Inilah 5 Cara Meningkatkan Kelajuan Kuasa iPhone, Cubalah!

Kelajuan Kuasa IPhoneImej dari Wonderhowto.com

Telefon pintar atau telefon pintar hari ini telah menjadi bahagian yang tidak dapat dipisahkan dalam kehidupan manusia. Bagaimana tidak, dengan semua ciri dan kelebihan yang ditawarkan, maka #smartphone akan sentiasa menarik perhatian sesiapa sahaja, termasuk saya. Dan satu jenis telefon pintar yang digunakan secara meluas oleh banyak orang untuk menyokong aktiviti harian mereka adalah iPhone. Walaupun mempunyai harga yang terlalu tinggi tetapi faktor kualiti dan elegan telefon pintar ini membuatkan ramai orang memilihnya.

Tetapi sayangnya penggunaan iPhone yang berlebihan sebenarnya menjadikan kuasa yang ada sering terkuras dengan cepat. Untuk mengecas masa dari telefon bimbit Apple sendiri pengguna harus menunggu beberapa saat yang tidak singkat sehingga kemudian dicas dengan secukupnya. Sekarang untuk itu, bagi anda pengguna #iPhone yang ingin mempercepat kelajuan kuasa iPhone maka anda perlu melaksanakan cara berikut.

1. Jangan Menggunakan Komputer

Cara atau muslihat pertama untuk mempercepat pengecasan iPhone adalah dengan tidak menggunakan pengecasan melalui komputer. Ya, anda memang boleh mengecas dengan menyambungkan kabel kuasa dari iPhone ke komputer. Tetapi jika anda melakukan ini, anda harus bersedia menunggu masa yang agak lama untuk dicas.

Oleh itu untuk mempercepat pengecasan iPhone, anda harus melakukan pengecasan terus ke sumber kuasa atau ke powerbank. Dengan mengecas ke sumber kuasa secara langsung atau ke bank kuasa, pengecasan akan berjalan lebih cepat.

Artikel lain:  Ingin Memori iPhone Anda Lebih Lega? Lakukan 4 muslihat berikut

2. Gunakan C har ger dari Jenama Lain 

Seterusnya, cara untuk meningkatkan kelajuan pengecasan iPhone adalah dengan menggunakan pengecas dari jenama lain. Mengapa anda menggunakan pengecas jenama lain? Bukankah lebih baik menggunakan jenama anda sendiri yang merupakan produk asli. Mungkin, tetapi jika anda mahu mengecas iPhone anda dengan lebih pantas, maka anda boleh menggunakan kaedah alternatif ini.

Lalu bagaimana dengan kesannya pada iPhone ketika mengecas dengan pengecas jenama lain? Sudah tentu tidak mengapa. Kerana tidak semua pengecas jenama lain buruk. Kita hanya perlu selektif dalam memilih jenama pengecas lain yang akan kita gunakan. Ya, dalam petua ini, anda mesti menggunakan aksesori jenama lain dengan reputasi yang baik agar ia digunakan pada iPhone dalam proses pengecasan tidak akan menyebabkan kerosakan.

3. Menghilangkan C a se Digunakan 

Tidak jarang yang menjadikan kelajuan pengecasan ini menjadi perlahan kerana kes atau kes peranti iPhone itu sendiri. Semasa mengecas dengan menggunakan casing itu akan menjadikan bateri lithium-ion pada iPhone tidak berfungsi dengan baik kerana suhu tinggi.

Sekarang apabila suhu meningkat maka pengecasan menjadi perlahan. Penyelesaian untuk ini adalah dengan meningkatkan kecepatan pengisian dengan melepaskan casing atau casing ketika mengisi. Apple sendiri pernah mengatakan bahawa pengguna dapat mengekalkan suhu bilik bateri iPhone pada skala normal sehingga peranti dapat berjalan dengan baik dan juga dapat diisi dengan cepat.

4. Kurangkan beban kerja iPhone

Dengan kecanggihan yang dimiliki, biasanya iPhone dipenuhi pengguna dengan pelbagai aplikasi. Sekarang dengan banyak aplikasi ini, iPhone memang boleh menjadi semakin perlahan dan juga membuat pengecasan menjadi perlahan.

Terutama jika anda mengecas iPhone semasa menjalankan beberapa aplikasi, ini akan memperlahankan proses pengecasan. Oleh itu cubalah mematikan sementara aplikasi yang ada semasa mengecas agar dapat mempercepat pengisian.

Baca juga:  6 Petua untuk Meningkatkan Prestasi iPhone Lebih Lama

5. Aktifkan Mod Penerbangan

Akhirnya, cara atau trik untuk meningkatkan atau mempercepat pengecasan iPhone adalah dengan mengaktifkan mod penerbangan semasa mengecas. Ya, mengaktifkan mod penerbangan sememangnya akan menghentikan sambungan data dan aplikasi.

Sekarang apabila anda melakukan ini, selain menjadikan bateri lebih efisien, proses mengecas bateri juga akan lebih cepat. Hanya apabila anda mengaktifkan mod penerbangan ini, pengguna tidak akan berhubung dan tidak dapat berkomunikasi dengan sesiapa melalui telefon bimbit.

Artikel Berkaitan