5 Sebab Mengapa Perniagaan Anda Mesti Mempunyai Laman Web Anda Sendiri

Mengapa Perniagaan Mesti Mempunyai Laman Web SendiriIlustrasi melalui freepik.com

Adakah anda merasa biasa dengan perbualan di bawah?

 " Eh, barang yang sangat bagus, sis! Di mana anda membelinya? "

" Saya membelinya di Lazada, semalam ada promo. Cukup murah. "

"Oh, ya? Apa nama kedai itu? "

"Hmmm, apa itu ... Aduh, terlupa. Bagaimanapun, cari sahaja nama item dan lihat promo seperti itu "

Familiar, ya? Memang, menjadi penjual di pasar, seperti Lazada, Tokopedia, Shopee, dan laman web lain yang serupa memang sering dirasakan menguntungkan ketika pertama kali bermula.

Walaupun begitu, secara perlahan tetapi pasti, banyak perniagaan besar yang bertahan dengan tidak hanya bergantung pada pasaran. Satu persatu perniagaan ini juga membuka laman web kedai dalam talian mereka sendiri.

Berikut adalah beberapa sebab mengapa perniagaan anda yang baru dibuat mesti mempunyai laman web sendiri:

1. Tentukan Strategi Penjualan Secara Percuma

Salah satu kemudahan yang dapat diperoleh dari laman web untuk perniagaan dalam talian anda adalah fleksibiliti menentukan strategi penjualan. Sebagai pemilik perniagaan, anda boleh menentukan sendiri bila anda akan memberikan potongan harga atau mengadakan penjualan kilat kepada pelanggan. Semasa berada di pasar, suka atau tidak anda harus menyesuaikan terma dan syarat yang terdapat di dalamnya.

Dari laman web, anda boleh mengarahkan pelanggan untuk melakukan pembelian berulang secara langsung tanpa perlu melalui orang ketiga. Strategi ini juga dapat dilakukan melalui buletin yang secara rutin dikirimkan kepada pelanggan mengenai perkongsian promosi khas yang diadakan khusus untuk pelanggan setia anda.

2. Penjenamaan Peribadi Menjadi Lebih Kuat

Menjual melalui pasar menjadikan pelanggan anda tidak begitu ingat nama kedai anda. Pembeli cenderung mengingati nama pasar di mana mereka mendapat barang yang diinginkan. Ini tidak akan berlaku sekiranya anda mempunyai laman web perniagaan dalam talian anda sendiri.

Dengan memiliki laman web, anda dapat menyesuaikan reka bentuk dan antara muka jenama kedai dalam talian anda. Anda juga bebas memilih domain yang berpatutan yang paling sesuai dengan imej jenama yang anda uruskan. Kemudahan bakal pelanggan dan pelanggan yang datang membeli-belah di kedai anda akan lebih terjamin dengan ini.

3. Laporan Kewangan dan Produk di Laman Web

Kelebihan lain yang dapat dirasakan dari memiliki laman web untuk kedai dalam talian anda adalah keupayaan untuk mengintegrasikannya dengan pemalam tertentu. Beberapa contoh plugin ini adalah Google Analytics untuk melihat statistik pelawat laman web, WP ERP untuk HR, CRM dan sistem perakaunan perniagaan kecil, dan sebagainya.

Plugin secara automatik dapat dikesan untuk melihat perkembangan perniagaan anda dari semasa ke semasa. Di samping itu, anda juga dapat melihat laporan kewangan dan laporan inventori lain melalui pemalam ini.

4. Bebas Membangunkan Laman Web

Sekiranya anda mempunyai perniagaan dalam talian, laman web dapat memberi anda lebih banyak pilihan untuk mengembangkan kandungan dan ciri di dalamnya. Anda boleh menggunakan pakej hosting murah dan menambahkan pelbagai plugin, aplikasi sembang langsung, menu penjual semula, untuk memeriksa pilihan penghantaran.

Lalu, apa yang perlu dilakukan sekiranya terdapat lebih banyak pelawat? Sekiranya kemudian perniagaan anda berkembang dengan pesat, anda perlu meningkatkan pilihan hosting anda supaya laman web dapat berjalan dengan lancar dan pelanggan anda dapat terus berbelanja dengan selesa.

5. Tiada Perang Harga Antara Penjual

Bayangkan ketika anda menjual di pasar, pelanggan mencari barang di kedai anda bukan berdasarkan kualiti, tetapi harga yang kompetitif. Mereka mencari kedai yang menyediakan keperluan mereka dengan harga terendah dan ulasan terbaik. Ini boleh menjadi penyebab berlakunya perang harga antara kedai di pasar.

Akan sukar bagi produk untuk kelihatan unik dan istimewa jika dibandingkan dengan produk serupa dari kedai lain. Kerana pada dasarnya strategi penjualan yang hanya bergantung pada harga terendah bukanlah strategi perniagaan yang mampan. Dengan laman web, produk anda dapat bersaing dengan nilai tanpa membantutkan harga.

Melalui lima perkara di atas, kita bersama-sama dapat membuat kesimpulan bahawa laman web adalah pelaburan jangka panjang perniagaan, terutama bagi ahli perniagaan yang bergantung pada penjualan dalam talian. Mungkin kali ini pendapatan dari perniagaan tidak begitu banyak. Tetapi jika anda benar-benar mengejar dan selalu mengemas kini strategi baik di luar talian dan dalam talian, perniagaan anda akan terus relevan dan menjadi sasaran pasaran yang lebih besar.

Baca juga: Kelebihan Memiliki Laman Web Kedai Dalam Talian Anda Sendiri

Artikel Berkaitan