Ingin Membeli Kad Micro SD untuk Telefon Pintar? Gunakan 5 petua berikut agar tidak membahayakan anda

Kad SD mikroImej dari Droid-life.com

Sekiranya anda pengguna telefon pintar, pasti anda tidak akan terlepas dari komponen yang satu ini, iaitu micro SD. Micro SD sendiri adalah kad memori yang tidak menentu yang dikembangkan oleh pengeluar syarikat SD Card Association tertentu untuk penggunaan dan penggunaan kemudian pada peranti mudah alih seperti telefon bimbit, kamera, tablet dan lain-lain.

Sekarang melihat dari kegunaan yang penting untuk peranti ini maka anda perlu memeriksa Micro SD dan periksa sebelum membeli. Kenapa? Kerana dengan kehadiran Micro SD saat ini sangat banyak, jangan menolak ada beberapa produk yang tidak baik dan boleh merosakkan peranti #smartphone yang anda miliki.

Dari sini, sudah tentu anda akan kehilangan wang apabila mendapat kad Micro SD yang buruk dan tidak sesuai. Mak dari ini, tentu anda mesti berwaspada ketika membeli dan memilih Micro SD untuk keperluan telefon pintar anda. Lalu apa cara dan petua untuk memilih kad Micro SD yang tepat untuk peranti telefon pintar ini? Berikutan kajian semula.

1. Pastikan Peranti Menyokong Kad Micro SD

Petua pertama untuk membeli dan memilih kad Micro SD untuk telefon pintar adalah memastikan peranti menyokong kad micro SD. Ya, ada beberapa telefon pintar yang tidak mempunyai sokongan pada slot SD mikro. Pengilang telefon pintar yang tidak mempunyai sokongan kepada micro SD menyatakan bahawa mereka telah menyediakan ruang penyimpanan dalaman yang besar dan luas pada peranti mereka.

Jadi menurutnya penggunaan micro SD sama sekali tidak diperlukan. Jadi dari sini agar tidak membahayakan anda, sebelum anda membeli kad micro SD, ada baiknya anda memastikan bahawa peranti (telefon pintar) telah menyokong ciri micro SD.

Artikel lain:  Aplikasi 'Clean-up' malah menjadikan telefon pintar Android menjadi perlahan, betul?

2. Pastikan Mengetahui Jenis Kad SD Mikro

Terdapat beberapa jenis kad SD mikro, iaitu SDSC, SDHC dan SDXC. Micro SD SDSC (Secure Digital Standard Capacity ) itu sendiri adalah kad micro SD yang mempunyai kapasiti maksimum rasmi sekitar 2 GB hingga 4 GB. Sedangkan micro SD SDHC (Secure Digital High Capacity) adalah micro SD yang mempunyai kapasiti penyimpanan dari 4 GB hingga 32 GB.

Dan kemudian ada SDXC (Secure Digital Extended Capacity) yang mempunyai kapasiti penyimpanan melebihi 32GB hingga maksimum 2TB. Sekarang, dengan mengetahui beberapa jenis kad Micro SD, anda akan dapat kad micro SD yang serasi dengan telefon pintar anda dan juga mengikut keadaan kewangan anda.

3. Fahami Makna Kelas pada Kad Micro SD

Selain memiliki jumlah kapasiti penyimpanan yang berbeza, kad SD mikro juga memiliki perbedaan tingkat kemampuan minimum di mana kad ini dapat mempertahankan pemindahan data. Dalam istilah Micro SD, kemampuan ini disebut Kelas.

Secara keseluruhan terdapat micro SD, terdapat sekurang-kurangnya 4 kelas, iaitu 2, 4, 5, dan 10. Oleh itu, jika anda melihat micro SD dengan tulisan kelas 2, ini bermakna micro SD dapat membaca dan menulis data pada 2 Mbps. Dan jika SD mikro ditulis kelas 4 maka ini bermakna SD mikro dapat membaca dan menulis data pada 4 Mbps. Dan seterusnya untuk micro SD dengan kelas 5 dan 10.

4. Fahami Tujuan UHS pada Kad Micro SD

Dalam produk micro SD juga sering dikenali sebagai UHS. Apa itu UHS? UHS (Ultra High Speed) adalah kelajuan pemindahan data dari micro SD. Dari sejarah produk SD mikro sendiri terdapat sekurang-kurangnya tahap UHS 1 dan 2 dengan perincian:

  • UHS-I (Ultra High Speed-Class1) yang mampu membuat kelajuan pemindahan 30MB / s hingga 104MB / s.
  • UHS-II (Ultra High Speed-Class2) yang mampu membuat kelajuan pemindahan 156MB / s hingga 312MB / s.

Sayangnya hingga kini belum ada telefon pintar yang mendukung standard UHS, kerana kecepatannya berbeza dengan kelajuan kad SD mikro yang ada.

Baca juga:  5 Mitos Sesat Tentang Mengecas Bateri Telefon Pintar

5. Pilih Micro SD yang Lebih Baik dan Boleh Mempercepat Prestasi Telefon Pintar

Akhirnya, petua untuk membeli dan memilih micro SD adalah memilih micro SD berkualiti yang dapat mempercepat prestasi telefon pintar. Ya, jangan ragu untuk membeli SD mikro berkualiti tinggi. Kerana kualiti micro SD akan meningkatkan prestasi telefon pintar. Dan satu lagi kelebihan memilih SD mikro berkualiti adalah ia dapat mengekalkan ketahanan SD mikro dan telefon pintar anda.

Artikel Berkaitan