Bina Blog, Kembangkan dengan Cara Anda Sendiri

membina blog peribadiImej dari Jeffbullas.com

Membangun dan membangun blog sememangnya sangat sukar dan memerlukan proses yang sangat panjang. Pelbagai teknik SEO, ribuan pautan balik, ditambah dengan pelbagai ebook tidak dapat menjamin anda akan berjaya mengembangkan blog. Namun, ada juga blog yang hampir tanpa teknik #SEO, tanpa backlink, tetapi boleh menjadi blog yang boleh dikatakan berjaya. Itu unik untuk membina blog, oleh itu, jika anda membina blog dan menaikkan blog, anda harus mencari jalan anda sendiri.

Memang sukar, tetapi apabila anda dapat mengembangkan blog dengan kaedah dan kaedah yang anda dapati, maka pada masa akan datang anda akan menjadi senang apabila anda ingin membina blog baru lagi. Untuk dapat mencari cara untuk membina blog anda sendiri, berikut adalah beberapa petua untuk membina blog dengan mengutamakan kemampuan asas anda sendiri yang boleh anda cuba gunakan.

1. Kejayaan untuk blog lain tidak semestinya kejayaan untuk blog anda

Memang sukar untuk membina dan mengembangkan blog, terutamanya jika kita berlepas dari sifar. Pada masa kini, dengan perkembangan dunia blogging, banyak pengetahuan blog disebarkan oleh para senior. Teknik untuk meningkatkan pengunjung blog juga mudah dicari di enjin carian.

Cukup ketik kata kunci yang diinginkan, maka akan muncul pelbagai teknik yang boleh anda terapkan di blog anda. Tetapi anda juga perlu tahu bahawa tidak semua teknik ini sesuai dan sesuai dengan blog anda. Mungkin satu teknik dapat meningkatkan pengunjung blog, tetapi tidak semestinya juga ketika Anda menerapkannya ke blog Anda. Jadi ya, anda juga perlu banyak mencuba dan memerhatikan sendiri.

Artikel lain:  Panduan Pembelajaran Blogging Untuk Pemula, Petua Membangun Blog

2. Orang Yang Berbeza Biasanya Berkarakter Blog Berbeza

Tambahan lagi, tentu saja semasa anda ingin mengembangkan blog, anda mesti mempunyai guru, atau sesiapa sahaja yang boleh anda tanyakan mengenai #blogging. Dari sini biasanya bukan hanya satu orang, boleh menjadi dua atau lebih. Apa yang anda juga perlu fahami ialah setiap orang ini biasanya mempunyai watak tersendiri dalam mengembangkan blog mereka. Contohnya, ada yang mengutamakan jumlah artikel yang banyak atau ada juga yang mengutamakan jumlah kata dalam artikel itu, dan banyak lagi yang lain.

Memang mereka biasanya memberi pengetahuan kepada kita yang baru-baru ini sesuai dengan pengalaman yang mereka lalui. Kami juga sebenarnya akan membawa kepada watak-watak tertentu dari masa ke masa. Dan itu boleh menjadi ciri yang akan membezakan anda daripada yang lain, memaksimumkannya.

3. Sentiasa Perhatikan Ketika Sesuatu Berlaku di Blog Anda

Ini mungkin sedikit berat, mencatat semua yang berlaku di blog. Yup, biasakan melihat apa sahaja yang berlaku di blog anda. Sekiranya terdapat peningkatan pengunjung dan penurunan pengunjung, biasakanlah untuk memperhatikannya dan kemudian cari penyebabnya.

Adakah ia berlaku secara semula jadi, atau adakah ia berlaku di luar kebiasaan blog anda. Ini sangat penting, kerana apabila anda dapat mengetahui punca sesuatu berlaku di blog, maka pada masa akan datang anda akan menjadi lebih mudah apabila anda ingin membina blog lain.

4. Jangan Lelah Mencuba Cara Baru

Jangan pernah jemu untuk mencuba cara baru walaupun mereka tidak berjaya. Kerana dengan mencuba walaupun tidak berjaya, anda akan mendapat pengetahuan baru dan sangat penting dalam proses mengembangkan blog anda.

Selalu akan ada banyak cara baru untuk mengembangkan blog, anda boleh mencuba teknik ini dari orang lain atau pemerhatian anda sendiri. Atau menggabungkan beberapa teknik yang ada maka mungkin akan menghasilkan teknik baru yang dapat menjadi kunci untuk meningkatkan pengunjung blog anda.

Baca juga:  Adakah Efisien Bagaimana Membangun Blog Anda? Cuba lakukan 5 perkara ini

5. Percaya pada Diri Anda, Jangan Sentiasa Bergantung pada Orang Lain

Untuk dapat mengembangkan blog dengan betul, maka anda mesti mempercayai kebolehan anda sendiri. Jangan terlalu bergantung pada kemampuan orang lain, sesekali meminta atau meminta pertolongan dari orang lain yang lebih tua tidak apa-apa.

Tetapi jangan selalu bergantung pada mereka, anda mesti dapat berdikari dan berjalan sendiri dalam mengembangkan blog anda. Sekiranya tidak, maka sampai bila-bila anda tidak akan pernah mempunyai kemampuan untuk membina blog anda sendiri jika anda selalu bergantung pada orang lain.

Artikel Berkaitan