Kaesang Pangarep ~ Vlogger "Plat Merah" yang semakin meningkat di negara ini

Kaesang PangarepImej dari Liputan6.com

Menjalankan aktiviti untuk menjadi vlogger di tengah persaingan yang sengit untuk mendapatkan penonton bukanlah sesuatu yang mudah. Berbagai saluran muncul dengan pelbagai keunikan dan kreativiti yang sangat menarik bagi penonton. Nah, akhir-akhir ini, ada vlogger yang semakin meningkat dan mendapat banyak pelanggan walaupun anda boleh mengatakan masih baru.

Dia adalah Kaesang Pangarep, walaupun video yang dia muat naik di saluran #Youtube sangat sedikit, tetapi dia dapat mencuri perhatian penonton untuk selalu mengikuti salurannya. Secara semula jadi, mungkin Kaesang dapat memperoleh sejumlah besar pelanggan dalam waktu singkat, walaupun hanya dengan sebilangan kecil video. Dari segi, dia adalah anak lelaki nombor satu di Dunia, iaitu Presiden Joko Widodo.

Namun, walaupun pada hakikatnya dia adalah anak Presiden, tetapi jika kandungan #video yang dia muat naik tidak menarik, tentu penonton juga malas untuk melihatnya.

Menyampaikan Sesuatu yang Mudah

Sebenarnya, jika kita melihat video yang dimuatkan oleh Kaesang Pangarep di akaun Youtube-nya, ia adalah sesuatu yang sangat biasa dan sering kita temui dalam kehidupan seharian kita. Tetapi bungkusan Sepanyol dari Kaesang membuat penonton terhibur. Lebih-lebih lagi, apa yang dimuat naik oleh anak seorang Presiden, itu membuat ramai orang gembira.

Apa yang dibuat oleh Kaesang menunjukkan bahawa anak seorang Presiden sebenarnya sama dengan anak-anak yang lain. Semasa dia belajar di luar negara, misalnya, dia juga tinggal di asrama dengan pelbagai rakan asrama yang mempunyai pelbagai watak.

Artikel lain:  Ingin Menjadi Vlogger? Betapa mudahnya, mari kita lihat penjelasan di bawah

Apa yang ditunjukkan Kaesang Pangarep jauh dari kesan bahawa anak-anak Presiden harus melakukan ini dan itu. Walaupun masih ada piawaian tertentu yang harus dijalani sebagai anak Presiden, sejauh ini Kaesang dapat menunjukkan keperibadiannya seperti halnya anak muda lain. Kaesang juga berjaya menunjukkan hubungan mesra dengan ayahnya dengan ejekan hangat yang sangat harmoni. Nampaknya perkara-perkara sederhana dari keluarga Presiden yang membuat banyak orang kemudian menyukai video yang dimuat naik oleh Kaesang.

Walaupun Sederhana, Tetapi Penuh dengan Moral Mesej

Mungkin apa yang selalu dimuat oleh Kaesang Pangarep adalah sesuatu yang sederhana dan sering berlaku di sekitar kita. Namun, kandungan ringkas ini penuh dengan isi moral yang dapat dijadikan pengajaran oleh penonton. Terkini, Kaesang memuat naik videonya yang mencabar gusti lengan dengan Presidennya Joko Widodo.

Sudah tentu ini sangat tidak dijangka, seorang Presiden sangat santai dan sama seperti bapa lain ketika bermain dengan anaknya. Video ini cukup hebat, video yang dimuat naik pada 2 Julai setakat ini telah menerima lebih daripada satu juta penonton, hebat.

Dalam video tersebut, Kaesang mencabar ayahnya untuk melancarkan gusti kerana kita tahu bahawa Tuan Joko Widodo kurus, kecil dan kurus. Manakala Kaesang mempunyai badan dan lengan yang berotot dan kelihatan lebih kuat. Tentunya kita sudah dapat meneka siapa yang akan menang, tentu saja Kaesang.

Dengan nada bergurau Kaesang menyindir ayahnya yang tidak akan dapat mengalahkannya, walaupun dia bertembung dengan gusti sambil bermain #Instagram. Namun, ternyata video tidak berhenti pada siapa yang menang dan kalah. Pada akhir video, si ayah memberi nasihat dan mesej moral kepada anaknya.

Baca juga:  Vlogger ~ Cara Berbeza Blog Yang Lebih Popular

"Tubuh sebesar itu tidak semestinya kuat. Yang besar adalah yang kuat, yang besar adalah yang kuat. " demikian kata ayah Kaesang yang tidak lain adalah Tuan Joko Widodo.

Dari situ, walaupun konten yang disampaikan oleh Kaesang Pangarep sangat sederhana, malah jelas kelihatan bahawa Joko Widodo tidak dapat bertindak di depan kamera, tetapi konten tersebut berjaya membuat penonton tersenyum. Dan lebih daripada itu, mesej moral yang disampaikan oleh Tuan Joko Widodo juga sangat mendalam dan dapat dijadikan prinsip bagi sesiapa yang menonton video tersebut. Oleh itu, apabila orang mula-mula berminat dengan sesuatu, sangat mudah untuk memasukkan nasihat positif mengenai diri mereka sendiri.

Artikel Berkaitan