Oleh itu, Pergolakan Sasaran, Inilah 5 Cara Selebriti Unik untuk Melindungi Peranti

keselamatan perantiImej dari Computerworld.com

Sebagai seniman atau selebriti, tentu saja bukan hanya pujian yang dapat diperoleh, tetapi juga boleh menjadi ancaman bagi mereka. Populariti dan nama besar menjadi faktor pendorong pihak lain menyasarkan dan mengancam kewujudan artis dan selebriti ini. Dan ketika teknologi berkembang dan berkembang pesat, bentuk ancaman terhadap artis dan selebriti ini bukan hanya masalah ancaman fizikal tetapi juga ancaman terhadap alat peretasan peribadi mereka.

Peranti peribadi ini yang dirahsiakan sememangnya sangat penting bagi sesiapa sahaja, termasuk selebriti. Sekarang dari penyamaran yang berleluasa atau mensasarkan artis dan selebriti adalah wajar mereka kemudian berusaha sebaik mungkin untuk melindungi dan melindungi apa sahaja yang bersifat peribadi.

Tetapi dari banyak cara untuk melindungi dan melindungi peranti peribadi, terdapat beberapa perkara yang unik dan agak pelik ketika selebriti melakukannya. Dan ini adalah perkara yang unik dan pelik untuk melindungi dan melindungi peranti yang dibuat oleh artis.

1. Tukar telefon bimbit secara berkala

Cara unik dan pelik pertama yang dilakukan oleh selebriti untuk mengamankan peranti mereka ialah menukar telefon bimbit secara berkala. Ya, jika orang biasanya menukar nombor mereka, tetapi untuk selebriti yang mempunyai banyak wang, mereka tidak hanya akan menukar nombor tetapi juga menukar telefon bimbit. Dan contoh selebriti yang melakukan ini adalah Paris Hilton. Dari sejarah yang ada diketahui bahawa Paris Hilton telah menggantikan peranti mudah alihnya dengan pelbagai jenama seperti BlackBerry, Motorola dan Apple.

Artikel lain:  Berikut adalah 5 Selebriti yang Dikenal Bekerja untuk Syarikat Teknologi

2. Mencari Data Lama Dengan Memberi Hadiah Hebat 

Seterusnya, cara yang unik dan pelik untuk melindungi peranti peribadi selebriti bukanlah dengan membuang peranti lama. Sekiranya anda sering membuang peranti lama dengan segera apabila anda mendapat yang baru, anda harus mula memikirkannya sekarang. Kerana, apabila anda membuang peranti lama ini dan mencari orang lain, mungkin data penting yang terdapat di dalam peranti itu akan diretas.

Inilah yang dialami Lindsay Lohan ketika kehilangan komputer riba di China pada tahun 2014. Memandangkan pentingnya data yang terdapat di komputer riba, Lohan mengumumkan kehilangan maklumat di akaun #Twitter dengan memberikan hadiah kepada sesiapa yang mengembalikannya. Oleh itu, perhatikan kes Lindsay Lohan sehingga sebelum anda menyingkirkan peranti lama, anda harus memastikan data penting terlebih dahulu.

3. Menghadiri Pelancaran Telefon Pintar untuk Mengetahui Keselamatan Mudah Alih

Artis seterusnya yang mengamankan perantinya dengan cara yang unik dan pelik adalah Leonardo Di Caprio. Artis Hollywood yang pernah membintangi banyak filem menyatakan bahawa keselamatan telefon bimbit adalah perkara terpenting. Jadi sebelum membeli telefon bimbit Leonardo tidak pernah menghadiri pelancaran peti keselamatan #smartphone Solarin yang berharga £ 11,400 untuk melihat sendiri ciri keselamatannya.

Walaupun sebelum pelancaran syarikat itu menyatakan bahawa peranti itu membawa tahap keselamatan ketenteraan yang paling canggih, tetapi bagi rakan sekelas DiCaprio, ini tidak langsung membuatkan syarikat itu segera mempercayai kenyataan itu sebelum dia melihat sendiri ciri tersebut.

4. Menggunakan Pelayan Peribadi untuk Menyimpan Data Penting

Pada masa ini awan (penyimpanan berasaskan pengkomputeran awan) memang digunakan dalam keadaan mekar. Cloud yang menawarkan banyak ruang dan tahap keselamatan yang mampu dilakukan ini nampaknya tidak menjadikan artis Tom Hardy dan kemudian hanya berminat dan menggunakannya.

Dia dan keluarganya memang menggunakan simpanan foto dan e-mel, tetapi kaedah penyimpanan yang digunakan oleh Tom dan keluarganya menggunakan pelayan peribadi. Walaupun tentunya harganya sangat mahal, tetapi bagi Tom inilah satu-satunya cara untuk dia dan keluarganya selamat dari penggodaman.

Baca juga:  Inilah 5 Selebriti Dunia yang Berbalik kepada Teknologi Gagap

5. Tutup kepala dengan selimut sehingga arang lain tidak dapat melihat kata laluan

Akhirnya, cara selebriti yang unik dan pelik untuk mengamankan peranti peribadinya dilakukan oleh pelakon Edward Snowden. Kejadian mengamankan alat oleh Snowden sendiri berlaku di sebuah hotel di Hong Kong.

Perkara aneh yang kemudian direkodkan oleh orang ramai yang dilakukan Snowden untuk mendapatkan kata laluan dari perantinya pada waktu itu adalah dengan menutup kepalanya dengan selimut. Snowden sendiri melakukan ini sehingga orang lain tidak dapat melihat kata laluan. Itulah pentingnya kata laluan untuk Snowden sehingga dia berani melakukan ini walaupun itu pelik dan tidak masuk akal.

Artikel Berkaitan