Ingin menjadi blogger? Mempunyai 5 kebolehan asas berikut

kemahiran asas bloggerImej dari Wiley.com

Profesion sebagai #blogger pada masa ini sememangnya semakin diminati oleh netizen. Dengan banyak faedah menarik yang dapat diperoleh dari profesion ini seperti pendapatan dan juga populariti, banyak orang yang kemudian ingin bekerja serius dalam bidang log web dalam bentuk aplikasi web ini. Kewujudan blogger hari ini semakin wujud kerana adanya sokongan dari rangkaian teknologi dan internet yang semakin canggih dan detik-detik perkongsian melalui media sosial dan aplikasi pesanan segera.

Dari perkara-perkara ini, semakin ramai blogger berminat dengan profesion ini. Tetapi untuk menjadi blogger, ada beberapa perkara yang perlu anda fahami, salah satunya adalah kemahiran asas. Ya, seorang blogger diharuskan memiliki beberapa kemahiran asas yang dapat menyampaikannya ke jalan menuju kejayaan. Jadi apa kebolehan asas yang mesti dimiliki oleh blogger? Berikutan kajian semula.

1. Sains Pengekodan

Keupayaan asas pertama yang perlu anda miliki untuk menjadi blogger adalah kemampuan atau sains pengkodan (pengaturcaraan). Mengapa anda memerlukan pengekodan? Kerana semasa anda membuat blog maka anda akan diminta untuk menyesuaikan dan mengatur templat yang akan anda gunakan untuk blog tersebut.

Kini proses penyesuaian dan pengurusan templat blog ini disebut pengekodan. Semasa proses menetapkan dan menyesuaikan templat blog ini, anda pasti akan bergelut dengan kod-kod untuk menjadikan blog kelihatan lebih menarik untuk dilihat.

Artikel lain:  Panduan Pembelajaran Blogging Untuk Pemula, Petua Membangun Blog

2. Penulisan dan Kewartawanan

Seterusnya, kemahiran asas atau pengetahuan yang perlu dimiliki oleh seseorang yang akan menjadi blogger adalah kemampuan menulis dan kewartawanan. Ya, untuk mengisi kandungan atau mengemas kini blog setiap hari anda semestinya diminta menulis artikel. Tanpa artikel atau kandungan, blog anda boleh dianggap mati. Ya, itulah sebabnya kemampuan untuk meneroka idea menulis dan juga menyusun kata demi kata akan diperlukan untuk dapat mengemas kini blog anda setiap hari.

Juga, jangan lupa kod etika kewartawanan untuk anda pelajari. Kerana tidak semua tema atau topik yang dapat anda tulis sesuka hati. Kerana ada perkara-perkara yang dilarang dan tidak sesuai untuk ditulis dan diterbitkan di media massa yang perlu anda pertimbangkan sebagai blogger. Kini perkara-perkara yang dibenarkan dan dilarang dalam menulis blog sebagai salah satu media massa terkandung dalam kod etika kewartawanan.

3. Sains Reka Bentuk

Selanjutnya, kemahiran asas atau pengetahuan asas yang perlu dimiliki oleh seseorang yang ingin menjadi blogger adalah sains reka bentuk. Untuk apa sains reka bentuk? Sudah tentu, untuk melengkapkan penulisan yang anda buat dengan gambar. Ya, gambar itu juga akan menentukan perkembangan blog. Semakin menarik gambar yang anda paparkan, semakin banyak pengunjung akan datang ke blog anda.

Gambar yang menarik juga biasanya diperlukan untuk memaparkan tajuk blog. Sekarang untuk membuat blog yang menarik ini, ada kemampuan atau pengetahuan reka bentuk yang anda perlukan untuk menjadikan penulisan atau penampilan anda lebih menarik.

4. Komunikasi dan Sains Sosial

Dalam dunia # blogging, blogger diharuskan menjalin hubungan dengan banyak orang, terutama dengan blogger lain. Sekarang untuk menjalin hubungan dengan orang lain, kita memerlukan kemampuan asas komunikasi dan hubungan sosial yang baik.

Tidak hanya berhadapan dengan komuniti blogger, tetapi dalam talian semasa anda berkomunikasi melalui komen blog atau sembang kumpulan, anda juga perlu dapat berkomunikasi dengan baik. Dengan komunikasi dan hubungan sosial yang baik, anda akan mendapat banyak rakan blogger yang akan berguna untuk perkembangan blog anda di masa hadapan.

Baca juga:  Petua Blogging Untuk Kanak-kanak Dan Pelajar Sekolah a

5. Pengurusan Perniagaan

Akhirnya, pengetahuan dan kemahiran asas yang mesti dimiliki oleh seorang blogger adalah sains pengurusan perniagaan. Apa kaitan blogger dengan perniagaan? Sudah tentu ada. Oleh itu, jika anda seorang blogger yang menggunakan domain berbayar dan hosting atau mungkin templat berbayar, maka anda tidak boleh membantu tetapi terpaksa menghitung dengan baik untuk membayar yuran tahunan.

Sekarang akan menjadi lebih baik dan lebih menyenangkan sekiranya kos ini dapat anda bayar dengan pendapatan dari blog anda. Oleh itu cubalah belajar ilmu pengurusan perniagaan dengan betul untuk kesinambungan dan kelestarian blog anda.

Artikel Berkaitan