Fon kepala Sennheiser HE 1 bernilai Rp 730 Juta, Apa jenis kelebihannya?

Sennheiser HE 1Imej dari Sennheiser.com

Fon kepala sememangnya merupakan penambahbaikan atau pelengkap peranti utama iaitu PC atau telefon bimbit. Oleh itu tidak syak lagi jika fon kepala ini mempunyai harga yang lebih murah daripada peranti utama. Tetapi bagaimana jika ada fon kepala yang secara kebetulan adalah peranti tambahan yang mempunyai harga jualan lebih tinggi daripada peranti utama? Sebenarnya ada? Sudah tentu ada.

Saya sendiri sangat terkejut melihat berita mengenai kewujudan fon kepala berharga tinggi. Ya, sekarang anda memang boleh mendapatkan fon kepala dengan harga mencapai Rp 730 juta. Harga ini tentunya sangat tidak biasa untuk ukuran fon kepala yang merupakan peningkatan. Lalu apa fon kepala mahal yang luar biasa yang dikenali sebagai Sennheiser HE 1? Berikutan kajian semula.

Sejarah Kemunculan Sennheiser HE 1

Sennheiser HE 1 memang bukan fon kepala biasa. Tentunya harga telefon bimbit ini terlalu tinggi, tentu ada sebab di sebalik itu. Dari proses pembuatan, fon kepala Sennheiser HE 1 sangat panjang dan mencapai lebih dari satu dekad.

Menurut Ketua Pegawai Eksekutif Sennheiser, Andreas Sennheiser, proses produksi Sennheiser HE 1 memang beberapa kali mengalami halangan teknikal. Dan salah satu halangannya adalah kerana kajian dan perbincangan yang panjang untuk memilih bahan dan juga penerapan #teknologi tahun lalu yang tidak secanggih hari ini. Sennheiser HE 1, menurut Andreas, diciptakan dengan hati-hati dan terperinci, bahkan setiap komponen kecil di HE 1 mempunyai tujuan tertentu.

Artikel lain:  Berikut adalah 5 Alat yang Mempunyai Kesan Besar pada Versi Majalah Masa

Spesifikasi Sennheiser HE 1

Fon kepala Sennheiser HE 1, yang dilancarkan pada hari Khamis (3 Julai 2016) di Marina Bay Sands, Singapura, mempunyai spesifikasi terperinci. Terdapat sekurang-kurangnya 6,000 komponen yang terdiri dari HE 1. Dengan ini, Sennheiser HE 1 sebagai tindak balas dapat bertindak balas terhadap frekuensi antara 8 Hz hingga 100 kHz. Sebenarnya, kemampuan pendengaran manusia hanya dapat bertindak balas terhadap frekuensi dari 20 Hz hingga 20 kHZ.

Tidak hanya itu, Sennheiser HE 1 juga dianggap dapat meminimumkan distorsi ke titik pengukuran terendah. Dari sini pengguna dianggap dapat menikmati suara atau suara kesetiaan tinggi yang kelihatan asli dan semula jadi. Dari sudut ini, Sennheiser HE 1 dipercayai sebagai peranti yang mampu menghasilkan  output  audio yang terbaik dan sempurna.

Pengganti Orpheus H90 on Sale Limited

HE 1 sendiri sebenarnya adalah pengganti dan pengganti Orpheus H90, yang dilancarkan pada tahun 1991. Dari ini dapat dikatakan bahawa Sennheiser memerlukan masa yang sangat lama untuk dapat menghasilkan produk lain. Sekiranya pada masa lalu Orpheus H90 memiliki harga 16,000 dolar AS atau setara dengan Rp200 juta, penerusnya, HE 1, dihargai dengan harga yang lebih mahal iaitu 50,000 euro.

Untuk bekalan HE 1 sendiri agak terhad, kerana setiap tahun hanya 200 unit dihasilkan. Menurut Andres, jumlah HE 1 yang terhad disebabkan oleh pasaran yang sangat tersegmentasi dan juga kerana komponen HE 1 dibuat buatan tangan dengan hasil ciptaan tangan. Dari ini, HE 1 hanya dibuat satu unit setiap hari dan tidak dapat dihasilkan secara besar-besaran.

Baca juga:  Inilah 5 Rakan Pengembara Alam Liar Gahar

Seperti Betul-betul Di Panggung Konsert

Ketika dicuba oleh beberapa wartawan pada waktu pelancaran, banyak yang menyatakan bahawa HE 1 benar-benar hebat. Kerana mereka dapat merasakan suara serti menonton konsert di tengah pentas. Sebenarnya mereka merasa seperti ada penyanyi yang menyanyikan lagu itu tepat di hadapannya diiringi oleh ledakan instrumen lain dari semua arah.

Peranti dengan penguat tiub dan transistor itu sendiri mempunyai penutup telinga  (cuping telinga)  lebar dan memberikan kesan selesa. Ketika lagu pertama muncul akan ada suara yang terdengar semula jadi seolah-olah tanpa perantara fon kepala. Dan menariknya walaupun volume diatur tinggi, maka tidak ada suara yang muncul dengan kesan menindik telinga.

Bunyi lagu yang keluar dari HE 1 itu terdengar begitu jelas dari setiap instrumen. Bukan hanya itu, pengguna juga dapat merasakan suara sandaran yang terasa seperti berbisik di leher yang membuat merinding.

Artikel Berkaitan