3 Cara untuk Mengoptimumkan Pengalaman Pengguna Dari Data Media Sosial

pengalaman penggunaImej dari Usabilitygeek.com

Kini media sosial telah menjadi domain yang sangat popular bagi masyarakat moden untuk menjalankan pelbagai aktiviti digital. Dengan adanya media sosial, sebagai pengguna pastinya akan mendapat pelbagai kemudahan seperti ketika ingin berkomunikasi atau mendapatkan maklumat tertentu melalui hubungan dengan rakan sekerja di pelbagai pelosok dunia.

Apa yang perlu disedari adalah bahawa dari kegiatan media sosial ini, sebenarnya satu fenomena yang disebut data besar telah muncul. Big data itu sendiri adalah kumpulan data yang telah diperoleh oleh media sosial yang relevan mengenai bagaimana pengguna menggunakan akaun #media sosial. Dan ternyata, data yang dikumpulkan dalam jumlah yang banyak mempunyai fungsi dan kegunaan yang sangat berpotensi untuk kepentingan tertentu.

Tetapi kewujudan data besar tidak mencukupi jika kita ingin meningkatkan pengalaman pengguna. Beberapa strategi diperlukan, terutama berkaitan dengan mengoptimumkan pengalaman pengguna. Dan berikut adalah beberapa petua yang boleh anda jalankan.

1. Ketepatan dalam Mengeposkan Kandungan

Telah beberapa kali dibincangkan bahawa media sosial adalah domain yang sangat kompleks kerana digunakan oleh berjuta-juta orang setiap hari. Sudah tentu, kerumitan ini memerlukan strategi yang pasti untuk dapat menargetkan pasaran sasaran tertentu di kalangan lautan pengguna. Salah satunya ketika kami akan memposting konten di media sosial, ketepatan waktu juga dapat mempengaruhi keberhasilan atau kegagalan usaha pemasaran kami.

Secara umum, setiap media sosial mempunyai watak tersendiri yang berkaitan dengan ketika pengguna terbanyak menggunakan akaun media sosial. Ini adalah masa di mana lalu lintas yang sibuk dapat menjadi saat yang tepat untuk memperkenalkan kandungan yang kita ada.

Artikel lain:  4 Kelemahan Menjual Produk melalui Media Sosial Berbanding dengan Kedai Dalam Talian

Kewujudan penglihatan pengiklanan kandungan yang baik pastinya sangat mempengaruhi pengguna media sosial untuk mengikuti akaun kami atau tidak. Sudah tentu ini sangat mempengaruhi pengalaman dan kepuasan pengguna dengan usaha pemasaran media sosial kami.

2. Pemantauan berterusan

Petua kedua untuk meningkatkan pengalaman pengguna dalam menggunakan media sosial adalah memantau secara berterusan dan bertahap. Kepentingan pemantauan berkait rapat dengan data yang akan kita perolehi yang dapat menyokong pengembangan perniagaan.

Pemantauan yang dilakukan melalui media sosial dapat dilakukan dengan berbagai macam hal, seperti misalnya memeriksa komen yang masuk pada kandungan media sosial, mesej peribadi dan bahkan jumlah suka yang kita dapat dari suatu kandungan. Dari sana kita dapat memutuskan pelbagai strategi alternatif yang memberikan kesan yang besar. Seperti misalnya, jika kandungan gambar yang berkaitan dengan perniagaan kita mendapat banyak komen dan suka, dapat ditafsirkan bahawa kandungan tersebut memang sesuai untuk perniagaan kita.

Dari situ kita dapat membuat lebih banyak kandungan yang serupa dan tentunya memberikan variasi yang lebih segar. Apabila kita dapat menyajikan lebih banyak kandungan yang menarik bagi pengguna, sudah tentu pengalaman pengguna jenama perniagaan kita juga akan meningkat. Dan melalui media sosial ini, kaedah termudah untuk menjalankannya.

Baca juga:  Adakah Anda Ahli Perniagaan Dalam Talian? Kenali 4 Jenis Pengguna Dalam Talian Pertama Di Sini

3. Selesaikan Tinjauan

Dan petua terakhir untuk mendapatkan pengalaman pengguna yang sempurna di media sosial, iaitu dengan melakukan tinjauan. Tinjauan dalam talian adalah salah satu kaedah paling praktikal untuk mendapatkan maklum balas daripada pengguna mengenai perniagaan yang kami jalankan. Terutama jika perniagaan berkaitan dengan perkhidmatan, input pengguna boleh menjadi sangat penting untuk pembangunan masa depan.

Tinjauan boleh dilakukan dengan kaedah konvensional seperti mengirim jemputan ke akaun media sosial pengguna atau dengan mengadakan program khas yang kemudian diselesaikan dengan mengisi kuesioner tinjauan dalam talian. Dari data yang dikumpulkan, kita dapat melakukan analisis strategi mengenai apa yang harus kita ambil selanjutnya atau mungkin apa yang harus kita ubah dari strategi yang telah dilaksanakan saat ini.

Beberapa cara di atas mungkin dapat membantu anda meningkatkan pengalaman pengguna semasa menggunakan media sosial. Tetapi yang paling penting adalah, bagaimana memberikan perkhidmatan yang sangat baik agar kekecewaan tidak timbul yang kemudiannya akan mudah tersebar melalui media sosial.

Artikel Berkaitan