Segera hapuskan persahabatan anda di Facebook, berikut 4 sebab!

Persahabatan FacebookImej dari Gopego.com

Mempunyai banyak kawan adalah impian semua orang. Tetapi anda perlu tahu bahawa kehidupan di dunia nyata dan di dunia maya yang berkaitan dengan persahabatan sangat berbeza. Sebilangan pakar mengatakan bahawa sebilangan besar rakan yang ada di ruang siber sebenarnya tidak mencerminkan atau berbanding terbalik dengan kenyataan.

Jadi jika di media sosial orang ini mempunyai banyak kawan, sebenarnya mereka sebenarnya tidak mempunyai banyak kawan. Dan sebaliknya, jika di dunia maya dia mempunyai beberapa kawan tidak bererti dia juga mempunyai beberapa rakan dalam kehidupan nyata juga. Satu # media sosial yang biasanya sangat mudah untuk mendapat rakan adalah Facebook.

Tetapi bagi anda yang masih berpendapat bahawa mempunyai banyak rakan di #Facebook adalah perkara yang baik, maka anda perlu meningkatkan pemikiran anda. Bukan hanya meningkatkan minda anda, tetapi lebih dari itu anda juga perlu menghapus persahabatan anda. Keluarkan persahabatan? Mengapa. Sekurang-kurangnya ada beberapa sebab yang dapat menguatkan anda untuk melakukannya. Berikutan kajian semula.

1. Buruk Untuk Kesihatan Otak

Sebab pertama yang membuat anda terpaksa menghapus persahabatan di Facebook adalah kerana ia boleh merosot kesihatan otak. Kenyataan ini sememangnya bukan sekadar jargon omong kosong. Kerana ada hasil kajian dan penyelidikan yang datang dari Ronbin Dunhar, seorang antropologi dari Universiti Oxford. Dari kajiannya kemudian dia menyimpulkan bahawa manusia cenderung mengatur persahabatan mereka dengan rata-rata 150 orang di Facebook.

Tetapi jika seseorang kemudian memaksa dirinya untuk menambah persahabatannya di Facebook dengan lebih dari 150 orang, maka apa yang akan terjadi adalah terdapat keletihan dalam kemampuan kognitif otak manusia untuk menguruskannya. Ini sendiri terbukti dari sebilangan pengguna Facebook yang mempunyai lebih daripada 1000 orang yang ternyata hanya dapat menjalin hubungan erat dengan kira-kira 150 orang. Sekiranya seseorang memaksa dirinya untuk berteman dengan sebilangan orang di Facebook, ini akan memberi kesan buruk kepada kesihatan otak anda.

Artikel lain:  Berikut adalah 7 Jenis Rakan Facebook yang Secara Umum Membuat Rasa Rasa dan Kesal

2. Mengorbankan Persahabatan Sejati

Seterusnya, alasan yang membuat anda terpaksa menghapus persahabatan di Facebook adalah kerana ia dapat mengorbankan persahabatan sejati. Ya, semakin banyak rakan yang kita ada di Facebook, semakin besar peluang kita untuk "menipu" sahabat kita. Ya, apabila persahabatan di Facebook kita bertambah dengan rakan baru, kita secara beransur-ansur akan melupakan rakan lama yang sebenarnya adalah rakan sejati kita.

Seorang pakar media sosial, Maria Konnikova, malah menyatakan bahawa semakin banyak rakan yang ada di Facebook, semakin kecil kemungkinan mereka bertemu dengan banyak orang, termasuk rakan lama. Dari ini, andaian bahawa Facebook hanya akan menjadi hiburan semu akan memburukkan lagi persahabatan mereka yang sebenarnya.

3. Privasi anda bermasalah dan terancam

Tambahan lagi, alasan yang membuat seseorang terpaksa menghapus persahabatan di Facebook adalah kerana privasi terancam. Ya, apabila anda berkawan dengan banyak orang di Facebook maka anda akan mengalami gangguan terhadap privasi anda.

Kenapa begitu? Kerana apabila anda memposting sesuatu atau menukar profil anda ke Facebook maka apa yang anda akan kongsi atau kongsi akan segera diketahui oleh banyak orang. Keadaan seperti ini akan membuat privasi anda terancam, kerana tentunya akan ada banyak orang yang anda tidak kenal dengan baik yang melihat catatan anda.

Baca juga:  4 Cara Rakan Anda Tidak Dihapus Oleh Rakan di Facebook

4. Suapan Berita Terganggu

Akhirnya, alasan untuk menghilangkan persahabatan di Facebook adalah umpan berita yang akan terganggu. Ya, jika anda menambah terlalu banyak rakan di Facebook maka anda juga harus bersiap dengan umpan berita yang penuh dan padat. Ya, ini memang merupakan akibat yang mesti ditanggung oleh pengguna Facebook yang mempunyai banyak rakan.

Dengan pemberitaan berita yang terganggu, sukar bagi anda untuk mendapatkan berita daripada orang yang paling penting yang harus anda ketahui terlebih dahulu di laman utama. Oleh itu, anda oleh beberapa pakar media sosial diminta untuk melepaskan persahabatan anda yang terlalu berlebihan.

Artikel Berkaitan