Pantech Sky IM-100 ~ Dilahirkan semula dengan Smartphone Berkonsepkan Bundling Pembesar Suara Hibrid

Pantech Sky IM-100Imej dari Phonearena.com

Sebagai salah satu negara yang akrab dengan perkembangan industri teknologi, Korea Selatan tentunya sering mampu memberikan peranti teknologi terkini dengan pelbagai ciri canggih. Satu syarikat yang beberapa waktu lalu menarik perhatian para pencinta teknologi, Pantech, baru-baru ini merilis semula produk terbarunya setelah kekosongan tidak kurang dari 20 bulan.

Seperti diketahui, dalam jangka waktu 20 bulan, Pantech berusaha untuk mengoptimumkan semula prestasi syarikat setelah mengalami kemunduran yang ketara. Dan sekarang, setelah dilatih oleh pemilik baru, syarikat peralatan telekomunikasi ini mula berusaha untuk kembali menggunakan produk #smartphone terbaru.

Apa yang unik, produk Pantech Sky IM-100 juga dilengkapi dengan bundle pembesar suara hibrid yang juga dapat berfungsi sebagai pengecas tanpa wayar. Apakah maklumat lengkap seperti produk telefon pintar ini? Berikutan kajian semula.

Tanda kebangkitan Pantech

Seperti yang dinyatakan sebelumnya, syarikat Pantech mengalami kemunduran yang ketara pada tahun 2015. Sedangkan sebelumnya, Pantech dapat menunjukkan keberadaannya dalam persaingan industri peralatan telekomunikasi. Bukan hanya di Korea Selatan, nama Pantech juga diketahui oleh beberapa negara lain, dan juga Dunia.

Walau bagaimanapun, masalah ini memberi kesan yang sangat besar kepada syarikat. Walaupun setelah menukar hak milik dua kali, syarikat Korea Selatan akhirnya optimis untuk melepaskan produk tersebut lagi.

Artikel lain:  Siren ~ Berharga Rp260 Juta, Telefon Pintar Ini Mengaku Memiliki Keselamatan Terbaik di Dunia

Sebelum membincangkan pelbagai ciri dan teknologi yang terdapat dalam siri Pantech Sky IM-100, ada perkara unik yang kelihatan menarik untuk diketahui. Yaitu dari segi penamaan, angka 100 yang tertanam di akhir nama siri jika dibaca dalam bahasa Korea juga dapat berarti kata "belakang" atau belakang. Oleh itu, apabila digabungkan perkataan IM-100 boleh dibaca "Saya kembali" atau saya kembali.

Perkataan itu seolah-olah menjadi doa dan juga harapan pemaju untuk dapat memasuki semula pertandingan. Ia mungkin tidak dapat diterima dengan baik oleh pengguna, tetapi sekurang-kurangnya syarikat ini akan berusaha untuk mengembalikan kegemilangannya.

Spesifikasi Telefon Pintar Pantech Sky IM-100

Mulailah membincangkan spesifikasi siri telefon pintar Pantech Sky IM-100, pertama dari sisi fizikal kita akan dilayan dengan resolusi skrin LCD 5,15 inci 1080 x 1920 piksel. Jika dilihat dari ukuran dan reka bentuk yang diterapkan, mungkin tidak terlalu terkesan walau untuk produk yang diharapkan dapat mengangkat kembali prestij perusahaan.

Tetapi sekurang-kurangnya yang unik, Pantech menerapkan reka bentuk yang menggabungkan kesan elegan dan mekanikal melalui penambahan roda skru pada bahagian telefon pintar. Roda skru ini akan berfungsi untuk mengatur kelantangan telefon pintar secara manual. Ia diklaim dapat memberikan ketepatan tahap kelantangan sehingga benar-benar sesuai dengan apa yang diharapkan oleh pengguna.

Selain itu fungsi roda skru ini juga boleh menjadi navigator untuk beberapa ciri seperti undur kamera. Dengan penggunaan logam, siri ini mempunyai berat yang cukup padat 130 gram dengan ketebalan 7.8 mm.

Di bahagian dalam, Pantech menanamkan chipset Snapdragon 430 yang dilengkapi dengan kapasiti RAM 2 GB. Dengan spesifikasi ini, telefon pintar yang dirancang untuk dilancarkan di kelas menengah sudah tentu cukup mencukupi untuk menjalankan pelbagai fungsi aplikasi. Tidak ketinggalan terdapat memori dalaman 32GB yang cukup besar yang dapat menampung pelbagai fail seperti foto, video dan data aplikasi lain.

Baca juga:  Kebebasan 251 ~ Telefon Pintar Termurah di Dunia Kini Mengancam Perbuatan Jenayah

Aksesori Tambahan untuk Pembesar Suara Hibrid yang Menawan

Yang istimewa dari siri ini ialah penambahan #gadget dalam pakej pembelian yang merupakan pembesar suara hibrid yang bernama Stone. Stone boleh berfungsi bukan sahaja sebagai pembesar suara tanpa wayar tetapi juga mempunyai fungsi lain iaitu pengecas dan penunjuk tanpa wayar.

Dengan bentuknya yang sangat padat, penggunaan bahan kaca di bahagian atas dapat memberikan kesan mewah dan moden bagi pemakainya. Jadi, selain digunakan secara fungsional, alat bahan ini juga mampu menjadi aksen pemanis ruangan.

Terdapat dalam dua warna utama, hitam dan putih, siri Pantech Sky IM-100 mungkin menjadi alternatif memandangkan Pantech sendiri pernah terkenal sebagai vendor yang cukup inovatif. Mengenai harga, siri yang dirilis di Korea Selatan ini dilancarkan dengan harga US $ 380.

Artikel Berkaitan