Mengesan Perkembangan Sistem Operasi Tizen

Sistem operasi TizenImej dari Oketekno.com

Dalam pengembangan industri teknologi, penggunaan alat-alat berbasis mudah alih akan digunakan secara meluas. Kami mengetahui peranti seperti #smartphone , tablet, hingga peranti yang boleh dipakai seperti smartwatch, yang merupakan beberapa produk teknologi yang menggunakan asas mudah alih. Dalam kes ini kita tidak boleh lupa juga sistem operasi yang menjalankan pelbagai peranti.

Untuk nama yang popular, kami mengetahui sistem operasi # Android, iOS atau Windows Phone. Tetapi nampaknya ada banyak sistem operasi lain di luar sana yang tidak kurang berpotensi untuk dikembangkan. Salah satu yang akan kita bincangkan kali ini adalah sistem operasi Tizen.

Gambaran Keseluruhan Sistem Operasi Tizen

Tizen adalah sistem operasi berasaskan sumber terbuka yang dikembangkan khusus untuk peranti mudah alih. Pada dasarnya sistem operasi ini dikembangkan dari asas kernel Linux dan perpustakaan GNU C. Dari sana # sistem operasi ini bertujuan untuk menyajikan pelbagai fungsi sehingga peranti teknologi dapat menampung fitur yang lebih maju.

Pada awal pengembangan, Tizen menyediakan aplikasi berdasarkan perpustakaan Javascript dan jQuery. Pada masa itu perkembangannya tidak terlalu ketara. Tetapi dalam siri 2.0, sokongan pengembang C ++ asli ditambahkan yang akhirnya memudahkan pembangun membuat aplikasi Tizen berasaskan OS. Pada tahap berikutnya, dengan aplikasi berbasis web, Kit Pengembangan Perisian (SDK) akhirnya dapat mendukung penggunaan teknologi HTML5 dan teknologi web moden dalam mengembangkan aplikasi Tizen.

Artikel lain:  Ini adalah 3 Sistem Operasi yang Akan Menjadi Pesaing Serius OS Android

Mengenai perkembangan, sistem operasi ini sebenarnya telah mula dilihat oleh beberapa syarikat peranti teknologi besar seperti Samsung dan Intel. Seperti yang dilakukan pada bulan Oktober 2012, pengeluar Samsung mengeluarkan kamera pintar NX300m yang menggunakan sistem operasi Tizen. Pada masa itu, Samsung NX300m adalah produk komersial pertama yang menggunakan Tizen.

Baru selepas itu pada April 2014 Samsung mengeluarkan produk yang menggunakan Tizen OS, Samsung Gear 2. Dari situ, keyakinan Samsung untuk terus mengembangkan peranti berasaskan Tizen OS semakin tinggi dengan saya melepaskan siri Samsung Z1 dan Samsung Z3 di pasaran India yang juga menggunakan Tizen OS.

Pengilang Samsung juga melaksanakan sistem operasi Tizen pada Samsung Connect Auto. Peranti ini adalah teknologi pintar yang dapat menghubungkan kereta atau kenderaan lain dengan pelbagai perkhidmatan aplikasi dengan rangkaian tanpa wayar. Dan tidak lama dahulu, pada bulan Jun 2016, penyesuaian sistem operasi Tizen telah meningkat dengan penerapan OS pada peranti Samsung Gear Fit 2.

Terus membuat kemajuan

Pada tahun 2012, sebuah komuniti digital LiMo Foundation mengubah namanya menjadi Tizen Association dengan tujuan untuk mengembangkan lagi sistem operasi ini untuk aplikasi di berbagai pengeluar teknologi lain. Dari situ banyak syarikat seperti Samsung, Intel, Huawei, Fujitsu, NEC, Panasonic, KT Corporation, Sprint Corporation, SK Telecom, Orange, NTT DoCoMo, dan Vodafone tertarik untuk bekerjasama dan menghasilkan pelbagai peranti baru. Sehingga kini sistem operasi Tizen telah dikembangkan dan masuk versi 2.4. Pada masa akan datang, tentu saja, ia akan terus dikembangkan ke versi seterusnya yang tentunya menawarkan pelbagai ciri dan kelebihan menarik.

Baca juga:  Berikut adalah 7 Perubahan Paling Penting pada Sistem Operasi iOS 9 Terkini

Untuk menyokong semuanya, beberapa acara khas telah dibuka untuk pengembangan aplikasi Tizen berasaskan OS seperti Tizen App Challenge Samsung. Bahkan ia dirancang untuk mengadakan acara di World bertajuk World Next App 3.0 dengan kerjasama Samsung dan Dailysocial. Acara ini dirancang untuk memperkenalkan OS Tizen lebih jauh dan mengekalkan pembangunan di platform.

Melihat banyak pencapaian dan perkembangan sistem operasi Tizen yang pesat, tidak mustahil OS ini dapat menawarkan sesuatu yang lebih banyak dan dapat bersaing dengan beberapa sistem operasi yang sudah popular. Dan bagi pembangunnya sendiri, tidak ada salahnya mempelajari OS Tizen, sekurang-kurangnya untuk mempersiapkan diri sebelum sistem operasi dapat berkembang pesat di pasaran dunia.

Artikel Berkaitan