Makna Pendukung dalam Pemasaran Dalam Talian dan Beberapa Kekuatannya

Maksud Endorse adalah

Pendukung adalah pemahaman

Sebenarnya, apa yang dimaksudkan dengan sokongan? Secara umum, makna sokongan adalah bentuk sokongan atau saranan yang diberikan oleh seseorang kepada jenama atau produk, di mana sokongan tersebut dilakukan oleh seseorang yang mempunyai pengaruh atau tokoh masyarakat , misalnya seorang artis.

Dengan kata lain, makna sokongan adalah jenis promosi tertentu yang menggunakan selebriti atau profesional untuk mengatakan perkara baik mengenai jenama, produk atau perkhidmatan. Dari sisi produk atau pemilik jenama tentu akan mendapat keuntungan dengan menggunakan nama orang yang terkenal untuk mempromosikan produk / jenamanya.

Endorse mengatakan sangat berkaitan dengan dunia pemasaran. Ramai yang mengatakan bahawa memasarkan produk dengan sokongan daripada orang awam akan memberi kesan positif terhadap penjualan produk.

Baca juga: Definisi Iklan

Makna Pendukung dalam Pemasaran Dalam Talian

Sebenarnya terdapat beberapa tanggapan sokongan lain, bergantung pada bidang apa yang sedang kita bincangkan. Kata sokongan itu sendiri sering digunakan dalam perniagaan, insurans, dan pemasaran. Walau bagaimanapun, makna sokongan yang disebut di sini adalah berkaitan dengan pemasaran , terutama pemasaran dalam talian.

Anda yang aktif menggunakan media sosial Instagram, Facebook, dan Twitter sering menemui perkataan Endorse. Sehingga hari ini terdapat banyak artis di Instagram yang dibayar mahal untuk menyokong produk.

Sekiranya orang terkenal menyokong atau memberikan sokongan positif terhadap sesuatu produk, ia akan membuatkan lebih ramai orang membeli produk tersebut kerana mereka mempercayai selebriti itu. Atau sekurang-kurangnya ia akan menjadikan jenama atau produk menjadi lebih terkenal daripada sebelumnya.

Di Dunia, aktiviti sokongan tidak lagi baru. Banyak pemilik kedai dalam talian memanfaatkan kemasyhuran seorang artis untuk mempromosikan produk / jenama mereka dengan menyokong. Sekiranya anda memberi perhatian yang cukup, amalan promosi seperti ini sangat mudah dijumpai di media sosial, terutamanya Instagram.

Jesica Iskandar adalah contoh artis sokongan yang sering mempromosikan produk tertentu di akaun Instagramnya.

Jesica Iskandar ratu sokonganJesica Iskandar ratu sokongan menerusi Instagram @inijedar

Bilangan pengikut sebenar artis di media sosial adalah faktor penentu kejayaan promosi dengan sokongan. Semakin banyak pengikut, semakin besar kemungkinan sokongan itu akan berjaya, dengan syarat pengikutnya adalah akaun sebenar dan bukan akaun palsu .

Artikel lain:  7 Cara Menjana Wang dari Instagram

Kelebihan Promosi dengan Kaedah Endorse

Setelah anda mengetahui apa yang dimaksudkan dengan sokongan, tentu kita juga perlu mengetahui apa kelebihan pemasaran dengan cara ini. Merujuk kepada makna sokongan di atas, berikut adalah kelebihan promosi dengan sokongan:

1. Aktiviti Promosi yang Sangat Berkesan

Seperti disebutkan sebelumnya, tokoh masyarakat atau orang terkenal biasanya mempunyai pengikut yang selalu memperhatikan aktiviti mereka. Bukan hanya aktiviti mengikut profesion yang dipertimbangkan, tetapi perkara peribadi yang dimuat naik ke media sosial juga menjadi penggunaan masyarakat.

Setiap kali artis menerbitkan sesuatu di akaun media sosialnya, misalnya Instagram, sudah pasti siaran itu akan dilihat oleh pengikutnya. Dan ketika dia mempromosikan produk tertentu, sudah pasti produk yang dipromosikan akan terkenal.

Akaun Instagram pemilik produk biasanya akan popular kerana setiap sokongan, di bahagian kapsyen artis akan menandai akaun Instagram penjual dan juga hashtag yang berkaitan dengan produk.

