Kaedah Berhati-hati untuk Berbelanja di Instagram Supaya Anda Tidak Menyesal Selepas Berbelanja

membeli-belah di InstagramImej dari Wayvs.com

Pada masa ini #media sosial berkembang dengan semakin banyak fungsi yang dapat dijalankan. Jika pada awalnya hanya kelihatan berkomunikasi dengan rakan atau hanya sosial, sekarang media sosial dapat digunakan sebagai tempat perniagaan yang berpotensi.

Jenis rangkaian sosial juga meningkat dengan pengguna yang juga mengalami peningkatan yang sangat ketara. Fakta ini kemudian menjadikan banyak orang yang mempunyai produk perniagaan dan kemudian menggunakan media sosial sebagai tempat untuk mempromosikan perniagaan mereka.

Salah satu media sosial yang kini disukai dan disukai oleh ramai orang adalah #Instagram. Media sosial yang memaparkan gambar dan video mempunyai faedah besar untuk perniagaan dalam talian. Bagi pengguna juga, membeli-belah dalam talian lebih mudah dengan Instagram media sosial.

Lihat sahaja spesifikasi produk sama ada melalui gambar atau video, kemudian terus memesannya. Nah, bagi anda yang suka berbelanja secara dalam talian, terutamanya melalui Instagram, ada baiknya anda mencatat beberapa cara berhati-hati untuk berbelanja di Instagram di bawah.

1. Sentiasa Perhatikan Kesaksian Pembeli

Untuk memeriksa sebelum benar-benar membeli item dari Instagram, anda harus mempertimbangkan testimoni dari pembeli lain terlebih dahulu. Sudah tentu, kedai dalam talian yang menjual produk melalui Instagram mempunyai banyak pengikut, periksa komen pengikut ini.

Banyak pengikut bukan jaminan bahawa kedai dalam talian di Instagram dapat dipercayai, kerana sekarang ada banyak pengikut bayangan untuk memberikan kesan positif. Yang harus anda lakukan hanyalah membaca komen para pengikut, jika ada komen negatif dari produk, anda harus berfikir dua kali sebelum benar-benar berniaga.

Artikel lain:

  • Cara Mudah Mendapatkan Wang dari Instagram
  • Adakah Media Sosial Akan Menjadi Platform Utama di Masa Depan?

2. Juga Perhatikan The Endorsers

Setelah memberi perhatian dan membaca testimoni, yang harus anda lakukan ialah memberi perhatian kepada penyokong. Pengesahan ini juga boleh digunakan sebagai ukuran kepercayaan untuk kedai dalam talian ini dari Instagram. Sekiranya misalnya akaun Instagram disokong oleh banyak kalangan yang terkenal dan terkenal, maka mungkin kedai dalam talian boleh dipercayai. Kerana bagaimanapun agak sukar untuk mendapatkan sokongan daripada orang terkenal dan popular. Walau bagaimanapun, anda mesti sentiasa berwaspada dan melihat lebih mendalam sebelum membeli.

3. Perhatikan Imej Produk

Selepas itu, anda mesti memperhatikan gambar atau foto yang dipamerkan. Mungkin produk asal sedikit berbeza dengan gambar yang dipasang, ini biasanya disebabkan oleh kesan kamera atau sengaja diedit untuk menjadikannya lebih menarik.

Kedai dalam talian yang dipercayai biasanya menyediakan produk berkualiti yang tidak jauh dari gambar produk yang ada. Untuk ini, adalah idea yang baik untuk memastikan produk yang anda ingin beli adalah gambaran sebenar produk asal. Oleh itu, apabila anda benar-benar membeli produk tersebut, anda tidak akan kecewa kerana sebenarnya.

4. Juga Perhatikan Kaedah Pembayaran

Untuk kaedah pembayaran, biasanya kedai dalam talian akan memberikan beberapa pilihan. Seperti misalnya dengan kaedah Cash On Delivery (COD), pemindahan wang tunai, pemindahan antara akaun, kad kredit atau menggunakan PayPal. Sekiranya anda tidak menggunakan sistem COD, pastikan jika anda sebagai pembeli boleh meminta resit penghantaran. Ini tentu saja bertujuan untuk memastikan bahawa barang yang dipesan telah dihantar.

Nombor resit ini juga boleh diperiksa melalui laman web perkhidmatan penghantaran. Dan biasanya, semakin banyak kaedah pembayaran yang ditawarkan menunjukkan bahawa kedai dalam talian memberikan perkhidmatan kepada semua pengguna. Dan ini boleh menjadi kelebihan untuk kedai dalam talian.

Baca juga:  Adakah anda seorang shopaholic dalam talian? Ketahui 5 Trik Berikut Untuk Membeli-Belah Lebih Memuaskan

5. Jangan Lupa Membandingkan Harga

Anda juga harus melakukan ini, bukan hanya membeli-belah melalui Instagram, membeli-belah di mana sahaja mesti melakukan ini. Dengan semakin banyak kedai dalam talian muncul, tentunya persaingan tidak dapat dielakkan. Dan persaingan ini tentunya akan menimbulkan perang harga antara satu kedai dalam talian dengan kedai dalam talian yang lain.

Sebagai pembeli, anda juga mesti memilih harga yang paling minimum dengan kualiti maksimum dengan berhati-hati. Sebelum memutuskan untuk membeli, ada baiknya jika anda membuat tinjauan ke beberapa kedai dalam talian yang lain, yang tahu ada harga yang lebih menarik untuk dibeli.

Artikel Berkaitan