web atau blog. Kami tidak perlu mempunyai kepakaran yang besar dalam menyusun kod laman web dari awal kerana sebenarnya terdapat banyak cara yang cukup mudah untuk membina laman web / blog yang baik.

Salah satu platform yang sangat mudah dipelajari dan dilaksanakan dalam membina laman web / blog adalah WordPress. Di WordPress, terdapat banyak tema / templat yang siap digunakan dan unik, percuma dan berbayar dengan penampilan profesional.

Pada mulanya anda mungkin merasa kurang mampu menjalankan perniagaan ini, tetapi jika anda sudah terbiasa membuat laman web / blog yang bagus, tentunya calon pembeli anda tidak akan berfikir panjang untuk menyewa perkhidmatan anda. Dan kita perlu mempertimbangkan sebelum menjual perkhidmatan ini, kita juga harus mempunyai laman web perniagaan dengan paparan yang meyakinkan.

Bagaimana anda mencari calon pelanggan? Anda boleh mendapatkannya di laman pasar berikut:

 • Sribulancer.com
 • Projek.co.id

Untuk dapat menjalankan perniagaan ini dengan betul, sudah tentu anda mesti mempunyai domain dan rakan hosting yang berkualiti. Untuk perkhidmatan ini, saya mengesyorkan Niagahoster.

4. Menjalankan Perniagaan Internet Menjadi Broker Dalam Talian

Menjalankan Perniagaan Internet Menjadi Broker Dalam Talian

Perniagaan ini banyak dilakukan oleh perniagaan dalam talian. Broker adalah orang atau syarikat yang tugasnya adalah mengumpulkan penjual produk / perkhidmatan kepada calon pembeli. Sudah tentu, untuk menjadi broker, kita mesti mempunyai rangkaian dan kenalan yang cukup luas.

Dalam perniagaan dalam talian, kepercayaan dari bakal pelanggan adalah sesuatu yang sangat penting. Oleh itu, kita harus mengkaji latar belakang orang yang ingin kita temui, baik penjual maupun bakal pembeli.

Beberapa perniagaan yang menggunakan perkhidmatan pembrokeran dalam talian termasuk; menjual laman web, menjual harta tanah, menjual perkhidmatan, dan sebagainya. Perkara lain yang perlu kita pertimbangkan sebagai broker dalam talian adalah dari segi menentukan harga produk / perkhidmatan yang anda berikan.

Sebaiknya jangan mengambil terlalu banyak keuntungan dan juga tidak terlalu kecil kerana melibatkan keuntungan anda dan juga kepercayaan pelanggan anda. Anda boleh mendapatkan pelbagai produk yang dapat dijual semula di laman pasar berikut:

 • Ciptaloka.com (menjual t-shirt + reka bentuk)
 • Rumah123.com (jual beli harta tanah)
 • Olx.co.id (membeli dan menjual pelbagai produk)
 • Carmudi.co.id (membeli dan menjual kereta)

Artikel berkaitan: Perniagaan Tanpa Modal, Adakah Mungkin?

5. Menjual Perkhidmatan Perundingan di Kawasan-kawasan tertentu Secara Dalam Talian

Perkhidmatan Perundingan Dalam Talian

Perniagaan ini sangat sesuai jika anda mempunyai kemahiran atau kepakaran yang sangat baik dalam bidang tertentu. Dengan pengertian bahawa anda adalah pakar dalam bidang yang anda mahukan.

Beberapa contoh untuk bidang perniagaan ini ialah perundingan SEO (pengoptimuman mesin pencari) laman web, perundingan pengembangan perniagaan, perundingan percintaan, perundingan perubatan tradisional, perundingan kesihatan, dan lain-lain.

Pada masa lalu, perniagaan perkhidmatan perundingan dijalankan di luar talian. Namun, sekarang perniagaan dalam bidang perkhidmatan perundingan sangat meluas yang kita dapati di internet. Oleh itu, jika anda mempunyai kemahiran atau kepakaran dalam bidang tertentu maka kepakaran itu boleh menjadi perniagaan yang menguntungkan jika dipasarkan secara dalam talian.

6. Melakukan Perniagaan MLM Secara Dalam Talian

Menjalankan perniagaan MLM di internet

Banyak orang mempunyai pandangan cenderung terhadap perniagaan MLM, dan akan tergesa-gesa untuk menutup diri jika seseorang menawarkan perniagaan MLM kepada mereka. Pada hakikatnya perniagaan ini mempunyai potensi dan memberikan banyak faedah kepada banyak orang.

