Ini adalah Bukti Kepintaran Sistem Iklan yang Dilaksanakan oleh Instagram

Iklan InstagramImej dari Thedigiterati.com

Sekiranya ditanya aplikasi rangkaian sosial mana yang paling popular di dunia saat ini, nama Instagram pastinya terselit salah satu jawapannya. Aplikasi itu, yang kini berada di bawah naungan syarikat Facebook, telah menjadi salah satu media sosial yang paling banyak digunakan kerana beberapa sebab. Sebab pertama ialah, Instagram adalah salah satu pelopor konsep perkongsian gambar media sosial. Sebab kedua, ciri yang ditawarkan oleh media sosial #Instagram cukup lengkap dan kompleks, ditambah dengan adanya ciri penyuntingan standard, tetapi output yang diperoleh pengguna sebelum menyiarkan fotonya sangat menarik.

Kami mengakui bahawa konsep perkhidmatan yang ditawarkan oleh Instagram memang hebat. Tetapi ketika dia sudah matang untuk mulai menjana keuntungan secara bebas. Pengasas Instagram, Kevin Systrom menyatakan bahawa dia tidak mahu memaparkan jenis iklan konvensional yang sangat menjengkelkan baginya. Lalu bagaimana dengan strategi pengiklanan yang akhirnya diterima oleh Instagram?

Kepintaran dalam Memanfaatkan Jurang Peluang

Telah diketahui bahawa bagi syarikat besar yang menjalankan perniagaan dalam talian, pengiklanan adalah salah satu asas utama untuk memperoleh pendapatan. Iklan ini boleh muncul dalam pelbagai bentuk seperti sepanduk yang ada di bahagian kandungan, di bar sisi atau bentuk iklan konvensional yang lain.

Tetapi ternyata apabila trend pengembangan penggunaan perkhidmatan dalam talian telah begitu berkembang seperti sekarang, netizen juga merasakan bahawa penggunaan iklan konvensional mempunyai kesan yang cukup negatif seperti mengganggu dari segi penampilan visual. Selain wujudnya iklan banner dalam talian selalunya akan bertambah buruk apabila pengguna mengakses laman web ini.

Artikel lain:  Mengunci Akaun Instagram, Keuntungan atau Kesalahan dalam Promosi Perniagaan, Inilah Penjelasannya

Kembali ke masalah Instagram, sejak awal, Kevin Systrom sebagai otak kelahiran sosial #media ini bersetuju bahawa penggunaan iklan sepanduk konvensional adalah satu bentuk kemunduran dari sistem iklan digital moden. Pengguna harus diberi sesuatu yang lebih elegan tetapi berkesan untuk pengiklan.

Untuk makluman, setelah diakuisisi oleh Facebook dengan nilai AS $ 1 bilion beberapa tahun yang lalu, Instagram secara praktikal mengalami peningkatan yang signifikan dalam jumlah pengguna dan hubungan pelanggan. Dari 150 juta pengguna awal, jumlah itu terus meningkat sejajar dengan minat banyak jenama dunia besar untuk dapat berkolaborasi dengan Instagram melalui program periklanan.

Tetapi Kevin Systrom nampaknya tetap tegas dengan sikap dan idealisme untuk tidak memaparkan iklan sepanduk tradisional di perkhidmatan Instagram. Namun, "paksaan" untuk menjana wang dari syarikat induk itu, akhirnya memaksa Kevin menggegarkan otaknya untuk mengemukakan konsep iklan yang berkesan untuk jenama perniagaan tetapi masih tidak membahayakan pengguna.

Iklan sebagai Kandungan yang Diminta oleh Pengguna

Akhirnya, jalan tengah dijumpai oleh Kevin ketika dia pertama kali mengadakan program pengiklanan dengan salah satu jenama jam tangan mewah Michael Kors. Michael Kors, yang telah menjadi sebahagian dari Instagram selama beberapa waktu, sangat rajin memuat naik foto dan kandungan video yang berkualiti. Di sinilah konsep periklanan muncul dengan memasang kandungan foto milik akaun Instagram Michael Kors di aliran foto untuk pengguna di wilayah Amerika.

Akibatnya, tidak lebih dari setengah hari setelah iklan disiarkan, akaun Michael Kors dibanjiri dengan pengikut baru sebanyak 33.985 orang. Bukan hanya itu, kandungan foto Michael Kors yang disiarkan di aliran foto Instagram, juga mendapat lebih dari 217,700 pengguna, setelah sebelumnya hanya rata-rata 46,000 suka untuk setiap kandungan foto.

Inilah kuncinya, bahawa kandungan iklan yang dipaparkan di Instagram adalah kandungan yang sangat diminati dan dapat dinikmati oleh pengikut jenama perniagaan. Dari segi kualiti kandungan, konten juga akan dijaga agar keluhan tidak timbul kerana paparan visual yang mengganggu.

Baca juga:  Instagram Monochrome ~ Pelan Tema Lebih Segar 

Semasa pertama kali memperkenalkan konsep iklan pintar, pembangun Instagram juga membuat pilihan ketat untuk jenama yang ingin beriklan. Hanya jenama yang mempunyai kandungan yang baik dan juga mempunyai pengikut yang cukup, dapat dimasukkan dalam program periklanan.

Dihantar oleh Pengarah Operasi Instagram, Emily White konsep iklan yang diterapkan oleh Instagram hampir serupa dengan beberapa majalah fesyen dunia seperti Vogue. Majalah ini berjaya membawa wang tunai yang besar dengan konsep meletakkan iklan pada pakaian yang dipakai oleh model. Ini tentu tidak akan mengganggu pembaca, tetapi akan meningkatkan kesedaran jenama sambil memberi manfaat kepada pengiklan.

Artikel Berkaitan