10+ Trend Perniagaan Internet pada 2020 yang Anda Boleh Mulakan dari Sekarang

Trend Perniagaan Dalam Talian 2018

Apakah trend perniagaan internet pada tahun 2020? Inilah salah satu persoalan yang mula dibincangkan secara meluas oleh perniagaan dalam talian di Dunia hari ini.

Setiap tahun memang selalu ada trend perniagaan dalam talian di Dunia. Pada permulaan perniagaan dalam talian yang pesat di Dunia, banyak 'bermain' dalam bidang Penerbitan Kandungan & Pemasaran Afiliasi.  Dan kebanyakan memilih pasaran luar kerana dianggap lebih menguntungkan.

Namun, akhir-akhir ini semakin banyak perniagaan dalam talian memilih untuk menargetkan pasaran tempatan, baik dalam bidang penerbitan konten , perniagaan afiliasi, penjualan secara dropship, penjual kembali, atau menjual produk mereka sendiri. Semakin banyak peminat perniagaan internet juga mencipta trend perniagaan dalam talian yang baru, iaitu kemunculan pelbagai kursus pembelajaran perniagaan dalam talian dan komuniti pemasar internet di Dunia.

Melihat arah perniagaan internet di dunia hari ini, terdapat beberapa peluang yang menjadi trend perniagaan dalam talian pada tahun 2020. Berikut adalah tinjauan ringkas.

Trend Perniagaan Internet yang Akan Melambung Pada 2020

Apakah trend perniagaan internet 2020 yang telah dilihat mulai tahun ini. Kebiasaan pengguna internet di Dunia dan juga perkhidmatan dalam talian yang semakin diperlukan oleh masyarakat akan membentuk trend pada tahun-tahun mendatang.

Berikut adalah beberapa model perniagaan internet yang dijangka akan berkembang pada masa akan datang:

1. Perniagaan Kursus Dalam Talian

Kebanyakan orang sekarang sangat mementingkan kemahiran mereka kerana memang dapat menyokong kerjaya masa depan. Bukan hanya pendidikan formal, kursus bukan formal menjadi sangat penting.

Menariknya, hari ini banyak orang lebih memilih kursus dalam talian. Bidang pengajian yang dipelajari dalam kursus dalam talian juga sangat beragam, mulai dari pemasaran internet, reka bentuk grafik, pembelajaran Photoshop, Microsoft Office, dan sebagainya.

SekolahPintar.com adalah laman kursus dalam talian yang memulakan perniagaan ini beberapa tahun yang lalu. Kursus dalam talian ini dapat diikuti oleh semua orang secara percuma, tetapi ada beberapa bahan yang memerlukan ahli membayar untuk mempelajarinya.

Ingin menjana wang dari kepakaran anda, mari menjual kemahiran anda melalui SekolahPintar.

2. Perniagaan Perkhidmatan Reka Bentuk Grafik

Seterusnya, perniagaan reka bentuk grafik adalah salah satu peluang perniagaan dalam talian yang akan semakin meningkat kelak. Peluang ini timbul kerana bilangan pengguna media sosial yang tinggi seperti Instagram dan Facebook yang menyiarkan kandungan visual untuk tujuan pemasaran dalam talian.

Seperti yang kita ketahui, sekarang ada banyak permintaan untuk membuat konten visual yang menarik, baik itu gambar atau video. Permintaan ini biasanya datang dari ahli perniagaan dalam talian dan juga syarikat yang memerlukan reka bentuk grafik dengan harga yang berpatutan.

Diperkirakan pada tahun 2020 lebih banyak freelancer akan bergabung dengan laman pasar freelancer seperti Projects.co.id, Sribulancer.com, dan lain-lain.

Artikel berkaitan:  Perkhidmatan Reka Bentuk Grafik Perniagaan

3. Perkhidmatan Penulisan Artikel dan Penyalin Iklan

Permintaan untuk perniagaan perkhidmatan penulisan artikel sentiasa meningkat setiap tahun. Tanpa alasan, pertumbuhan laman web portal dan pelbagai blog profesional menjadikan potensi perniagaan perkhidmatan penulisan artikel lebih menarik dan menjanjikan pada tahun 2020.

