Vibe C ~ Telefon Pintar 4G Murah dari Lenovo untuk Lebaran 2016, Sedia Beli?

Lenovo Vibe CImej Bplive.in

Siapa yang tidak mahukan telefon bimbit yang murah dan canggih? Bukan hanya anda, saya juga berminat jika ada produk seperti itu? Lebih-lebih lagi, telefon bimbit ternyata mempunyai spesifikasi rangkaian 4G LTE terbaru, sudah tentu ini adalah kejutan dan perkara yang sangat menarik. Walaupun sekarang banyak pengeluar menawarkan peluang untuk memiliki telefon pintar 4G LTE yang canggih, tetapi tidak semuanya memenuhi harapan kami dengan jenama dan ciri-cirinya.

Tetapi kali ini pengeluar telefon pintar yang popular telah menunjukkan bagaimana ia dapat menawarkan telefon bimbit 4G LTE dengan harga yang berpatutan dan bahkan murah. Ya, Lenovo yang telah menjadi salah satu pengeluar telefon pintar terbaik pastinya akan menjadi pilihan pertama bagi sesiapa sahaja, termasuk anda.

Sebelum hari lebaran ini, anda yang memerlukan telefon pintar maka anda boleh bersiap sedia untuk membeli produk Lenovo 4G LTE terbaru ini. Berikutan kajian semula.

Bersedia untuk Lenovo Vibe C

Ya, telefon pintar 4G LTE terbaru dari Lenovo yang akan dijual dengan murah pada edisi Idul Fitri ini ialah Lenovo Vibe C. Selain sokongan rangkaian 4G LTE, Lenovo Vibe C juga mempunyai spesifikasi lain yang berkelayakan seperti pemproses chipset Qualcomm MSM8909 Snapdragon 210, RAM 210 GB, dan memori dalaman 16 GB, sokongan memori luaran 32 GB, layar besar 5 inci, kamera utama 5 megapiksel, dual SIM, kamera depan 2 megapiksel, bateri 2.300 mAh, dan sistem operasi Android 5.1 Lollipop. Dengan semua spesifikasi dan ciri yang ada, tentu ada harga yang harus dibayar.

Artikel lain:  Spesifikasi Gahar Dengan Harga Yang Berpatutan, Lenovo A6000 Sedia Mencabar Xiaomi Redmi 2

Ditujukan untuk Segmen Tengah Bawah

Sekarang untuk nanti, ketika dilancarkan oleh Lenovo pada hari raya nanti, Vibe C sendiri dirancang untuk dijual dengan harga yang relatif murah yaitu Rp 1,3 juta di laman web Lazada. Lenovo Vibe C sememangnya merupakan telefon pintar yang dijual kepada pengguna di segmen menengah bawah. Telefon bimbit yang juga merupakan siri C pertama di Dunia dibuat dan dipasang oleh pasukan pembuatan di negara ini. Menurut Lenovo sendiri, ia dengan sengaja melancarkan Vibe C dengan harga yang rendah sehingga banyak orang dapat merasakan rangkaian 4G LTE.

Sokong 4G LTE dengan Band 40 atau 2.300 Mhz

Rangkaian 4G LTE yang dimiliki oleh Lenovo sendiri memang menyokong sambungan dari semua pengendali Dunia. Walaupun mempunyai rangkaian yang sama dengan Smartfren, yang merupakan band 40 atau 2.300 Mhz, Lenovo juga mampu 4G LTE. Hanya saja rangkaian Lenovo masih tidak menyokong VoLTE. Tetapi jika dilihat dari pemproses yang Qualcomm MSM8909 sebenarnya menyokong VoLTE, ia tidak dihidupkan.

Mengapa dipanggil Vibe C?

Menelusuri sejarah produk Lenovo murah, Vibe C bukanlah yang pertama, tetapi sebelumnya terdapat juga dua telefon bimbit murah yang telah dikeluarkan oleh syarikat China, iaitu A6010 dan A2010. Telefon bimbit siri A2010 itu sendiri berharga Rp 1,2 juta dan Lenovo A6010 dijual pada harga Rp 2,1 juta. Dengan dua siri A ini, banyak orang berpendapat bahawa siri A murah lain akan muncul.

Baca juga:  Google Melancarkan Teknologi Tango Projek Terkini, Apa Rasanya?

Tetapi sebenarnya Lenovo nampaknya kemudian melancarkan siri ini dengan kod huruf C untuk siri mudah alih seterusnya yang murah. Mengapa ia berubah menjadi kod huruf C? Menurut Lenovo, perubahan nama itu sendiri disebabkan oleh sebilangan besar pengguna dan pengedar yang sukar mengingat model penamaan siri A diikuti oleh gabungan nombor.

Maka dari sini barulah siri A digantikan oleh siri lain, iaitu huruf C yang lebih ringkas tanpa gabungan nombor di belakangnya. Seri C ini sendiri menjadi model siri Vibe C pertama yang meluncur di Dunia ketika dilancarkan kemudian. Jadi apa bezanya dengan siri Lenovo A dengan siri C itu sendiri? Perbezaan paling mencolok yang dilihat antara siri C dengan A2010 adalah ukuran layar, di mana Lenovo Vibe C mempunyai ukuran yang lebih besar iaitu 5 inci.

Artikel Berkaitan