Membawa Misi Persaingan, Alienware Memperkenalkan Produk PC Ransel

PC beg galasImej dari Techradar.com

Industri permainan masa kini berkembang dengan pesat dengan pelbagai peranti sokongan. Dan salah satu inovasi terbaru ialah PC dalam bentuk beg galas atau beg galas yang menawarkan beberapa kelebihan. Dengan sokongan teknologi realiti maya (VR), peminat #game akan dapat merasakan kegembiraan bermain berasaskan VR dengan cara yang lebih fleksibel dan nyata.

Dan terbaru, produk PC ransel yang dikeluarkan oleh pengeluar Alienware. Produk yang diperkenalkan pada acara E3 2016, sepertinya dibuat untuk menyaingi produk serupa yang sebelumnya dikeluarkan oleh MSI. Dibantu oleh pembangun dari Zero Latency, alat ini dikatakan sangat menggegarkan dunia permainan antarabangsa. Apakah bentuk dan spesifikasinya? Berikutan kajian semula.

Menawarkan Pengalaman Permainan Lebih Ringkas

Dihantar oleh CEO AMD, Lisa Su pada dasarnya, peranti permainan PC yang dibentuk dalam bentuk ransel atau ransel dapat menawarkan kelebihan, terutama dari segi pengalaman pengguna. Dengan konsep baru ini, penerapan teknologi realiti maya seperti Rift atau Vive dapat dijalankan dengan lebih ringkas kerana tidak perlu berlabuh di suatu tempat.

Ini sangat jelas ketika produk PC ransel dari Alienware dirilis pada acara E3 2016. Dan seolah-olah cuba bersaing dengan produk serupa yang MSI perkenalkan sebelumnya, kali ini tidak hanya ada satu, tetapi ada 4 perangkat permainan baru yang diperkenalkan oleh Alienware. Dan sebagai menu utama, ransel PC untuk tujuan PC gaming Show berjaya menarik perhatian banyak pengunjung ke acara tahunan tersebut.

Artikel lain:  Game Mania Mesti Tahu! 10 Syarikat Permainan Terbaik di Dunia

Mengimbas kembali, pada acara Computex 2016, pengeluar alat elektronik MSI juga telah memperkenalkan peranti sokongan teknologi realiti maya dalam bentuk PC ransel. Pengilang yang berpangkalan di Taiwan mencipta peranti PC yang lebih padat dengan sambungan tambahan dengan alat dengar VR. Dari situ, persaingan mulai muncul, kerana pada kenyataannya Alienware sebagai salah satu pengeluar peranti permainan PC yang terkenal juga berminat untuk mengerjakan model serupa.

Melihat Peluang Besar Di Hadapan

Masih disampaikan oleh Ketua Pegawai Eksekutif AMD, Lisa Su, syarikat melihat bahawa pada masa ini terdapat banyak perniagaan hiburan yang dapat diterapkan dengan teknologi realiti maya. Ini adalah peluang terbaik untuk menjadikan peranti lebih padat, terutama untuk memberikan pengalaman permainan yang mendekatinya.

Dikatakan bahawa banyak syarikat hiburan membuat taman berasaskan teknologi VR di seluruh dunia. Bukan hanya itu, penggunaan teknologi realiti maya juga akan disesuaikan untuk keperluan industri seperti persembahan reka bentuk. Dan tentunya hasil perkahwinan teknologi antara pasukan Alienware dan Zero Latency dapat memudahkan semua keperluan di atas.

Untuk makluman, Zero Latency adalah kenderaan arked berkeliaran bebas yang menggunakan teknologi realiti maya untuk jenis permainan aksi tembak-menembak ini. Menawarkan konsep pertempuran bersama dengan zombie untuk bertahan hidup, sebenarnya syarikat yang berpusat di North Melbourne, Australia, boleh menjadi rakan kongsi yang sempurna untuk Alienware untuk mengembangkan peranti PC ransel.

Perhatikan Berbagai Aspek Keselesaan Pengguna

Dengan pengalaman, mengembangkan teknologi sokongan realiti maya, di kemudian hari, Zero Latency akan menjadi pereka dan juga penyedia input terutama untuk kemudahan menggunakan produk. Dan salah satu bahagian yang paling penting ialah komponen bateri PC ransel, kerana komponen yang mempunyai berat terbesar di antara komponen lain.

Jika dibandingkan dengan produk PC ransel MSI yang telah diperkenalkan sebelumnya, peranti buatan Alienware ini agak langsing dan elegan. Dengan badan yang dikuasai oleh hitam, bingkai berbentuk heksagon dihiasi dengan garis menegak yang membelah di tengah memberikan aksen yang sangat tegas dan dinamis. Ditambah dengan logo Alienware putih yang jelas kelihatan, menjadikan satu peranti ini kelihatan lebih garang.

Baca juga:  Matlamat untuk Interaksi Sosial Masa Depan, Facebook Membangunkan Teknologi Realiti Maya

Mengenai teknologi yang diterapkan di dalamnya, PC ransel Alienware akan dilengkapi dengan GPU Radeon RX 480. Uniknya GPU ini dilaporkan adalah GPU yang menyokong VR dengan harga paling miring hanya sekitar US $ 200. Sebagai tambahan kepada pemproses, Intel Core i5 digunakan untuk menjamin pengalaman permainan yang lebih lancar.

Menurut Pengurus Pembangunan PC Alienware Joe Olmsted, konsep PC ransel yang ditawarkan oleh Alienware hanyalah bukti konsep. Ini bermaksud bahawa ia tidak akan ditawarkan kepada pengguna secara meluas, bahkan jika dihasilkan secara besar-besaran, harga PC ransel akan harganya cukup tinggi mencecah ribuan dolar. Berminat untuk membelinya?

Artikel Berkaitan