Penulisan artikel nampaknya mudah, dan peluang perniagaan ini sering diabaikan oleh beberapa orang. Sebenarnya, banyak laman web dan blog yang memerlukan perkhidmatan penulisan artikel yang berkualiti untuk menyokong kewujudan laman web mereka.

Tambahan jika anda mempunyai pengetahuan asas mengenai SEO dan tahu menggunakan bahasa persuasif, maka ini adalah nilai tambah. Sebabnya, rata-rata pemilik laman web dan blog sekarang lebih memilih penulis yang memahami asas SEO dan dapat mempengaruhi pembaca sehingga kandungan yang diterbitkan akan dioptimumkan untuk enjin carian dan media sosial.

4. Perniagaan Perkhidmatan Pemasaran Dalam Talian (Pemasaran Internet)

Model perniagaan ini sebenarnya cukup meluas, tetapi diramalkan bahawa perniagaan perkhidmatan pemasaran internet akan menjadi salah satu trend perniagaan dalam talian pada tahun-tahun mendatang. Beberapa jenis pemasaran dalam talian yang paling banyak digunakan hari ini adalah Google Adwords, Facebook Ads, Blogging, dan SEO.

Sekiranya anda mempunyai kemampuan dalam satu atau beberapa jenis pemasaran dalam talian, maka ini boleh menjadi peluang perniagaan untuk anda. Sudah tentu, sebelum menawarkan kepada pelanggan, anda mesti mengumpulkan portfolio kempen pemasaran dalam talian yang pernah anda lakukan. Ini akan menjadi kelebihan untuk perniagaan yang anda bina.

Pemasaran dalam talian akan terus mengalami perubahan, tetapi jenis pemasaran dalam talian melalui Google Adwords, Iklan Facebook, dan SEO, diprediksi akan terus mendapat bagian terbesar dari bisnis dalam talian.

Baca juga: Apa itu Pemasaran Internet

5. Menjadi YouTuber Terkenal

Menjadi YouTuber sering dianggap bukan profesion yang menjanjikan, beberapa rakan saya mengatakan demikian. Sebenarnya, terdapat banyak YouTubers World yang menjana wang dari YouTube dan menjadi orang terkenal.

Sebut saja Tara Arts, Erdwin Susanto Wijaya, Eka Gustiawan, Bayu Skak, dan lain-lain. Sekiranya anda melihat saluran mereka di YouTube dengan pelanggan yang tidak terhitung jumlahnya, maka kita dapat mengetahui bahawa potensi penghasilan YouTuber sangat menjanjikan.

Jadi, menurut ramalan saya, menjadi YouTuber adalah salah satu trend dalam perniagaan internet yang akan semakin ramai. Sekiranya anda keliru mengenai potensi perniagaan YouTube, anda boleh membaca artikel yang membincangkan bagaimana mendapatkan wang dari YouTube , ini adalah gambaran untuk melihat potensinya.

6. Menjadi Pengaruh atau Buzzer di Media Sosial

Sebenarnya, profesion untuk menjadi pemengaruh atau penyokong di media sosial bukanlah perkara baru lagi. Kami dapat dengan mudah mencari bel di media sosial, misalnya artis yang mempromosikan produk di Instagram mereka.

Nah, pada tahun 2020 diramalkan akan ada lebih banyak penggera di pelbagai media sosial. Salah satu media sosial yang paling banyak digunakan untuk penggemar suara ialah Instagram.

Sebenarnya di media sosial seperti Twitter dan Facebook, kami masih menemui banyak buzzer. Tetapi biasanya orang perniagaan dalam talian yang menjual di internet menganggap Instagram lebih berkesan untuk pemasaran dengan bantuan buzzers.

Baca juga:  Cara Menjana Wang dengan Menjadi Buzzer di Instagram

7. Bina Permulaan Media Digital

Anda sering akan menemui laman web portal baru di internet, atau blog yang membincangkan topik tertentu. Mereka adalah pemula media digital yang membincangkan topik tertentu mengikut minat dan kepakaran pemaju.

Pada tahun 2017 banyak media digital baru muncul. Menurut ramalan saya, pada tahun 2020 lebih banyak syarikat media digital akan cuba menembusi pasaran Dunia.

