Android Nougat ~ Akhirnya Menjadi Nama Rasmi Sistem Operasi Android N Terkini

Android NougatImej dari Fossbytes.com

Setelah bergelut dengan netizen dan hasil pemilihan nama Android N akhirnya pada 1 Julai 2016, Google secara rasmi memutuskan untuk menggunakan nama "Nougat" untuk sistem operasi Android N terbaru. Dengan munculnya nama Nougat ini, maka beberapa nama yang sebelumnya banyak muncul seperti Nutella, Neyyappam atau New York Cheesecake dan lain-lain. Kisah sistem operasi # 12ndroid yang menamakan siri ke-12 memang kelihatan tegang sekaligus membuatkan ramai orang ingin tahu.

Sebabnya, Google sebagai pemilik rasmi sistem operasi Android berpeluang untuk menggunakan netizen untuk mendapatkan nama yang tepat untuk Android N. Tidak diragukan lagi, Google boleh mendapat celaan dan ejekan dari sejumlah netizen dari tindakan mengadakan pengundian Android N. Lalu mengapa nama Nougat muncul sebagai adakah nama rasmi Android N? Berikutan kajian semula.

Apa itu Nougat?

Ketika saya mendengar pengumuman nama Android N yang kemudiannya disebut Nougat, saya sendiri kemudian menjadi bingung, apakah jenis makanan ringan Nougat ini? Sebentar saya mencarinya ke "mbah google" dan menaip nama Nougat.

Dari situ saya menemui definisi Nougat dari sumber wikipedia yang menyebutkan bahawa Nougat adalah nama gula-gula yang dibuat dari komposisi bahan seperti gula atau madu, kacang panggang (badam, walnut, pistachio atau hazelnut, tetapi bukan kacang) dan beberapa buah kering. Jajajan atau makanan ringan yang juga boleh digunakan sebagai mengisi gula-gula atau coklat itu sendiri lembut atau keras bergantung pada ramuan yang digunakan.

Artikel lain:  Seminggu Sebelum Pengumuman Android N, Adakah Neyyappam Menjadi Nama Rasmi?

Adakah Nama Nougat Berasal Dari Hasil Pengundian?

Memang tidak ada kata yang secara khusus menyebutkan bahawa nama Nougat adalah nama yang diambil dari hasil tinjauan yang diadakan oleh Google sejak acara Google I / O 2016 pada Mei lalu. Tetapi melihat pengumuman yang disampaikan oleh Google di Twitter @andorid yang mengandungi tweet "Memperkenalkan, AndroidNougat. Terima kasih, Dunia untuk semua idea nama manis anda! AndoidNveveal "maka dapat dianalisis bahawa nama Nougat berasal dari netizen (polling).

Tetapi sangat mengejutkan jika anda melihat nama Nougat dari hasil pengundian, kerana seminggu sebelum pengumuman, ada berita bahawa pemilihan paling banyak adalah dengan nama Nutella dan Neyyappam. Tetapi mungkin inilah yang akan menjadi rahsia syarikat dan kita tidak akan tahu. Selain asal nama, perkara yang akan menjadi misteri Android N adalah nombor versi. Oleh itu, jika anda tahu bahawa Android Lollipop membawa nombor 5.x dan Android Marshmallow membawa nombor 6.0.x, maka nombor versi Android Nougat masih menjadi misteri antara nombor 6.1 atau bahkan nombor 7.0.

Akan dikeluarkan dalam beberapa bulan akan datang

Selain mengumumkan nama Android Nugget dari Twitter, Google juga memperkenalkan nama pengganti Android Marsmallow ini melalui akaun Snapchat rasmi syarikat pada hari yang sama, Jumaat (1/7/2016). Android Nougat sendiri sebenarnya diperkenalkan pada bulan Mei di acara Google I / O 2016.

Sekarang ketika diumumkan hari ini, status itu sendiri sudah menjadi Beta kedua yang diklaim lebih stabil daripada versi awal. Walaupun versi pratonton telah tersedia sejak beberapa bulan yang lalu, jadi setelah diumumkan sebagai Android Nougat hari ini dianggarkan sistem operasi akan dilancarkan secara rasmi dalam beberapa bulan ke depan.

Ciri Android Nougat

Android Nougat sendiri mempunyai beberapa fitur terbaru yang memenuhi syarat seperti layar split-screen ketika digunakan multitasking, pemberitahuan paparan dan juga fitur Doze yang lebih disempurnakan daripada versi lama Android Marshmallow.

Bukan hanya itu di Android Nougat juga dilengkapi dengan sokongan pada platform Virtual Relaity (VR) Google yang terkini, walaupun hanya serasi pada beberapa peranti yang menyokongnya. Sehingga Android Nougat dapat menggunakan RAM lebih sedikit maka untuk Android Nougat Google juga telah meningkatkan Project Svelte.

Baca juga:  Berikut adalah 5 Ciri dan Kelebihan yang Akan Dikemukakan pada Android N

Oleh itu, maklumat mengenai sistem operasi Android Nougat baru saja diumumkan oleh Google. Dengan munculnya nama Nougat itu sendiri, sistem operasi Android N telah melengkapkan penamaan berdasarkan abjad generasi sebelumnya Android dengan nama makanan ringan atau makanan ringan atau makanan ringan manis.

Sebelumnya kita tahu bahawa Android telah membawa beberapa nama seperti Cupcake (1.5), Donut (1.6), Eclair (2.0-2.1), Froyo (2.2-2.2.3), Gingerbread (2.3-2.3.7), Honeycomb (3.0-3.2 .6), Ice Cream Sandwich (4.0-4.0.4), Jelly Bean (4.1-4.3), KitKat (4.4), Lollipop (5.0), dan Marshmallow (6.0).

Artikel Berkaitan