Burgreens Resto ~ Resto yang Menawarkan Menu Sihat dengan Konsep Hijau dan Kesan Sosial

Resto BurgreensImej dari Tri.co.id

Gaya hidup sihat sekarang memang menjadi perkara yang dikendalikan oleh banyak orang, terutama di masyarakat bandar. Dari sini, # peluang perniagaan muncul untuk membuat makanan sihat dan menjualnya kepada pengguna yang menjalani gaya hidup sihat. Konsep menjualnya sendiri berbeza-beza, ada yang menjual produk mereka terus dari kebun, ada yang menjualnya di pasar mini dan ada yang menjualnya dengan konsep restoran atau tempat makan.

Kini salah satu orang yang menjalankan perniagaan makanan sihat adalah Helga Angelina (Helga) dan Max Madias (Max) dengan membuka Burgreens Resto. Lalu bagaimana sebenarnya kisah perniagaan Burgreen Resto? Berikutan kajian semula.

Bermula dari Cinta Makanan yang Sihat

Idea Helga dan Max untuk membuka perniagaan Burgreens Resto bermula dengan minat mereka terhadap makanan sihat. Helga, yang lulus dari Komunikasi Antarabangsa, Arnhem Burgreens School, di Belanda, memang menjalani kehidupan yang sihat sejak berumur 15 tahun. Sementara Max sendiri juga sudah lama mencuba gaya hidup sihat ini.

Lelaki yang dilahirkan pada 28 Jun 1988 itu sendiri malah merasa putus asa pada tahap tepu dalam hidupnya yang tidak sihat. Maka dari sini, barulah Max menemui beberapa hobi baru yang juga menyihatkan, termasuk memakan makanan sihat yang menurutnya dapat menyembuhkan penyakit dalam tubuh manusia.

Artikel lain:  Browkaf ~ Kejayaan Membangun Perniagaan Kuliner yang Dilabel dengan Pelbagai Makanan ringan yang Sihat

Oleh itu, sebagai vegetarian, Helga dan Max kemudian mencuba nasib pada November 2013 dengan membuka restoran dengan menu sihat yang sesuai dengan gaya hidup mereka. Pada mulanya produk Burgreens Resto dijual secara dalam talian, tetapi kerana kemudian kerana ada seorang kawan iaitu Banyu Bening Prieta yang mempunyai tempat di Rempoa, Burgreens hadir di luar talian di Rempoa, Jakarta Selatan. Bukan hanya Banyu Bening yang membantu perniagaan Burgreens, tetapi kemudian ada juga Glenn Patrick yang menyelesaikan pembentukan awal penubuhan Burgreens pada awal perniagaan.

Menu Burgreens Resto

Burgreens Resto sendiri memang menyajikan menu makanan dan minuman sihat dari bahan organik. Sebilangan besar menu di Burgreens sendiri berasal dari ciptaan Max yang kemudian disiapkan oleh pasukan dapur dan pasukan pemasaran. Walaupun konsep makanan organik, tetapi Max dan Helga masih berusaha membuat menu juga mempunyai rasa dan ramuan yang menarik. Dari sinilah muncul menu makanan ringan seperti burger dan stik yang sebenarnya tidak sihat, tetapi oleh Max dan Helga berubah menjadi makanan sihat dengan bahan organik.

Bahan mentah dari menu di Burgreens Resto sendiri diambil secara langsung dari petani organik tempatan sebagai rakan kongsi. Kerjasama dengan petani organik ini dilakukan oleh Yayasan Usaha Mulia di mana proses penanaman dan pemeliharaan dipantau dan dibimbing oleh pasukan Burgreens. Selain bekerjasama dengan petani organik, pasukan Burgreens juga bekerjasama dengan Organic Club untuk membuat acara pendidikan seperti kelas memasak berasaskan tumbuhan yang sihat.

Menjalankan Konsep Hijau dan Kesan Sosial

Dalam penubuhannya, Burgreens Resto memang membawa konsep hijau. Dengan konsep ini, restoran yang ada akan disajikan dengan tempat yang selesa, hijau, sejuk, dan tidak terlalu banyak pencemaran udara yang bercampur. Selain konsep hijau, Burgreens juga mempunyai konsep impak sosial. Jadi bukan hanya untuk keuntungan, tetapi Burgreens juga mempunyai masalah sosial.

Konsep kesedaran sosial dari Burgreens Resto dimanifestasikan dalam tindakan menyosialisasikan makanan dan hidup sihat kepada anak-anak di sekolah dan memberikan manfaat kepada masyarakat sekitar. Dari konsep ini kemudian muncul tema keusahawanan sosial dari perniagaan Helga dan Max.

Baca juga:  Kerepek Fruchips ~ Perniagaan Kerepek Buah Sihat Dua Sahabat Berjaya di Pasaran

Resto Pemasaran Burgreens

Dalam menjalankan perniagaan mereka, Helga dan Max sendiri mengaku tidak mempunyai resipi khusus dalam pemasaran mereka. Kerana mereka yang penting hanya mengutamakan kualiti produk dan perkhidmatan. Menurut Helga, dari usaha untuk membuat produk dan perkhidmatan yang berkualiti, dia yakin bahawa banyak orang akan datang ke Burgreens lagi.

# Pemasaran Burgreens Resto itu sendiri dijalankan oleh pemasaran ular dan juga dengan media sosial, iaitu Facebook, Twitter dan Instagram. Dengan pemasaran ini maka Burgreens Resto dapat menjadi popular bagi artis Sharena Gunawan, Titi DJ, Dewi Lestari dan Reza Gunawan. Selain di Rempoa, Burgreens Resto juga hadir di Tebet, Jakarta Selatan.

Artikel Berkaitan