Konsep Telefon Pintar Modular, Inilah 4 Bentuk Yang Boleh Kami Rujuk

telefon pintar modularImej dari Mobileshop.eu

Telefon pintar atau telefon pintar semakin kelihatan baik dengan pelbagai sentuhan. Salah satu sentuhan yang menjadikan telefon pintar # ini lebih baik adalah teknologi yang ada di dalamnya. Memang terdapat banyak teknologi yang dikembangkan oleh pengeluar telefon pintar untuk menjadikan peranti mereka lebih menarik bagi pengguna. Dan mengenai teknologi, ada perkara terbaru yang dapat kita lihat, iaitu konsep modular.

Apakah konsep modular? Konsep modular pada telefon pintar itu sendiri adalah konsep telefon pintar di mana komponennya dapat dipasang. Komponen yang boleh dipasang atau diganti boleh diganti sendiri seperti kamera atau bateri. Walaupun pada masa ini tidak banyak pengeluar yang sibuk menerapkan konsep ini, tetapi diramalkan bahawa teknologi terkini ini akan menjadi trend dan diikuti oleh banyak pengeluar telefon pintar.

Kenapa begitu? Kerana konsep modular ini sekarang telah mula dilihat oleh syarikat-syarikat besar seperti #Google dan LG. Sekarang apa konsep modular telefon pintar ini dalam penjelmaannya? Berikutan kajian semula.

1. Projek Google Ara

Bentuk pertama teknologi konsep modular pada telefon pintar ialah Google Project Ara. Google Project Ara sendiri adalah projek untuk menghasilkan telefon pintar dengan membawa teknologi konsep modular. Projek ini, yang telah banyak menyebarkan maklumat, nampaknya tidak sehalus yang dibayangkan. Walaupun Google adalah syarikat besar dan multinasional, pengembangan Project Ara telah menemui beberapa halangan dan kebuntuan.

Tetapi menurut berita terkini Google sendiri telah berjanji untuk menjual versi terbaru telefon bimbit Project Ara untuk pemaju pada tahun 2016. Manakala penghantaran pengguna dirancang untuk dilakukan pada tahun 2017. Namun, telefon pintar konsep modular yang akan muncul dari Google Project Ara, yang spesifikasinya tidak diketahui, dianggap sebagai "benar-benar modular" atau "sangat modular".

Artikel lain:  Tidak Semua Ramalan Orang Teknologi Betul, Kerana Terdapat 4 Ramalan Yang Ternyata Jumlah Itu

2. Moto Z dan Z Force 

Seterusnya telefon pintar konsep modular yang ada adalah Moto Z dan Z Force. Dengan badan yang sangat nipis, siri Moto Z dan Z Force, yang merupakan telefon utama Motorola terbaru, kelihatan sangat mengagumkan. Bentuk badan nipis Moto Z dan Z Force nampaknya bukan tanpa sebab, kerana di bahagian ini, terutama di badan belakang terdapat pin magnet yang berfungsi untuk memasang atau mengikat aksesori tambahan seperti bateri.

Menariknya sekali lagi dengan menambahkan aksesori tambahan dengan melampirkannya, satu ciri baru akan muncul seperti pembesar suara dan projektor gambar.

3. LG G5

Tambahan pula, konsep telefon pintar modular adalah LG G5. Pengilang telefon pintar Korea Selatan ini, LG, tidak mahu ketinggalan dengan telefon pintar dengan teknologi modular terkini. Dengan spesifikasi yang cukup berkualiti iaitu pemproses Snapdragon 820, skrin 5,3 inci dan dua kamera sudut lebar 16 MP dan 8 MP, LG G5 hadir dengan konsep modular ini.

Konsep modular yang dilihat dari telefon pintar ini sendiri adalah adanya bateri yang boleh diganti. Setelah pengguna mengganti atau mengeluarkan bateri yang terletak di bahagian bawah telefon, pengguna dapat menggunakan aksesori lain, seperti penukar audio grip kamera.

Baca juga:  Menjejaki Kemerosotan Industri Telefon Pintar China, Adakah Era Telefon bimbit "Kelas Kedua" akan pupus?

4. Telefon pintar

Akhirnya, bentuk telefon pintar atau telefon pintar yang dapat kami temui ialah Fairphone. Walaupun tidak sepopuler beberapa telefon bimbit di atas, Fairphone selangkah lebih maju dalam membuat kemunculannya dalam memperkenalkan konsep modular pada tahun 2013 yang lalu.

Malah pada masa depan Fairphone sedang bersiap untuk melancarkan edisi perdana keduanya. Untuk edisi kedua terbaru ini, syarikat yang beribu pejabat di Amsterdam, Belanda akan merancang untuk mendidik orang dan pengilang yang layak.

Edisi ke-2 Fairphone itu sendiri mempunyai spesifikasi yang diketahui seperti pemproses Snapdragon 801, kamera 8 MP, dan mempunyai sistem operasi #Android Lollipop. Dengan konsep modularnya, syarikat yang tiba pada bulan Januari 2013 pastinya mempunyai keunikan sebagai telefon bimbit yang dapat dipasang dengan tujuan memperbaiki atau menambahkan komponen lain.

Artikel Berkaitan