Bergh & Ozil ~ Mengutamakan Kualiti, Dilihat dari Kejayaan Perniagaan Kasut Kulit oleh Usahawan Saudara

Bergh & OzilImej dari Laughonthefloor.com

Cara untuk berjaya memang berbeza walaupun ada yang tidak dijangka. Sekurang-kurangnya inilah yang berlaku kepada saudara perempuan, Aditya Danandayu (Aditya) dan Aditi Erlangi (Aditi) ketika mempelopori perniagaan kasut kulit 12 tahun yang lalu. Pada awal perintisnya, Aditya Danandayu dan Aditi Erlangi baru sahaja berusaha menjual kasut kulit khusus dalam perniagaan ini. Tetapi justru dari percubaan dan kesalahan ini, keberuntungan mendekati mereka.

Kini perniagaan kasut kulit di mana produk tersebut diberi nama Bergh & Ozil telah berjaya dengan menjana perolehan ratusan juta per tahun. Lalu bagaimana kisah kasut Bergh & Ozil yang boleh mencapai kejayaan? Usaha berikut.

Bersenjata dengan Hobi Kasut Kulit

Aditya dan Aditi sejak kecil memang menyukai dan hobi menggunakan produk kulit. Dari hobi cinta dan gaya ini dengan produk kulit, maka Aditya dan Aditi membuat produk kulit untuk kegunaan mereka sendiri. Keputusannya untuk membuat kasut kulit sendiri didorong oleh kesukaran mendapatkan jenis produk yang sesuai dengan anda. Tidak disangka bahawa produk yang dibuat oleh Aditya dan Aditi yang sebenarnya digunakan oleh mereka sendiri sangat disukai.

Dari ini, Aditya dan Aditi memutuskan untuk menjual kasut buatan tangan mereka. Dengan harga yang jauh lebih mahal, dengan kualiti yang disediakan, Aditya pasti berjaya dengan mensasarkan peminat yang tersegmentasi. Jadi pada awal perniagaannya Aditya dan Aditi menjual kasut kulit mereka yang kemudian diberi nama Bergh & Ozil dengan sistem pesanan khusus.

Artikel lain:  Niluh Djelantik ~ Pengasas Nilou Shoes, Jenama Kasut Dunia Asli dengan Pengguna dari Selebriti Dunia

Dari Menjual Custom hingga Menjual Secara Langsung

Dari perkembangan penjualan pesanan khusus, Aditya dan Aditi kemudian meneruskan penjualan ke pengeluaran besar-besaran secara langsung. Kasut yang mempunyai kelebihan gaya untuk anak muda sendiri memang menarik. Maka sejak itu Aditya berani mendirikan kilang atau  bengkelnya sendiri  di Bandung. Kilang atau bengkel yang didirikan sendiri boleh menghasilkan sehingga 2 ribu pasang kasut setiap bulan.

Dari jumlah itu sendiri, terdapat sekitar 800 pasang kasut dengan jenama mereka sendiri dan selebihnya adalah untuk pengeluar lain yang telah bekerjasama dengan Aditya. Sehingga kini bengkel di Bandung sahaja telah berjaya mengusahakan 8 jenama termasuk jenama sendiri Berg & Ozil. Dari jenama rakan kongsi yang ada, terdapat tiga jenama asing, iaitu dua jenama dari Australia dan satu jenama dari Belanda.

Halangan untuk Bergh & Ozil Leather Shoes

Dalam menjalankan perniagaan kasut kulit Bergh & Ozil, Aditya dan Aditi telah menghadapi pelbagai rintangan dan cabaran. Halangan dan cabaran yang sering dihadapi oleh Aditya dan Aditi sendiri seperti masalah pekerja terhadap ketersediaan bahan.

Untuk mengatasi masalah ketersediaan ramuannya sendiri Aditya mengimport kulit dari luar negara untuk jenis kulit yang sukar diperoleh di negara ini. Bagi masalah buruh, Aditya dan Aditi mencari tenaga kerja dengan sangat sesuai dengan kriteria mereka.

Baca juga: Perniagaan  Evrawood ~ Urban Casual Bag Yang Telah Menembusi Pasar Luar Negara

Pemasaran dan Pemasaran Bergh & Ozil

Untuk pemasaran, kasut kulit Bergh & Ozil dipasarkan dengan menggunakan media dalam talian seperti #Instagram, Twitter, Facebook dan laman web. Untuk laman web sendiri, berghozil.com, Adit sengaja membuatnya dengan kandungan bahasa Inggeris. Penggunaan bahasa Inggeris dan harga dalam dolar AS sengaja dilakukan oleh Aditnya dengan tujuan untuk mewujudkan kesan antarabangsa terhadap produk Bergh & Ozil. Dalam pengembangan produk Bergh & Ozil ini, Adit memang telah mengembangkan pasaran sasarannya ke pasaran antarabangsa sehingga perolehannya lebih besar.

Selain dalam talian, Bergh & Ozil sendiri juga dipasarkan di luar talian dengan membuka kedai di Jl. Taman Cibeunying Utara 2A, Bandung. Pemasaran luar talian juga dilakukan oleh Adit dengan mengambil bahagian secara aktif dalam bazar dan pameran. Bazar dan pameran itu sendiri biasanya diikuti oleh Adit empat hingga lima kali setahun untuk dapat meningkatkan kesedaran tentang jenama tersebut.

Dalam perjalanan 12 tahun, Bergh & Ozil telah mencapai kejayaan. Bagaimana tidak kasut kulit oleh Aditya dan Aditi ini disukai oleh banyak orang dan juga beberapa orang terkenal. Sebut saja artis Ayushita, Barli Asmara, Sarah Sechan terkenal telah menggunakan kasut Bergh & Ozil. Malah pelanggan Aditya dan Aditi telah menjangkau pengguna luar negara. Dari ini tidak dinafikan bahawa perolehan Bergh & Ozil telah mencapai ratusan juta setiap tahun.

Artikel Berkaitan