Bahaya, Inilah 4 Tanda Prestasi Saraf Anda Gangguan Kerana Telefon Bimbit

kesan buruk penggunaan mudah alihImej dari Hippo.id

Telefon bimbit hari ini memang menjadi barang yang tidak dapat dipisahkan dari kehidupan manusia. Bagaimana tidak setiap masa dan setiap aktiviti dari manusia selalu ada telefon bimbit berdekatan. Terutama sekarang dengan kemunculan telefon pintar (#smartphone) dengan pelbagai aplikasi yang memudahkan kerja, semakin menjadikan telefon bimbit terintegrasi erat dengan manusia moden.

Tetapi tahukah anda bahawa ternyata telefon bimbit menyelamatkan beberapa bahaya yang boleh timbul dari penggunaan berlebihan. Salah satu bahaya telefon bimbit adalah gangguan prestasi saraf otak. Sudah tentu ini adalah perkara yang berbahaya bagi seseorang yang sering tidak mahu kehilangan dengan telefon bimbit. Oleh itu anda sebagai pengguna telefon bimbit mesti menyedari perkara ini. untuk mengetahui sama ada anda terjejas oleh gangguan prestasi saraf kerana pengaruh telefon bimbit, berikut adalah beberapa tanda yang dapat dikenali.

1. Sindrom Kecemasan Bateri Rendah (LBA)

Tanda pertama bahawa seseorang telah mengalami gangguan prestasi neurologi adalah kemunculan bateri yang lemah (LBA). Sidrom rendah bateri cemas itu sendiri adalah sindrom atau ketakutan atau kebimbangan seseorang akan mempunyai bateri telefon bimbit yang akan habis. Sudah tentu ini sangat berbahaya kerana menurut pakar LBA dapat membuat seseorang mengalami serangan panik.

Apabila seseorang merasa panik, perkara seterusnya yang berlaku ialah akal menjadi tidak realistik. Pemikiran yang tidak realistik ini timbul kerana anda berpendapat bahawa ketika telefon bimbit anda rendah, komunikasi anda akan hilang, dan secara tidak langsung mempunyai keinginan (obsesif) yang besar untuk meminjam pengecas dari orang lain. Malangnya dari semua pengguna telefon bimbit terdapat 90% pengguna yang mengalami sindrom ini.

Artikel lain:  4 Bahaya Menggunakan Alat Sebelum Tidur untuk Kesihatan, Berhati-hatilah!

Jadi sekali lagi sindrom ini sangat berbahaya, dan jika anda merasa terkena sindrom lowbat ini, maka anda perlu berehat dari telefon bimbit untuk mengawal tahap kegelisahan anda yang berlebihan.

2. Sindrom Getaran Phantom

Seterusnya, tanda gangguan saraf yang boleh menimpa pengguna bergerak adalah sindrom getaran hantu. Bagi anda yang sering meletakkan telefon di dalam poket dan sering mengalami ilusi getaran telefon bimbit dan walaupun tidak ada, berhati-hatilah anda berada dalam sindrom getaran ini.

Menurut ahli psikologi Larry D. Rosen, PhD, sindrom getaran hantu ini perlahan-lahan akan mengambil alih tumpuan anda. dan dari penyelidikan baru-baru ini bahawa apabila seseorang terlalu fokus pada mesej di telefon bimbit, semakin besar kemungkinan mereka mengalami sindrom ini.

3. Nomofobia

Orang yang tidak dapat dipisahkan dengan telefon bimbit walaupun sesaat walaupun mereka sebenarnya mempunyai nomofobia. Gangguan prestasi saraf nomofobik ini memang menakutkan kerana menurut kajian tahun 2015 yang mengembangkan soal selidik nomophobia menyatakan bahawa sesiapa yang menjadi takut dan merasa kosong dengan ketiadaan telefon bimbit maka anda akan merasakan peningkatan kadar denyutan jantung dan tekanan darah yang tidak sihat serta kegelisahan yang berlebihan ketika telefon bimbitnya ditinggalkan di dalam rumah.

Baca juga:  Jangan Terlalu Banyak Menggunakan Telefon Pintar

4. FoMO (Takut Hilang)

Akhirnya, tanda gangguan saraf yang dapat dialami oleh pengguna telefon bimbit adalah FoMO (Fear of Missing Out). Kebiasaan pemilik telefon bimbit adalah memaparkan keberadaannya di media sosial. Dari sini mereka yang terkena sindrom FoMO akan selalu hadir di media sosial tanpa jeda.

Gejala FoMo itu sendiri juga dapat dikenal pasti dari rasa cemburu anda pada siaran orang lain di media sosial yang baik dari anda atau mereka yang sedang bersenang-senang. Sekiranya anda sering tidak mahu ketinggalan dalam media sosial yang anda miliki, anda harus berhati-hati kerana anda mungkin mengalami sindrom FoMO yang boleh mengganggu prestasi saraf otak anda.

Berikut adalah beberapa tanda bagaimana telefon bimbit boleh mula mengganggu prestasi saraf otak anda. Dari sini anda seharusnya dapat mengawal diri dengan segera agar tidak terlalu berhubung dengan telefon bimbit anda sekiranya memang empat tanda di atas sudah mula terasa. Cara lain adalah dengan melakukan kaedah "7 hingga 7" selama satu minggu. Kaedah "7 hingga 7" itu sendiri adalah menghidupkan telefon bimbit pada pukul 7 pagi dan kemudian mematikannya semula pada pukul 7 malam. Lakukan ini sekurang-kurangnya 1 minggu.

Artikel Berkaitan