Ini adalah salah satu contoh,

Lihat catatan ini di Instagram

Bosan dengan aktiviti, ketika mandi, saya menggunakan produk Body Scrub yang mengandungi Bleach Seeds dari @ sybofficial.id. Body scrub ini mengandungi pelembap plus emolien tinggi sehingga menjadikan kulit saya bersih, putih, dan halus. Saya menggunakan ini dua kali seminggu. Bagaimanapun, produk ini sudah menjadi BPOM dan CPKB! Jadi cinta! Terima kasih @ sybofficial.id ❤. . Dikendalikan oleh @iconic_sister

Satu jawatan yang dikongsi oleh Luna Maya (@lunamaya) pada 8 Mac 2019 pada 3:43 pagi PST

2. Menjimatkan Kos Pemasaran

Tidak hanya berkesan, tetapi juga dapat menjadikan proses pemasaran lebih ekonomik. Penjimatan yang disebut di sini bukan hanya mengenai jumlah wang yang anda belanjakan, tetapi lebih kepada kesan pemasaran dilakukan. Bayangkan berapa banyak wang yang akan dibelanjakan semasa promosi melalui iklan di televisyen, iklan di radio.

Promosi dengan sokongan, kami hanya perlu menghantar produk kepada artis dan memindahkan bayaran sokongan mengikut harga yang ditentukan. Tetapi, tentunya kita juga harus dapat memilih artis yang akan mempromosikan produk yang dipasarkan.

Contohnya, produk anda adalah produk kecantikan, akan sangat sesuai jika dipromosikan oleh artis yang wajahnya cantik. Atau sebagai contoh anda menjual produk untuk bayi, kemudian pilih artis yang sering menghantar aktiviti dengan bayi mereka.

Ini adalah salah satu contoh,

@loolaabee kenapa anda boleh membuat sejambak ais krim mawar yang lucu kerana ini lucu! Benar-benar bentuknya sangat keren seperti ini 😍😍, bagi mereka yang ingin memberi hadiah di pelbagai acara, seperti ulang tahun, graduasi, dan ulang tahun, anda boleh sangat menyukainya ... kerana ia akan bertahan lama sehingga dapat dipaparkan untuk memperingati kenangan 😂, oh ya untuk hiasan rumah ia juga sesuai . . . Diuruskan oleh @bff_management

Satu jawatan yang dikongsi oleh Gisella Anastasia (@gisel_la) pada 10 Okt 2017 pada 2:21 pagi PDT

3. Meningkatkan Jualan dan Bilangan Pengikut

Tokoh awam mesti mempunyai banyak peminat yang mengikut gaya dan juga menggunakan produk apa pun yang digunakan oleh tokoh awam. Apabila artis menyiarkan produk kecantikan yang digunakannya, sudah pasti ramai pengikut juga ingin menggunakan produk tersebut dan penjualan produk tersebut akan dijual seperti kek panas.

Oleh itu, tidak hairanlah mengapa terdapat begitu banyak kedai dalam talian yang menggunakan perkhidmatan sokongan daripada selebriti kerana terbukti dapat meningkatkan penjualan produk yang dipromosikan. Di samping itu, akaun media sosial kedai dalam talian juga akan dibanjiri pengikut dan calon pelanggan tetap.

Saya, anda, kita semua istimewa! # OPPOF5 khas dengan reka bentuk elegan dan skrin 6 inci yang merosakkan pandangan. Saya sukakannya! Anda juga akan menyukainya! 💕 @ OPPOWorld # OPPOF5 #CaptureTheRealYou

Catatan yang dikongsi oleh @ raisa6690 pada 18 Nov 2017 pada 5:12 pagi PST

Dari sisi pendukung, mereka juga mendapat faedah. Selain mendapat bayaran dari perkhidmatan sokongan, para seniman ini juga mendapat produk berkualiti secara percuma.

Demikian penjelasan mengenai makna sokongan dalam pemasaran, terutama pemasaran dalam talian. Dengan mengetahui apa itu sokongan dan mengetahui kelebihan promosi dengan cara ini, diharapkan perniagaan dalam talian dapat memanfaatkannya dengan sebaik mungkin untuk aktiviti promosi.

Semoga bermanfaat.

Artikel Berkaitan