Ini adalah Scorpio Project Leakage yang sedang diusahakan oleh Microsoft

Projek ScorpioImej dari Express.co.uk

Berbicara mengenai dunia permainan sebagai alternatif hiburan moden pada masa ini, sudah tentu ia sangat maju dan mampu menghadirkan pelbagai inovasi yang dapat merosakkan peminatnya. Bermain permainan bukan hanya hiburan yang menggunakan peranti standard, tetapi telah menggunakan teknologi canggih baik dari sisi sistem hingga penampilan visual.

Seperti yang sedang dikembangkan oleh syarikat teknologi gergasi Microsoft, baru-baru ini telah disahkan pengembangan projek khas untuk bidang konsol permainan yang disebut Project Scorpio. Seolah-olah memberi kesan misteri dan penuh kejutan, Microsoft tidak akan membocorkan banyak maklumat terperinci yang berkaitan dengan projek kalajengking yang satu ini. Yang pasti, permainan kemudian yang dikembangkan oleh Microsoft mampu menyesuaikan kemampuan permainan dengan teknologi 4K.

Menawarkan Tahap Permainan yang berbeza

Bagi anda yang gemar memainkan permainan permainan yang popular, sudah tentu anda sudah mengetahui bahawa pembangun Sony sebelum ini mengesahkan pelancaran siri konsol terbaru, Play Station Neo. Tetapi walaupun sudah lama dinantikan oleh peminat, ternyata berita tersebut masih kurang kuat berbanding dengan rancangan #Microsoft yang akan berfungsi pada Project Scorpio.

Berita itu mengatakan bahawa, banyak pihak yang melabelkan projek ini akan menghasilkan produk konsol permainan super yang melebihi teknologi beberapa konsol permainan popular hari ini. Tetapi tidak sedikit yang mempersoalkan, kelebihan apa yang akan disuntik oleh Microsoft kelak. Rasa ingin tahu pasti akan sedikit lega kerana pada acara E3 2016 beberapa waktu yang lalu, pemimpin bahagian XBOX, Phil Spencer, memberikan sedikit penjelasan mengenai Project Scorpio yang akan digarap dan akan diperkenalkan tahun depan.

Artikel lain:  Secara rasmi, Microsoft Memperoleh LinkedIn dengan Nilai Hebat Rp 349 Trilion, Inilah Yang Berlaku Di Sebalik Pembelian

Secara ringkas, Phil mendedahkan bahawa konsol terbaru akan dapat memecahkan garis besar antara generasi konsol #game semasa. Selanjutnya, disebutkan bahawa, untuk melaksanakan Project Scorpio, Microsoft telah melakukan pengembangan dan perbincangan bersama dengan beberapa pencipta mengenai hal-hal apa yang akan dipersembahkan serta aspek unik yang akan digunakan untuk menambah nilai pada konsol yang dibuatnya nanti.

Melahirkan Konsep Permainan 4K

Dari situ akhirnya muncul konsep konsep permainan 4K. Seperti diketahui sekarang, terdapat banyak siri permainan yang menawarkan pengalaman visual yang menawan melalui teknologi 4K. Tetapi masalahnya ialah tidak banyak konsol yang dapat menyesuaikan teknologi. Ini juga menjadikan kad grafik GTX 980 semakin diminati untuk disertakan dalam pelbagai PC untuk keperluan permainan.

Microsoft sebagai salah satu syarikat teknologi yang sering disandingkan dengan inovasi terbaru, merasakan bahawa konsol permainan yang menyokong teknologi 4K adalah masa untuk dikembangkan lebih lanjut. Satu lagi perkara yang menarik ialah, walaupun siri Xbox One mempunyai beberapa tahap seperti Standard, S siri dan Scorpio terbaru, pemilik konsol untuk tahap yang lebih rendah tidak perlu risau kerana pada dasarnya kandungan yang akan dipersembahkan tetap sama.

Perbezaannya adalah prestasi flop 6 tera yang menjadikan Scorpio benar-benar bertujuan untuk meningkatkan kandungan kualiti 4K. Plus Microsoft menganggarkan bahawa sekarang ada semakin banyak pengguna yang memiliki televisyen teknologi 4K sehingga dapat meningkatkan minatnya pada konsol terbaru Microsoft.

Baca juga:  Melihat Pusingan Baru Perniagaan Mudah Alih Microsoft

Microsoft Masih Menyediakan Pilihan

Tetapi walaupun euforia menggunakan teknologi 4K telah didengar secara meluas, ia tidak menolak kemungkinan banyak pengguna baru akan dapat menggunakan siri konsol permainan yang lebih "popular". Memetik kenyataan ini, alasan Microsoft membantu melepaskan siri XBOX One S sebagai alternatif yang lebih kecil tetapi masih dilengkapi dengan beberapa ciri tambahan. Terutama dari segi harga yang memang merupakan faktor sensitif, boleh menjadi pilihan agar pengguna tidak merasa terbeban.

Sehingga kini Microsoft belum membuka harga atau maklumat khusus mengenai produk Scorpio Project. Tetapi syarikat percaya bahawa pada masa akan datang penyesuaian teknologi 4K akan menjadi keperluan pemain di seluruh dunia. Inilah yang menjadikan Project Scorpio begitu dinantikan. Bagi mereka yang ingin tahu, masih harus bersabar tarikh pelepasan siri konsol kalajengking ini pada tahun 2017.

Artikel Berkaitan