Fokus untuk Membangunkan Teknologi Pembelajaran Mesin, Pemerolehan Twitter Magic Pony

sihir kudaImej dari Thenextweb.com

Persaingan antara syarikat media sosial kini sangat sengit. Beberapa pemain besar seperti Facebook, Twitter, Instagram dan beberapa media sosial lain terus mengembangkan ciri-ciri terkini untuk merosakkan penggunanya. Dari situ, inovasi diperlukan dalam menghadirkan perkhidmatan terkini agar pengguna media sosial tidak beralih ke perkhidmatan lain.

Seperti yang dilakukan oleh #Twitter beberapa waktu yang lalu, syarikat media sosial burung biru ini memperoleh permulaan dalam bidang mengembangkan Pembelajaran Mesin yang disebut Magic Pony. Dengan kerjasama ini, Twitter diharapkan dapat mengembangkan beberapa kemudahan baru untuk melengkapkan perkhidmatan yang ada. Berikut adalah ulasan penuh keputusan Twitter untuk membeli Magic Pony.

Sebagai Bentuk Kesungguhan Perniagaan

Memasuki tahun 2016, #media Twitter telah mendapat banyak perhatian kerana telah menurun dalam beberapa baris. Setelah terpaksa memberhentikan beberapa pekerjanya sehingga ditinggalkan oleh beberapa pegawai eksekutif, nampaknya Twitter masih berusaha menunjukkan bahawa syarikat itu masih sangat kukuh.

Begitu juga dari segi mengembangkan inovasi perkhidmatan, Twitter dilaporkan menggunakan teknologi Machine Learning untuk beberapa tahun ke depan. Dengan teknologi ini, Twitter berharap dapat menaikkan lagi prestasinya dan mengekalkan daya tarikan perniagaannya di landasan yang betul.

Artikel lain:  Peretasan Selepas Pihak Tidak Bertanggungjawab, Twitter Mencadangkan Tukar Kata Laluan Segera!

Pada tahun 2014, Twitter memperoleh permulaan Madbits dan diikuti dengan pemerolehan Whetlab 2 tahun yang lalu. Dan tidak lama dahulu, Twitter secara rasmi membeli syarikat permulaan Magic Pony untuk melengkapkan pengembangan teknologi Pembelajaran Mesinnya. Proses kolaborasi pemerolehan yang dilakukan oleh Twitter di atas nampaknya menunjukkan bahawa kesungguhan untuk membina Machine Learning telah menjadi keutamaan syarikat Twitter.

Pengembangan Perniagaan Twiter

Untuk makluman, Magic Pony adalah salah satu permulaan yang berpotensi besar dikembangkan di bandar London, England. Permulaan ini mempunyai fokus utama dalam mengembangkan teknologi dalam penggunaan jaringan saraf dan pembelajaran mesin untuk meningkatkan kualiti data gambar. Dalam aplikasi sebenarnya, teknologi yang dihasilkan oleh Magic Pony mampu meningkatkan kualiti foto atau video walaupun hanya diambil menggunakan kamera mudah alih berkualiti rendah.

Di samping itu, startup Magic Pony juga dapat membantu dalam pengembangan grafik untuk realiti maya dan realiti tambahan. Aplikasi teknologi ini kemudiannya dapat digunakan untuk pelbagai tujuan. Tetapi sehubungan dengan layanan Twitter, ada kemungkinan ia kemudian menjadi fitur tambahan untuk proses memuat naik gambar dan video di layanan tersebut.

Pemerolehan Magic Pony dinilai Sesuai

Menurut beberapa pandangan, fokus Twitter untuk mengembangkan pembelajaran mesin adalah keputusan yang tepat, terutama ketika keadaan syarikat tidak begitu baik. Inovasi yang tidak biasa diperlukan agar pengguna akan terus mempercayai untuk terus menggunakan perkhidmatan Twitter.

Walaupun begitu, penggunaan media sosial semasa juga semakin melibatkan kandungan dalam bentuk foto dan video. Seolah-olah tidak mahu kehilangan daya saing dengan beberapa media sosial lain yang sudah mempunyai teknologi yang berkaitan dengan kandungan foto dan video, Twitter juga berusaha untuk bekerja di bidang yang sama dan melepaskannya dalam waktu yang akan datang.

Baca juga:  Twitter Boostrap ~ Ubah Tindak Balas Laman Web dan Bawa Lebih Banyak Pelawat

Dalam berita terbaru, diberitahu bahawa pada awal 2016 Twitter mengesahkan bahawa ia telah mengembangkan projek teknologi pembelajaran mesin yang dapat meningkatkan kualiti resolusi video dari yang berkualiti rendah sehingga dapat menunjukkan prestasi yang lebih baik. Perkara ini juga dipersetujui oleh CEO dan pengasas Twitter, Jack Dorsey dalam tulisan peribadi. Dia mengatakan bahawa teknologi pembelajaran mesin yang dihasilkan bersama dengan Magic Pony diharapkan dapat membantu Twitter untuk mengekalkan tempat terbaik dalam barisan pertandingan media sosial.

Ini tidak dapat dipisahkan dari kekuatan pasukan pakar bertaraf dunia dalam badan Magic Pony. Nampaknya tidak keterlaluan kerana pada masa ini Magic Pony sendiri dikuasakan oleh 11 pasukan yang memiliki PhD dalam beberapa bidang khas seperti teknologi penglihatan komputer, ilmu saraf dan pembelajaran mendalam. Kemudian pasukan akan bekerjasama dengan bahagian Twitter Cortex dalam mengembangkan teknologi untuk produk dan perkhidmatan Twitter.

Artikel Berkaitan