Bukan Hanya Mahir Mematikan Komputer, 5 Peretas Cantik Ini Pasti Menawan Hati Anda

penggodam wanitaImej dari 0zz0.com

Sekiranya kita mendengar kata penggodam, mungkin yang terlintas di fikiran kita adalah seseorang yang bekerja di belakang skrin komputer, dan cuba melakukan pelbagai tindakan jenayah siber untuk kepentingannya sendiri. Walaupun tidak selalu seperti itu, penggodam juga dapat ditafsirkan sebagai profesion yang bertujuan untuk memastikan keamanan sistem komputer atau jaringan dengan memeriksa lubang keselamatan yang mungkin ada.

Walaupun begitu, secara amnya penggodam juga banyak dikaitkan dengan genre lelaki adam alias. Tidak pelik sebenarnya, tetapi nampaknya di dunia ada juga beberapa penggodam wanita yang bukan hanya pakar dalam bermain kunci komputer, tetapi juga mampu mencairkan hati lelaki. Siapakah mereka? Inilah ulasan penuh.

1. Adeanna Cooke

Imej dari Computersciencedegreehub.comImej dari Computersciencedegreehub.com

Sekiranya anda melihat sosok Adeanna Cooke, tentu sangat sukar dan sukar untuk dipercayai jika wanita seksi yang satu ini adalah penggodam. Lebih dikenali sebagai model majalah dewasa Playboy, Adeanna Cooke memang mempunyai penampilan malaikat yang dapat menarik perhatian mana-mana lelaki.

Tetapi ternyata, wanita yang juga menjadi pemandu sorak selama 7 tahun itu ternyata memiliki kemampuan dalam bidang pengaturcaraan dan penggodaman sistem komputer. Ini tidak dapat dipisahkan dari pengalaman buruk yang pernah dialami oleh Adeanna. Pada masa itu dia telah ditipu oleh seorang rakan yang memuat naik foto peribadi Adeanna untuk tujuan komersial di salah satu laman web.

Artikel lain:  Mendedahkan "Pesan Menyakitkan hati" Peretas Mangsa Asap Lampung

Dari situ dia kemudian cuba meretas laman web yang memaparkan foto peribadinya, kemudian menghapus semua foto tersebut. Dengan kemampuannya, sebenarnya bukan hanya sesiapa sahaja yang berani berhadapan dengan penggodam panas yang satu ini.

2. Kristina Svechinskaya

Imej dari Cbsistatic.comImej dari Cbsistatic.com

Melangkah ke posisi kedua, nama Kristina Svechinskaya bahkan telah dinobatkan sebagai Penggodam Komputer Paling Seksi di Dunia kerana penampilannya yang begitu "menggoda". Tetapi sedikit berbeza dengan Adeanna, sebenarnya jalan yang diambil oleh Kristina adalah jalan yang melanggar undang-undang. Kerana dilaporkan dia adalah salah satu dari beberapa pelaku penggodaman wang haram.

Bersama 9 rakannya, Kristina dikaitkan dengan salah satu kes penggodaman bank yang mengejutkan dunia, Money Mule Hack. Dalam kes itu, pelaku masuk ke dalam sistem bank dan kemudian memindahkan sejumlah wang ke beberapa akaun peribadi. Dari tindakan tersebut, tidak kurang dari USD 3 juta hilang dan dipindahkan ke akaun para pelaku.

3. Anna Chapman

Imej dari Newsmax.comImej dari Newsmax.com

Secara aktif memainkan peranan dalam dunia perisikan, Anna Chapman adalah salah seorang ejen dari Rusia yang telah menyusup untuk mencari maklumat di Amerika Syarikat. Melalui misi pengintipan, Anna akhirnya mendapat sorotan luar biasa berkat kemampuan dan keberaniannya dalam menjalankan misi tersebut.

Walaupun pada akhirnya, pada 27 Jun 2010, tindakan pengintipan Anna Chapman terungkap dan diketahui bahawa dia bekerja untuk badan rahsia bernafas SVR (Sluzhba Vneshney Razvedki). Dari sana dia kemudian dihantar pulang ke negara asalnya.

4. Joanna Rutkowska

Imej dari eecue.comImej dari eecue.com

Joanna Rutkowska mungkin terkenal, terutama dalam dunia sistem keselamatan dan penggodaman. Wanita Poland ini, menjadi salah seorang penyelidik dan juga pemilik syarikat keselamatan rangkaian Invisible Things Lab. Menjadi penyelidik profesional dalam bidang keselamatan komputer, tentunya tidak biasa bagi seorang wanita. Terutama dengan penampilannya yang menawan, tidak hairanlah jika banyak yang salah Joanna.

Kerjayanya mula meningkat ketika dia menghadiri salah satu persidangan peretasa peretasa Black Hat Briefings Conference yang diadakan di Las Vegas pada tahun 2006. Membawa bahan mengenai cara menggodam sistem keselamatan Windows Vista, perhatian para pakar komputer yang menghadiri persidangan itu secara praktikal tertumpu pada wanita muda ini.

Baca juga:  Melihat 5 Jenis Peretas Topi Hitam yang perlu diperhatikan

5. Ying Cracker

Imej dari Moviesonhacking.comImej dari Moviesonhacking.com

Dan penggodam wanita terakhir dalam senarai kali ini adalah Ying Cracker. Wanita negara tirai buluh asli Cina ini, mempunyai profesion sampingan iaitu sebagai guru di satu sekolah di kota Shanghai. Dari kehidupan sehariannya, sebenarnya dia juga dipenuhi dengan aktiviti pembelajaran teknik asas untuk menggodam sistem komputer dan pelbagai perkara yang berkaitan dengan dunia penggodaman.

Nama Ying Cracker sendiri mula banyak diperkatakan ketika satu topik muncul di salah satu forum yang membincangkan beberapa penggodam cantik dari China. Dalam utas berjudul Chinese Hottie Hacker, Ying Cracker juga dibincangkan dengan pelbagai kebolehan yang dimiliki.

Artikel Berkaitan