Ingin memiliki komputer riba untuk keluarga anda? Pastikan 5 ciri ini disertakan

komputer riba untuk keluargaImej dari Shutterstock.com

Laptop sememangnya merupakan peranti yang kini semakin diperlukan oleh banyak kalangan untuk melakukan beberapa aktiviti. Dengan pelbagai kemudahan yang ditawarkan oleh komputer riba, ia menjadikan peranti mudah alih ini semakin popular dan popular. Walaupun konsep PC (komputer peribadi), tetapi peranti ini juga dapat digunakan untuk keperluan keluarga, di mana penggunaannya digunakan oleh semua anggota keluarga.

Tetapi untuk dapat menjadi alat yang dapat digunakan untuk semua anggota keluarga ini, terdapat beberapa ciri yang mesti dipenuhi. Lalu apakah ciri-ciri yang mesti dimiliki oleh #laptop untuk keluarga ini? Berikutan kajian semula.

1. Skrin besar

Ciri pertama yang mesti dipastikan pada komputer riba keluarga adalah skrin besar. Ya, biasanya ketika menonton filem atau foto di komputer riba dengan ahli keluarga, skrin besar akan diperlukan. Ya, hanya dengan layar besar maka semua ahli keluarga akan merasa puas ketika melihat foto atau filem bersama. Untuk ukuran standard yang tepat untuk komputer riba keluarga itu sendiri adalah 13 inci. Tetapi jika anda mempunyai lebih banyak dana, komputer riba dengan ukuran 14 inci, 15, 16 inci dan 17 inci akan lebih baik untuk anda miliki bersama keluarga.

Pada masa ini, bukan hanya fitur layar besar yang dapat diandalkan, tetapi dengan teknologi yang ada, ada layar 2-dalam-1 yang dapat dilipat atau dikeluarkan dari papan kekunci untuk menjadikan perangkat ini lebih sesuai dan memuaskan untuk penggunaan komputer riba keluarga. Dengan demikian juga komputer riba akan dapat menjadi alat hiburan keluarga yang interaktif dan berkesan untuk keluarga.

Artikel lain:  Ingin membeli komputer riba yang berkelayakan dengan modal yang mencukupi tanpa menabung? Terapkan 4 helah berikut

2. Kapasiti Besar

Oleh kerana peranti ini akan digunakan bersama oleh semua ahli keluarga, kita dapat memastikan bahawa akan ada fail besar dan besar yang akan mengisi komputer riba. Sekarang apabila akan ada banyak fail yang memenuhi komputer riba maka peranti ini harus mempunyai kapasiti yang besar. Kapasiti besar di sini sendiri bermaksud mempunyai cakera keras yang besar dan juga memori yang besar.

Komponen yang perlu diutamakan adalah cakera keras, kerana ia berguna untuk menyimpan fail. Sekarang untuk komponen cakera keras ini, komputer riba keluarga ini akan mempunyai kapasiti penyimpanan minimum 200GB. Tetapi jika anda mempunyai lebih banyak dana, anda boleh membeli komputer riba dengan kapasiti cakera keras yang lebih besar seperti 300 GB atau juga 1 TB (Terabyte).

3. Kesambungan Lengkap

Seperti disebutkan sebelumnya bahawa komputer riba untuk keluarga biasanya digunakan untuk menonton filem dari peranti atau dengan menyambung ke TV. Oleh kerana itu, komputer riba keluarga mesti mempunyai sambungan yang lengkap seperti penyambung USB yang mempunyai lebih daripada 2 port, penyambung Kad SD, Bluetooth dan juga sambungan HDMI supaya dapat disambungkan ke televisyen.

4. Kad Grafik Berprestasi Tinggi

Laptop untuk keluarga juga biasanya digunakan oleh ahli keluarga, terutamanya oleh anak-anak untuk bermain permainan. Sekarang apabila komputer riba ini digunakan untuk bermain permainan, kita memerlukan komponen grafik yang berkelayakan dengan prestasi tinggi. Komponen grafik pada komputer riba itu sendiri diterapkan pada spesifikasi VGA (Video Graphics Array) atau (Unit Pemprosesan Grafik).

Dari sini pilih komputer riba yang mempunyai VGA yang baik sehingga ketika digunakan untuk bermain permainan, mainkan video HD / 4D penuh atau lakukan penyuntingan video. Dengan ini, komputer riba keluarga anda akan lebih berkesan dalam penggunaannya.

Baca juga:  Masalah Papan Kekunci Laptop? Lakukan Segera 6 Langkah Berikut untuk Memperbaikinya

5. Kualiti Perisian Lalai

Akhirnya, ciri komputer riba keluarga yang mesti ada dan dipenuhi adalah kualiti perisian. Perisian utama yang mesti anda pertimbangkan adalah sistem operasi dan anti-virus. Pastikan kedua-dua perisian ini berkualiti atau asli. Ya, dengan sistem operasi # perisian yang asli dan anti-virus, ia akan menjadikan komputer riba tahan lama dan tahan lama.

Dalam penggunaan komputer riba keluarga, munculnya virus yang berpeluang muncul, kerana banyak ahli keluarga yang menggunakannya. Jangan lupa juga untuk memastikan perisian atau sokongan tambahan yang terdapat pada komputer riba keluarga ini dapat menyokong pengetahuan dan kreativiti kanak-kanak.

Artikel Berkaitan