Demi Perluasan Perkhidmatan, Blackberry Messenger Bersedia Dihoskan oleh Emtek Group

Utusan Perolehan Emtek BlackberryImej dari Liputan6.com

Baru-baru ini muncul bahawa salah satu syarikat besar dari Dunia, PT Elang Mahkota Teknologi atau Emtek Group telah mengemukakan tawaran kolaborasi dengan aplikasi pesanan #BlackBerry Messenger yang popular. Kerjasama berjaya dijalin dengan tujuan untuk memperluas perkhidmatan BlackBerry Messenger dengan pelbagai kandungan baru yang jauh lebih segar.

Kelak syarikat Emtek Group sendiri akan mula mengembangkan beberapa perkhidmatan baru berdasarkan aplikasi Blackberry Messenger. Maklumat lengkap dapat dilihat oleh rakan sekerja dalam artikel di bawah.

Kerjasama Lesen Perisian

Secara rasmi menyatakan bahawa ketika ini syarikat Emtek Group dari Dunia telah menjalin kerjasama dan mengawasi pembangun aplikasi pemesejan BlackBerry Messenger. Mengenai kontrak yang dipersetujui, kerjasama ini dijalin dalam bentuk perjanjian lesen perisian dan hak harta intelek BBM. Sejajar dengan proses pemerolehan yang telah dijalankan, anak syarikat Emtek Group iaitu KMK Online akan menjalankan semua proses pengembangan aplikasi BBM.

Mengenai syarikat Emtek Group itu sendiri, adalah salah satu rangkaian perniagaan besar di Dunia. Syarikat ini juga menempatkan stesen televisyen swasta nasional PT Surya Citra Mandiri (SCTV) dan Indosiar. Bukan itu sahaja, KMK dalam talian yang merupakan bahagian perniagaan dalam talian Emtek Group juga mengawasi beberapa syarikat besar seperti salah satunya ialah #commerce Bukalapak.

Artikel lain:  Blackberry sink dan legasi masa depan

Dengan rangkaian yang begitu besar, tentunya tidak terlalu sukar bagi kumpulan Emtek untuk mengembangkan aplikasi pesanan BBM lebih jauh, terutama untuk menjangkau pengguna di Dunia dan Asia Tenggara. Untuk mempercepat semua itu, kemudian KMK dalam talian juga akan membuka pejabat bersama di kawasan Kanada Kanada sebagai pangkalan untuk mengembangkan BBM.

Dari Kumpulan Emtek, Ketua Pegawai Eksekutif Emtek, Alvin Sariaatmadja menyatakan bahawa kerjasama yang dijalin dalam bentuk perjanjian pelesenan dengan pemaju BlackBerry Messenger tidak dapat dipisahkan dari tujuan dan visi BlackBerry untuk merangkul lebih banyak pengguna. Dari Emtek sendiri, akan terdapat lebih banyak aplikasi dan perkhidmatan berasaskan mudah alih yang akan memasuki ekosistem aplikasi BBM.

Berapa Banyak Pembangunan Akan Dilakukan

Sejajar dengan kerjasama yang ditandatangani oleh kontrak, beberapa maklumat yang berkaitan dengan perkhidmatan baru yang akan dikembangkan termasuk penciptaan program aplikasi antara muka BBM (API) yang akan semakin menyokong teknologi mudah alih terbuka. Dari situ, Kumpulan Emtek kemudian dapat bekerjasama dengan rakan kongsi dan penyedia perkhidmatan pihak ketiga.

Dihantar oleh CEO BlackBerry John Chen, beberapa kandungan lain yang akan hadir dalam aplikasi BBM termasuk fasilitas e-dagang, video, muzik hingga permainan.

"Pengguna BBM kami adalah orang yang benar-benar menghargai BBM sebagai kaedah terbaik untuk berkongsi dan berhubung antara satu sama lain. Kami ingin terus menawarkan pengguna kami lebih banyak lagi dengan media yang paling kaya dengan kandungan dan perkhidmatan baru seperti e-dagang, video, muzik dan permainan, "jelas John.

Selain itu syarikat Emtek juga akan mengembangkan platform aplikasi BBM baru seperti sistem operasi Android, #iOS dan Windows Phone. Sokongan juga akan diperoleh dari aset media milik Kumpulan Emtek seperti kandungan siaran televisyen, laman web, pengeluaran kandungan dan tidak melupakan artis yang dimiliki oleh kumpulan perniagaan tersebut.

Baca juga:  2016, Bagaimana BlackBerry? Ini adalah Berita dan Berita dari Syarikat Kanada

Dengan ini, ia akan membuka peluang bagi pengguna aplikasi BBM untuk mengakses kandungan siaran televisyen bebas udara (FTA) yang dimiliki oleh kumpulan Emtek sebelumnya. Selain itu terdapat juga kemudahan streaming video dalam talian yang dihasilkan oleh rumah produksi Emtek dengan pelbagai tema seperti teknologi hiburan dan perkhidmatan digital.

Mengenai kemudahan e-dagang yang disebutkan sebelumnya, di masa depan pengguna aplikasi BBM juga dapat melakukan transaksi kupon digit atau perkhidmatan dalam talian ke luar talian seperti membeli tiket pawagam, tiket perjalanan dan perkhidmatan kesihatan secara dalam talian.

Artikel Berkaitan