Adim Garage: Pengusaha Lampu yang Berjaya dari Iman, Inovasi dan Kerja Keras

Garaj AdimImej dari SWA.co.id

Adim Garage - Seiring dengan perkembangan jumlah kenderaan yang ada, kedua-dua kenderaan roda dua dan empat roda menjadikan perniagaan dalam bidang komponen kenderaan akan sentiasa cukup cerah. Ya, inilah yang membuat Hamdi memulakan perniagaan pencahayaan kenderaan dengan membawa nama Adim Garage pada bulan November 2011.

Adim Garage sendiri menjalankan perniagaan dengan menjual produk retrofit untuk pelanggan (retrofer) atau penjual semula serta menjalankan proses pemasangan semula lampu kenderaan projektor, sama ada kenderaan roda dua atau roda empat.

Selain itu, dengan inovasi, Hamdi juga menyediakan perkhidmatan perundingan, pemasangan HID, lampu penggilap mika, pemadaman dan motor gelombang penuh di tempat perniagaannya. Dengan kreativiti dan inovasi perniagaan ini, tidak diragukan lagi bahawa Adim Garage akan berjaya diterima oleh pasaran dan pelanggannya.

Adim Garage dan Penubuhan Perniagaan Awal

Pilihan perniagaan dalam bidang menjual lampu kenderaan dipilih oleh Hamdi kerana cintanya terhadap perniagaan yang berkaitan dengan lampu. Dari kebiasaannya untuk membongkar pasang lampu dengan sokongan bengkel ibu bapanya, Hamdi kemudian memutuskan untuk mendirikan Adim Garage pada bulan November 2011. Pada awal usahanya untuk menubuhkan Adim Garage ini, Hamdi hanya mengimport produk lampu kecil yang kemudian dia jual di laman #Kaskus. .

Untuk memulakan perniagaan ini Hamdi mengaku membelanjakan modal awal Rp5 juta untuk produk yang dijual secara dalam talian. Sementara itu, untuk pembuatan bengkel fizikal, dia menyatakan bahwa dia mengeluarkan investasi sebesar Rp100 juta. Adim Garage sendiri awalnya dikendalikan oleh lelaki ini yang dilahirkan pada 24 November 1988 semasa belajar Sarjana Pengurusan Perniagaan di Universiti Bina Nusantara (Ubinus).

Artikel lain:  Kedai Seni Mawar, Menggunakan Rumput Liar menjadi Wang Berbilion

Pembangunan Perniagaan Adim Garage

Dari menjual secara dalam talian melalui laman web Kaskus, Adim Garage kemudian memperoleh keuntungan yang lumayan. Dari sini, Hamdi, yang lulus dari Ubinus Information Technology S-1, kemudian membuat bengkel untuk perniagaan tersebut. Dari sini Hamdi lebih fleksibel dengan menjual produknya di luar talian dan dalam talian.

Ya, walaupun mempunyai bengkel, Hamdi masih terus menjual lampu di rangkaian dalam talian. Menurutnya ini dilakukan untuk menjangkakan pengguna yang jarang datang ke bengkel pada awal penubuhan bengkel. Pada awal bengkel, pengguna yang datang masih berada di sekitar Jakarta, Jawa Barat, dan yang paling jauh, yaitu Lampung. Secara amnya, pengguna yang datang dari luar Jakarta sedang memasang lampu secara dalam talian.

Oleh itu, mereka tidak datang langsung ke bengkel tetapi mereka menghantar barang untuk dibaiki di bengkel Adim Garage. Sekarang setelah pembaikan selesai, barang akan dihantar kembali kepada pengguna. Peratusan pengguna yang datang secara langsung dan dalam talian di Adim Garage sendiri adalah 20% di luar talian dan 80% dalam talian.

Produk Gim Adim

Produk yang dijual oleh Adim Garage itu sendiri mempunyai beberapa jenis lampu. Sebut sahaja seperti kit High Intensity Discharged (HID) aftermarket, lampu HID, pemberat HID, projektor, mata malaikat, LED, relay HID atau set kabel, dan lain-lain. Jumlah produk lampu yang terdapat di lokasi perniagaan Hamdi sememangnya sangat berpatutan kerana Adim Garage sendiri merupakan pengedar eksklusif The Retrofit Source LLC USA (theretrofitsource.com). Retrofit Source LLC USA sendiri adalah pengedar yang mengawasi forum dalam talian terbesar dalam bidang pencahayaan automotif, hidplanet.com.

Untuk pasaran sasarannya sendiri, Hamdi mensasarkan perniagaannya di kelas menengah ke atas. Pasaran sasaran yang ditentukan oleh Hamdi memang dilihat dari harga produk Adim Garage, yang cukup tinggi, mulai dari harga persen ditambah pemasangan Rp 2,8 juta untuk mobil dan Rp 1,5 juta untuk motosikal.

Baca juga:  Dhowo Art ~ Perniagaan Pencahayaan Hiasan yang berjaya memasuki Pasar Eropah

Sebab untuk memilih pasar sasaran ini, menurut Hamdi, adalah kerana terdapat margin dan barang yang lebih tinggi yang dapat membuatnya yakin untuk menjualnya. Selain itu, menurutnya, pengguna di pasar menengah atas biasanya tidak keberatan jika diminta mengeluarkan banyak wang untuk mengubahsuai kenderaan yang disukainya.

Mengatasi Halangan dan Masalah Perniagaan

Dalam usaha ini, Hamdi mengaku menghadapi rintangan dalam jumlah produk yang diimport. Dari sini Hamdi juga menunggu dan melihat langkah yang lestari. Perkara lain yang sering menjadi halangan adalah produk yang bukan keperluan utama.

Walaupun ia bukan produk keperluan utama, Hamdi tetap optimis memandangkan ukuran pasaran komponen kenderaan yang terus meningkat sepanjang tahun.

Artikel Berkaitan