Inilah "Kenakalan" Pemuda Jeff Bezos, Sekarang Menyampaikannya sebagai Jutawan Dunia

bezos jeffImej dari Jewishbusinessnews.com

Apabila bercakap mengenai kedai dalam talian yang kini menjadi kegemaran netizen dunia, kita tahu salah satunya, Amazon.com. Pada mulanya, kedai dalam talian # # yang dibangunkan oleh Jeff Bezos hanya menjual buku sebagai produk andalan. Tetapi dari masa ke masa, perkembangan telah menjadikan Amazon.com menjadi salah satu tempat perdagangan dalam talian yang paling lengkap di dunia.

Tetapi tahukah anda bahawa ternyata pengasas # Amazon.com Jeff Bezos, mempunyai beberapa tabiat nakal ketika dia masih muda. Dan siapa sangka, justru kerana kenakalan ini akhirnya Jeff berjaya memperoleh kejayaan besar dalam hidupnya. Sebenarnya dia dinobatkan sebagai salah satu orang terkaya di Amerika dan juga dunia dengan kekayaan AS $ 40 bilion.

Kepentingan Tinggi Jeff Bezos dalam Teknologi

Jeff Bezos adalah salah satu pemimpin syarikat #teknologi paling berjaya hari ini. Dan ketika dia masih sangat muda, ternyata minat Jeff dalam bidang teknologi sudah begitu besar. Dia yang dilahirkan pada tahun 1964 menghabiskan masa kecilnya dengan keluarga sederhana. Apa yang menarik adalah untuk ukuran kanak-kanak kecil, Jeff boleh dikatakan cukup aktif dan cenderung tidak peduli. Ini terbukti dari beberapa kebiasaan Jeff yang suka bermain-main dengan alat elektronik di rumahnya.

Pada masa itu teknologi tidak begitu maju. Bagi peranti teknologi, mungkin hanya alat mudah seperti televisyen, radio dan mesin penggera rumah. Tetapi itu tidak melemahkan minat Jeff terhadap dunia teknologi. Suatu hari dia pernah membongkar penggera rumahnya untuk mengetahui bagaimana alat itu berfungsi.

Artikel lain:  Bukan hanya Amazon, Jeff Bezos juga mempunyai perniagaan lain

Tetapi kerana dia tidak benar-benar tahu, akhirnya setelah membongkar dia tidak dapat mengembalikan alat penggera ke keadaan semula. Kesannya, si ibu sangat marah dan sering menasihati Jeff tentang kesiannya. Cukup unik bahawa kebiasaan yang dilakukan oleh Jeff dalam menyalurkan minat dalam dunia teknologi.

Ini berlanjutan ketika dia memasuki pendidikan tinggi di Sekolah Menengah Atas Miami Palmetto. Bak mendapat syurga untuk mengembangkan bakat, dia bertemu dengan banyak rakan yang mempunyai minat yang serupa dengannya dalam bidang sains dan teknologi. Dari sana dia juga mengikuti Program Latihan Sains Pelajar yang dibuat oleh University of Florida.

Pengalaman dengan dunia teknologi meningkat ketika Jeff memasuki Princeton University hingga jurusan fizik. Tetapi sekali lagi kenakalan darah mudanya berulang. Walaupun belum menyelesaikan beberapa semester dalam bidang fizik, Jeff mendakwa dia tidak menyukainya dan ingin menukar jurusan. Walaupun pada masa itu, dia telah menghabiskan banyak masa dan wang untuk pendidikannya.

Tetapi apa yang boleh saya katakan bahawa dia akhirnya terus menukar jurusan. Dan jurusan yang menjadi tempat persinggahan seterusnya bagi Jeff Bezos adalah sains komputer. Setelah beberapa lama menjalani pendidikan, Jeff merasakan jurusan komputer adalah impian yang benar-benar mewujudkannya. Dia berkembang dengan cepat dan menjawat jawatan strategik sebagai presiden Program Pembangunan Pelajar.

Lulus dan Kerjaya

Dari beberapa kenakalan yang dia buat, pada dasarnya hanya mengarahkan Jeff Bezos menjadi seseorang yang lebih baik. Semasa dia menamatkan pengajian di universiti, dia segera mendapat pekerjaan yang baik di sebuah syarikat bonafide yang menawarkan gaji tinggi.

Beberapa waktu berlalu, Jeff juga tidak pernah berhenti di salah satu syarikat broker saham terkenal. Pada masa itu untuk ukuran pekerja, Jeff boleh dikatakan mendapat keadaan yang sangat baik. Tetapi nampaknya ini tidak membantutkan minatnya untuk meneruskan impian besarnya yang berkaitan dengan dunia teknologi.

Baca juga:  Kenali 10 pemimpin paling berpengaruh dalam dunia teknologi hari ini

Setelah meninggalkan syarikat pelaburan Bankers Trust, dia kemudian pulang untuk mengembangkan perniagaan teknologinya sendiri. Dengan sokongan penjimatan modal dan pertolongan ibu, Jeff Bezos yang terkenal nakal kini membangun empayar perniagaan peribadinya sendiri. Dan pada tahun 1995, Amazon.com dilahirkan untuk berkembang sebesar yang kita ketahui hari ini.

Banyak pengajaran dapat diambil dari kisah Jeff Bezos di atas. Tetapi yang pasti, kadang-kadang bentuk kenakalan yang dilihat pada anak tidak mustahil adalah tanda bahawa anak itu mempunyai bakat terpendam. Apa yang perlu dilakukan adalah terus memupuk potensi ini hingga akhirnya dapat menjadi modal untuk mencapai kejayaan di masa depan.

Artikel Berkaitan