Pecah Mencari Iftar? Cuba 5 aplikasi berikut

berbuka puasaImej dari Republika.co.id

Iftar memang selalu menjadi ciri utama aktiviti yang dilakukan pada bulan Ramadhan. Setelah hampir seharian lapar dan dahaga, umat Islam yang menjalani ibadah puasa di bulan Ramadhan akan berbuka puasa dengan memakan hidangan yang ada. Ketika berbuka sendiri, ada sebilangan orang yang melakukannya sendiri, bersama keluarga atau juga dengan rakan.

Sekarang dari sini rasa berbuka puasa adalah perkara yang dinanti-nantikan. Pada waktu berbuka puasa, anda juga tidak perlu hanya melakukannya di rumah, tetapi dengan dana yang mencukupi, anda boleh melakukan agenda ini di luar rumah, tentu saja, dengan orang lain untuk bersenang-senang. Sekarang untuk berbuka puasa di luar rumah maka anda memerlukan tempat makan yang tepat. Bagi anda yang masih keliru mencari tempat makan untuk berbuka puasa, maka ada 5 aplikasi yang dapat membantu anda. Berikutan kajian semula.

1. Makan Di Mana

Permohonan pertama untuk mencari tempat berbuka puasa adalah Tempat Makan. Dengan aplikasi ini, anda akan dipermudah untuk mencari tempat makan atau restoran terdekat di sekitar lokasi anda. Aplikasi ini sendiri dilengkapi dengan fitur carian berdasarkan tempat atau kategori. Selain itu terdapat juga fitur Today yang akan menawarkan pelbagai rujukan restoran setiap hari kepada anda.

Selanjutnya, terdapat juga fitur Promo yang akan memberikan rujukan pakej promo dari restoran dan juga promo dari kad kredit tertentu. Akhirnya ada ciri  Share to untuk  berkongsi rujukan iftar kepada orang lain yang memerlukan tempat makan untuk berbuka puasa. Bahagian yang paling menarik dari aplikasi ini ialah terdapat pangkalan data tempat-tempat kuliner yang merangkumi seluruh Dunia yang dimiliki oleh aplikasi ini. Oleh itu, di mana sahaja anda berada, terdapat tempat makan untuk dijumpai.

Artikel lain:  Bimbang Mengalami Lemak Setelah Bercuti? Gunakan 3 aplikasi mudah alih berikut sebagai penyelesaiannya

2. Mari Makan

Aplikasi seterusnya untuk mencari tempat berbuka puasa di bulan Ramadhan adalah Snek. Hampir sama dengan aplikasi makan di mana, Jajan Yuk juga menawarkan pencarian tempat makan atau restoran yang paling dekat dengan kedudukan pengguna sekarang. Bukan hanya di Jakarta, aplikasi ini juga dapat digunakan di kota-kota lain di seluruh Dunia. Dengan aplikasi Snek, anda juga boleh mendapatkan promo menarik yang ditawarkan oleh setiap  gerai .

3. Pelancongan Kuliner Jakarta

Untuk aplikasi yang satu ini, digunakan untuk pengguna di wilayah Jakarta, Tangerang, Bekasi, Bogor dan Depok. Tetapi walaupun terhad, aplikasi ini akan menawarkan anda pelbagai tempat makan dari kelas restoran 5 bintang hingga tempat makan di tepi jalan. Anda juga dapat mencari pelbagai menu makanan melalui aplikasi ini seperti makanan istimewa tempatan, makanan ringan unik, hingga makanan pedas.

4. Zomato

Seterusnya, aplikasi mencari tempat makan untuk berbuka puasa di bulan Ramadhan adalah Zomato. Aplikasi ini, yang sudah popular di kalangan peminat masakan, sememangnya sangat sesuai untuk anda gunakan sebagai panduan untuk mencari tempat makan terbaik untuk berbuka puasa. Menariknya aplikasi ini juga menawarkan maklumat menu, foto, dan ulasan pengguna tentang tempat makan.

Lalu bagaimana dengan skop carian? Jangan risau, pangkalan data di aplikasi Zomato telah merangkumi 150 bandar di Dunia ke negara-negara lain seperti England, Brazil, New Zealand, dan lain-lain.

Baca juga:  8 Aplikasi Mudah Alih Terbaik untuk Hipsters Aktif

5. Restoran dan Makanan Segera Berdekatan

Akhirnya, aplikasi untuk mencari tempat makan iftar pada bulan Ramadan adalah Restoran dan Makanan Segera Berdekatan. Aplikasi ini sendiri biasanya digunakan oleh pengguna yang memerlukan iftar dengan segera. Dari sini, berbuka puasa di restoran makanan segera dan atau restoran tempatan akan menjadi pilihan yang tepat.

Untuk menggunakan aplikasi Restoran dan Makanan Segera Berdekatan, pengguna mesti mengaktifkan GPS supaya lokasi, peta dan laluan makan terdekat dapat diperoleh. Hal-hal lain juga seperti semua maklumat restoran yang diperlukan seperti alamat, nombor telefon, laman web, hingga penilaian dan ulasan dari pelanggan juga dapat diperoleh pengguna.

Artikel Berkaitan