Mengapa Memuat Naik Gambar ke Media Sosial Boleh Membuat Anda Bahagia? Ini adalah Penyelidikan

muat naik gambar ke Media SosialImej dari Gmanews.tv

Memuat naik gambar ke media sosial hari ini telah menjadi kebiasaan yang sering berlaku dalam masyarakat era moden sekarang. Sama ada kerana bergabung atau benar-benar ingin wujud, apa yang jelas adalah bahawa aktiviti memuat naik foto ke media sosial kini telah menjadi fenomena yang luar biasa. Sememangnya, dengan teknologi yang semakin menyokong dan senang diperoleh, memuat naik aktiviti ke media sosial sangat pantas malah menjadi hobi atau hobi.

Dan yang unik, ternyata ada perasaan gembira atau senang yang dirasakan oleh para pengunggah ketika mereka telah memuat naik foto mereka ke media sosial. Lalu mengapa begitu? Berikut adalah beberapa kajian atau penyelidikan yang telah dilakukan oleh beberapa pakar yang berkaitan dengan kebahagiaan dalam aktiviti memuat naik foto ke media sosial.

Perubahan Gaya Hidup

Boleh dikatakan bahawa jumlah orang yang memuat naik foto ke media sosial disebabkan oleh perubahan gaya hidup. Sekiranya anda biasa bercuti, kuliner dan membeli-belah boleh menjadi aktiviti yang sangat menggembirakan untuk anda, sekarang semua aktiviti ini tidak akan bernilai jika mereka tidak mendokumentasikan dan memuat naiknya ke akaun media sosial mereka.

Ya, aktiviti seperti percutian, masakan dan membeli-belah kini akhirnya mengubah fungsinya. Sebelum ini, kami menikmati perkara-perkara ini sendiri, memang menyeronokkan, tetapi kali ini aktiviti tersebut digunakan sebagai pertunjukan dan pertunjukan kewujudan di media sosial untuk menjadikannya lebih menyeronokkan.

Artikel lain:  Mengandungi Risiko Berbahaya, Elakkan 6 Pose Kanak-kanak Berikut untuk Dimuat naik ke Media Sosial

Dari Gangguan Mental hingga Perasaan Bahagia

Sejak munculnya fenomena memuat naik foto ke media sosial, memang telah mendorong banyak pihak dan pakar melakukan pelbagai kajian dan penyelidikan. Dan ketika awal penyelidikan ini dilakukan maka diperoleh data yang mengatakan bahawa orang yang mengambil gambar dan memuat naik aktiviti ke media sosial diklasifikasikan sebagai mereka yang mengalami gangguan mental. Tetapi seiring dengan penyelidikan yang lebih mendalam ternyata terdapat data lain yang berbeza dari data sebelumnya.

Penyelidikan atau kajian terbaru itu dilakukan oleh penyelidik dari University of Southern California yang menyimpulkan bahawa netizen yang selalu aktif menangkap semua aktiviti harian yang akan dipamerkan di media sosial adalah mereka yang selalu lebih bahagia.

Tambahan semangat, semangat dan kebahagiaan

Salah seorang penyelidik atau penyelidik dari University of Southern California, Kristin Diehl menyatakan bahawa data yang diperoleh dari penyelidikannya menunjukkan hubungan yang kuat antara tahap kebahagiaan dengan mengambil gambar dan memuat naik ke rangkaian sosial. Dalam data yang tersedia, Kristin juga menemukan peningkatan semangat dan kebahagiaan dari pengalaman positif yang timbul dari seseorang yang memuat naik foto ke media sosial.

Dari sini barulah semua penyelidik dari University of Southern California menyimpulkan bahawa mereka yang mengambil gambar untuk dimuat naik ke media sosial adalah orang yang sangat bersemangat dan benar-benar menikmati semua yang mereka lakukan.

Baca juga: Inilah Bahaya Melakukan Penandaan Rawak di Media Sosial

Penyelidikan Berdasarkan Eksperimen pada 2000 Peserta

Dalam penyelidikan mereka sendiri Kristin dan pasukan melakukan sembilan eksperimen yang berbeza pada 2000 peserta. Percubaan yang dilakukan oleh pasukan itu sendiri tidak bergurau, kerana aktiviti yang ada terdiri dari percutian atau lawatan makan di restoran hingga membeli-belah. Dari aktiviti ini beberapa peserta diminta untuk mengambil gambar dan ada yang tidak dibenarkan.

Selepas itu, para peserta diminta untuk mengisi borang soal selidik. Hasilnya memperoleh maklumat bahawa mereka yang mengambil gambar aktiviti meningkatkan tahap kebahagiaan sementara mereka yang tidak mengambil gambar tidak mengalami peningkatan kebahagiaan. Tahap kebahagiaan ini sendiri meningkat apabila beberapa peserta diminta untuk memuat naik aktiviti percutian mereka. Sementara mereka yang tidak memuat naik ke media sosial merasa tidak senang.

Tetapi ada data menarik yang diperoleh dari eksperimen ini iaitu mereka yang diminta melakukan pemotretan mengenai perkara-perkara yang melampau seperti memotret singa mengaku tidak berpuas hati. Begitu juga, peserta yang diminta membawa dan merawat alat fotografi berat mengaku kurang senang daripada mereka yang hanya membawa kamera telefon bimbit.

Artikel Berkaitan