#PathDaily ~ Ciri Laluan Terkini dan Menarik yang Menukar Kalimat menjadi "Mim"

#PathDailyImej dari Okezone.com

Media sosial yang ditubuhkan pada tahun 2010 Path kelihatan serius untuk terus mengembangkan ciri-cirinya untuk lebih menarik perhatian orang ramai. Hasilnya adalah bahawa media sosial yang telah diasaskan oleh Dave Morin semakin kelihatan baik dan menarik. Dan salah satu perkara yang menjadikan media sosial ini lebih menarik adalah bahawa ciri Path Daily dilancarkan baru-baru ini.

Ciri terbaru Laluan ini iaitu Laluan Harian sememangnya menarik kerana akan menjadikan pengalaman pengguna menggunakan Laluan tidak dapat dilupakan. Terutama bagi negara-negara Dunia yang merupakan pengguna Path yang paling aktif di seluruh dunia, tentunya ciri ini akan membuatkan banyak pengguna merasa di rumah. Hasilnya beberapa hari selepas ciri ini dilancarkan dilihat oleh banyak pengguna di Dunia yang menikmati Path Daily.

Ciri Path Daily ini sendiri muncul beberapa hari selepas Path melancarkan kemas kini ke versi 5.3.0 untuk telefon pintar  Android. Lalu apakah ciri terbaru Path Daily? Berikutan kajian semula.

Apa yang Boleh Dilakukan Setiap Hari?

Tujuan Path Daily itu sendiri adalah agar pengguna dapat melakukan perkara-perkara yang biasanya tidak berlaku pada saat-saat shae. Oleh itu, jika pengguna biasanya hanya berkongsi momen dengan kata-kata sahaja, tetapi dengan hashtag Path Daily, pengguna boleh memuat naik perkataan biasa menjadi perkara yang serupa dengan meme (gambar kreatif). Ya, meme yang merupakan sesuatu yang baru dan menarik sekarang adalah perkara yang dinanti-nantikan oleh netizen.

Artikel lain:  Berikut adalah 3 Ciri Mudah yang Perlu Melengkapkan Ciri Laluan Semasa

Menariknya, ciri Path Daily itu sendiri pengguna tidak dapat memilih gambar. Pengguna hanya boleh memuat naik perkataan yang diakhiri dengan hashtag #PathDaily di akhir ayat. Lalu di mana gambar itu boleh muncul? Sudah tentu, gambar muncul dari sistem Path secara rawak. Jadi, kata-kata yang anda muat naik tidak sesuai dengan gambar, tetapi inilah yang unik dan mengejutkan. Tetapi perlu diingat untuk menggunakan ciri Path Daily, anda mesti menghadkan jumlah watak hingga maksimum 110 aksara.

Cara Membuat Post #PathDaily di Path

Untuk menggunakan ciri ini sendiri, anda perlu melakukan langkah-langkah berikut:

  1. Kemas kini Laluan ke versi 5.3.0.

Langkah pertama adalah memastikan anda telah mengemas kini aplikasi Path anda ke versi terbaru 5.3.0. Laluan yang dilancarkan sejak 16 Jun 2016 memang merupakan jalan yang dapat memaparkan #pathdaily. Untuk kemas kini Path itu sendiri pada mulanya masih terhad untuk pengguna Android, tetapi sejak Isnin, 20 Jun 2016, Path update versi 5.3.0. juga boleh dimuat turun di Apple App Store.

  1. Pilih ikon petikan

Setelah mengemas kini aplikasi, langkah seterusnya adalah memuat naik status (share moment). Untuk memuat naik status dengan ciri Path Daily, anda hanya boleh menyentuh tanda "+" di bahagian bawah menu utama Path. Kemudian sentuh ikon petikan yang ada di sana. Sekarang dari sini anda hanya menulis status atau perkataan untuk dipaparkan. Tetapi ingat untuk menunjukkan status dengan Path Daily, kata-kata terhad kepada maksimum 110 aksara.

  1. Beri hashtag #pathdaily

Setelah menulis perkataan, langkah seterusnya sebelum menghantar adalah meletakkan tanda hash #pathdaily di akhir perkataan atau ayat. Dengan tanda hash #PathDaily ini maka anda boleh menjadikan perkataan yang anda hantar berbah menjadi meme.

Baca juga:  Path Melancarkan Trend Popular untuk Pengguna Dunia sepanjang tahun 2015

Beberapa kemas kini lain untuk Update Path versi 5.3.0

Kemas kini On Path versi 5.3.0. pengguna tidak hanya ditawarkan ciri Path Daily. Tetapi terdapat sekurang-kurangnya tiga lagi ciri yang dapat dinikmati pada kemas kini ini, iaitu kemampuan untuk mengedit momen, melihat foto rakan di lokasi daftar masuk yang sama, dan URL ke profil pengguna. Fitur penyuntingan itu sendiri akan membolehkan pengguna membuat pengeditan atau perubahan atau bahkan menghapus status atau momen yang telah dimuat naik.

Sekiranya ciri foto lokasi sahaja akan membolehkan pengguna memeriksa halaman lokasi di Path untuk melihat foto rakan yang pernah ke lokasi yang sama dengan anda. Bagi ciri URL profil, pengguna dapat berhubung dengan rakan baru dengan mudah di Path. Dengan ciri URL profil, pengguna dapat mengundang orang lain untuk bergabung dengan Path atau mempromosikan profil mereka kepada pengguna lain.

Artikel Berkaitan