Kebiasaan Bill Gates ini membawanya menjadi orang terkaya di dunia

Bill GatesImej dari Ecell.in

Siapa yang tidak kenal dengan Bill Gates, sebagai orang terkaya di dunia, sosoknya begitu terkenal baik di dunia dalam talian dan di luar talian. Kejayaannya mengembangkan perniagaan menjadikan Bill Gates menjadi inspirasi bagi banyak perniagaan di dalam dan luar negara. Dengan kekayaan AS $ 75.9 bilion, menjadikannya antara orang terkaya di dunia.

Tentunya bukan proses yang mudah bagi Bill Gates untuk mencapai kedudukan seperti ini. Perjalanan panjang dalam mengembangkan perniagaannya tidak boleh dikesampingkan ketika kita melihat kejayaan yang dia capai. Bahkan tabiat sederhana yang dia lakukan setiap hari dapat ditiru selagi ia memberi kesan yang baik kepada kita dan perniagaan kita. Untuk itu, di bawah ini adalah beberapa tabiat yang sering dilakukan oleh Bill Gates setiap hari yang kemudian dapat membawanya mencapai kejayaan seperti sekarang.

1. Bill Gates adalah orang yang banyak membaca buku

Bill Gates terkenal sebagai seseorang yang suka membaca buku, bahkan bukan sahaja peminat membaca, Bill juga dikenali sebagai peminat buku. Dalam temu bual disebutkan bahawa bapanya memberitahunya bahawa Bill kecil adalah anak yang suka membaca bahawa dia merasa menarik.

Bermula dari buku ensiklopedia hingga buku fiksyen sains. Sebenarnya, ayah pernah membuat peraturan di rumahnya yang mengatakan "Dilarang membawa buku ketika makan malam" kerana sangat gila dia membaca buku. Dan kebiasaan itu masih berterusan hingga ke hari ini.

Artikel lain:  Berguna, Bill Gates Mengesyorkan 8 Buku Ini untuk Anda, Baca!

2. Bill Gates Sentiasa Menjaga Waktu Tidur

Kita semua tahu bahawa Bill Gates adalah orang yang sangat sibuk dengan menerajui syarikat terbesar di dunia. Namun, dia selalu menjaga dan menjaga kebiasaan tidur selama tujuh jam setiap malam. Suatu ketika Bill ditemu ramah dan dia menyebut bahawa dia memerlukan tidur malam yang baik untuk selalu mengekalkan kreativiti.

"Senang berjaga sepanjang malam. Tetapi untuk mengeluarkan kreativiti, saya perlu tidur selama tujuh jam, "kata Bill kepada The Seattle Times.

Atas sebab ini dia selalu berusaha sebisa mungkin untuk menjaga tidur malam yang mencukupi. Sudah tentu ini sangat berpengaruh pada kekuatan penciptaan dan inovasi ketika dia memimpin syarikat.

3. Bill Gates Sentiasa Berinovasi

Sekarang mungkin Bill Gates adalah salah satu orang yang paling berjaya di dunia dengan perniagaannya. Walaupun begitu, tetapi dia menegaskan bahawa dia selalu menikmati ketika melakukan perkara baru. Kebiasaan inilah yang membuat Bill terus maju dan syarikatnya selalu bertambah besar dan besar.

"Apabila saya merasakan berjaya dalam sesuatu, saya sentiasa berhati-hati agar tidak terlalu senang dalam kesenangan. Dalam perniagaan saya, akan selalu ada masalah baru yang mesti diselesaikan, "jelas Bill.

4. Bill Gates adalah Orang yang Dekat dengan Keluarga

Walaupun Bill Gates adalah orang yang mempunyai banyak pekerjaan, tetapi dia adalah antara mereka yang dekat dengan keluarga. Dia malah membandingkan dirinya dengan rakan-rakan yang lain, dan dia merasakan bahawa dia adalah orang yang paling dekat dengan keluarga berbanding yang lain. Hubungannya dengan ibu bapanya sangat baik, dia juga pernah menyebut bahawa ibu bapanya adalah orang yang sangat menyenangkan.

Pada hujung minggu, dia selalu meluangkan masa untuk berkumpul bersama keluarganya. Malah dia juga meluangkan masa untuk membuat dan #video khusus untuk menyambut ulang tahun ayahnya di blog peribadinya.

Baca juga: Tahukah anda, Bill Gates Menjadi Pemurah Kerana Tokoh Ibu

5. Bill Gates Adalah Orang yang Bijak

Walaupun dia antara orang terkaya di dunia, tetapi dia tetap orang yang berjimat dalam menghabiskan wangnya. Bill pernah memberitahu saya bahawa dia telah melihat beberapa syarikat yang menjadi pelanggannya tiba-tiba muflis.

Sejak itu dia selalu berfikir untuk menyimpan wangnya di bank untuk gaji yang dia peroleh selama satu tahun. Ini bertujuan sekiranya suatu hari sesuatu yang buruk terjadi pada syarikat dan dia tidak dapat memperoleh pendapatan, maka dia masih boleh bertahan dan kemudian bangkit semula.

Artikel Berkaitan