Isi yang disajikan tidak harus berat dan tidak perlu membuat kajian mendalam. Selalunya media digital ini mengandungi kandungan tentang berita atau maklumat yang dikemas dengan cara yang menarik, misalnya dalam bentuk artikel, gambar, dan video kreatif.

Artikel berkaitan:  Apa itu Permulaan

8. Kedai dalam talian semakin meningkat

Pengguna internet di Dunia semakin besar setiap tahun, dan ini adalah pasar yang sangat 'sedap' bagi para peniaga dalam talian, terutama bagi mereka yang mempunyai perniagaan kedai dalam talian . Ini juga disokong oleh kepercayaan masyarakat Dunia yang semakin meningkat kepada penjual dalam talian kerana pertambahan bilangan kedai dalam talian yang dipercayai di Dunia.

Bukan hanya pemain besar yang menikmati pasaran dalam talian ini, pemain kecil juga mendapat bahagian pasaran dalam talian yang menjanjikan. Beberapa pemain kecil yang hanya bergantung pada pasaran seperti Bukalapak dan Tokopedia, pada tahun 2020 mereka akan membina kedai dalam talian mereka sendiri.

Pemain baru akan muncul lebih banyak dan menjadikan pertandingan kedai dalam talian lebih tepu. Namun, dengan pasaran yang begitu besar, pemain kedai dalam talian tidak akan kehilangan calon pembeli.

Walau bagaimanapun, pemain kedai dalam talian mesti lebih kreatif dalam berkomunikasi dengan calon pembeli untuk melakukan transaksi. Sebabnya, kerana banyak pengguna Dunia terkenal adalah PHP (memberikan harapan palsu), berbual lama tetapi tidak begitu membeli.

9. Perkhidmatan / Blog Pembangunan Laman Web Perniagaan

Bagi sesetengah orang, membuat laman web / blog bukanlah sesuatu yang rumit. Namun, lebih banyak orang tidak memahami bagaimana membuat laman web, atau mereka tidak mahu diganggu atau diganggu untuk membuat laman web / blog untuk perniagaan mereka.

Walaupun ahli perniagaan ini cukup majmuk di Dunia, ternyata potensi perniagaan membuat laman web / blog di Dunia masih cukup menjanjikan. Bahkan beberapa penyedia perkhidmatan pembuatan laman web juga menawarkan perkhidmatan pemasaran internet kepada pelanggan mereka.

Biasanya orang yang memerlukan perkhidmatan pembuatan laman web / blog ini adalah usahawan kecil yang kurang memahami tentang pembuatan laman web. Atau mungkin syarikat, agensi kerajaan, dan mereka yang memerlukan orang yang kompeten dalam membuat dan mengurus laman web.

Baca juga: Cara Membuat Blog Percuma

10. Perniagaan Pembangunan Aplikasi Mudah Alih

Anda pasti pernah membaca kisah Henry Jufri , seorang kuli yang dapat memperoleh ratusan hingga ribuan dolar sebulan dari aplikasi mudah alih yang dibuatnya. Ini adalah bukti bahawa pengembangan aplikasi mudah alih cukup menjanjikan.

Wang yang dihasilkan adalah dari iklan yang muncul di aplikasi. Setakat ini, pembangun aplikasi seperti Henry Jufri lebih fokus untuk membuat aplikasi Android kerana terdapat lebih banyak pengguna daripada OS mudah alih yang lain.

Selain itu, pembangun aplikasi juga dapat menjual perkhidmatan pembuatan aplikasi Android / iOS kepada orang yang memerlukannya. Ini boleh menjadi pendapatan lain dari peluang perniagaan yang satu ini.

Baca juga: Kelebihan dan Kekurangan Perniagaan Dalam Talian

KESIMPULAN

Selain yang disebutkan di atas, sebenarnya masih terdapat beberapa idea perniagaan dalam talian yang menjanjikan. Namun, dengan mengambil kira perkembangan semasa, pada pendapat saya trend perniagaan internet tidak akan jauh dari sudut yang saya nyatakan di atas. Semoga bermanfaat.

Artikel Berkaitan