Sebenarnya terdapat banyak contoh perniagaan MLM yang berjalan dalam talian menghasilkan keuntungan jangka panjang. Namun, harus diingat bahawa tidak semua perniagaan MLM memiliki potensi keuntungan untuk pelakunya.

Perniagaan MLM dalam talian ABE Network dan Oriflame adalah contoh perniagaan MLM berskala besar yang dijalankan dalam talian. Kejayaan perniagaan MLM dalam talian adalah kerana produknya bagus dan banyak digunakan oleh orang ramai. Di samping itu, rancangan perniagaan yang ditawarkan oleh perniagaan ini sangat bermanfaat bagi anggotanya.

Selain dua perniagaan ini, terdapat beberapa perniagaan MLM lain yang mempunyai potensi perniagaan yang sangat baik. Tetapi saya tidak dapat mengatakan banyak kerana saya tidak pernah menjalankannya.

7. Menjadi Blogger Profesional

Jadilah Blogger Profesional

Sekiranya model perniagaan dalam talian ini pasti hampir semua orang dapat melakukannya. Terdapat banyak blogger yang mempunyai pendapatan hebat dari blog / laman web yang dibina. Saya secara peribadi sangat terinspirasi oleh kisah kejayaan seorang blogger dari UK, di mana pada mulanya blog WordPressnya yang berkaitan dengan media sosial akhirnya menjadi laman web besar dengan pendapatan mencecah lebih dari empat ratus ribu dolar sebulan.

Sekiranya ditukar menjadi pendapatan, adalah empat bilion lebih sebulan. Nama laman web ini adalah mashable.com, awalnya dibuat dengan CMS WordPress.org tetapi sekarang ia telah dibina dengan rubyonrails.org.

Pendapatan dari blog boleh datang dari program Google Adsense PPC (bayar per klik) , ruang iklan, ulasan produk, dan lain-lain. Untuk menjadi blogger tentu bukan perkara yang sangat sukar bukan? Saya sendiri pada awalnya tidak begitu gemar menulis dan membuat artikel, bahkan pada awal pembuatan blog ini, hampir 3 bulan blog ini tidak mempunyai isi sama sekali hehehe.

Akhirnya saya mencuba, dan tadaaaa ... sekarang artikel saya cukup banyak.

8. Pergi Perniagaan Dalam Talian Luar Talian

Menjual sayur secara dalam talian

Seperti yang dijelaskan sebelumnya, model perniagaan offline juga dapat dipasarkan secara dalam talian untuk meningkatkan penjualan dan penjenamaan. Terdapat banyak pengusaha perniagaan PKS yang berjaya mengembangkan perniagaan mereka dan menggandakan keuntungan setelah memasarkan perniagaan mereka secara dalam talian. Sudah tentu mesti ada perniagaan atau produk untuk dijual.

Sebenarnya untuk menjadikan perniagaan luar talian kita dipasarkan secara dalam talian tidak memerlukan modal yang besar. Yang pasti kami memerlukan laman web dan juga media sosial untuk menyokong pemasaran dalam talian.

Beberapa contoh perniagaan luar talian masuk dalam talian:

 • Menjual sayur melalui pasar
 • Rendang pasar melalui YouTube
 • Menjual makanan ringan melalui Instagram
 • Menjual kasut melalui Facebook
 • Pasarkan bawang goreng melalui Google Ads
 • Dan lain lain

Baca juga: Apa itu Pemasaran Internet

Selain yang disebutkan di atas, tentunya masih banyak idea perniagaan dalam talian yang dapat dijalankan dari rumah. Dalam menjalankan perniagaan dalam talian, sudah tentu kita mesti mempunyai akses komputer dan internet yang baik. Untuk media promosi, kita dapat menggunakan media sosial, blog peribadi, media iklan, pemasaran e-mel, dan lain-lain.

Sebagai penutup, saya ingin mengatakan bahawa perniagaan dalam talian mesti disertai dengan kemampuan untuk melakukan pemasaran yang berkesan. Berikut adalah salah satu contoh pemasaran video. Dalam video tersebut dijelaskan pentingnya pemasaran dalam talian untuk meningkatkan keuntungan jenama dan perniagaan. Lihat videonya.

Artikel Berkaitan